Miközben a hamburger zsemle után nyomozgattam, sikerült egy érdekes kis gyöngyszemet alkotnom. Eredetileg az akart lenni, és végülis ha fánkformával szúrom ki, arra is jó, viszont szerintem mellékágon a pacsnival is mutat némi rokonságot. Innen származtatom a nevét is, mert hasonlít rá ízében, kicsit állagában, na meg lapos is. Egy könnyed, édeskés és ruganyos tészta. Mire is jó? Például tökéletes szendvicsnek, munkába vagy gyereknek iskolába, kirándulásra, útra, bárhová magunkkal vinni.. Folpackot köré tekerni és usgyi. Nem lesz rágós, mint a zsemle, és elbírja a levesebb belevalókat is, mint a saláta, csemegeuborka, csak tegyünk egy lap sajtot a tetejére. Az édeset ugyanúgy vonzza: mézet, lekvárt, nutellát. A legjobb frissen, sütés után, melegen. Akkor natúrban is, minden hozzávaló nélkül is igen lecsúszik pár darab. Elég gyorsan kész van, úgyhogy ha nincs kedvünk reggel boltba menni (na meg sorba állni), másfél órán belül friss, vasárnapi péksüteményt tudunk varázsolni az asztalra, nem is nagy munkával. Egy egyszerű, de nagyon hálás kis darab, amolyan család kedvence.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 dl tej
4,5 dkg élesztő
4 dkg vaj
1 bő teáskanál só
1 bő evőkanál cukor
A tejben a vajat felolvasztom, ha túlmelegedne, langyosra visszahűtöm. A lisztet elkeverem a sóval. Mélyedést készítek a közepébe. Belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a kézmeleg vajas tejet, majd megszórom a cukorral. Semmit nem kell csinálni vele csinálni, csak letakarni konyharuhával, és meleg helyen felfuttatni benne az élesztőt 15 perc alatt. Utána 6-7 perc alatt géppel bedagasztom. Egy kanállal jól belisztezett felületre szedem, még megszórom liszttel a tetejét, és maximum egy centi vastag téglalapot nyújtok belőle. Olyan 8x15 centis lapokra szelem. Inkább nyomkodom a kést, mint húzom. Eléggé ragacs a tészta oldala, így szórok ki lisztet, és abban minden vágás előtt elnyújtom a kés két oldalát. Sütőpapírt rakok a lemezre. Vigyázva teszem rá a lapokat, jobb egy nagyobb lapáttal alá nyúlni. (Ha nincs jól alálisztezve a felület, eléggé kínlódás felszedni.) Négy centi távolságot hagyok közöttük a sütőlemezen. Meleg helyen, letakarva még 35 percet kelesztem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és kb. 10 perc alatt készre sütöm. Én nem tettem rá, mert szeretem így, kissé lisztesen a tetejét, de mielőtt betesszük, meg lehet kenni egy tojásfehérje és egy kanál víz keverékével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése