Ki ne ismerné ezt a fajta aprósüteményt? Nekem olyan gyerekkorból visszamaradt nosztalgia-édesség emlék. Annyit kell tudni az elkészítéséről, hogy hideg alapanyagokkal, viszonylag gyorsan kell dolgozni, és nem szabad nagyon túlsütni. Keményebb tésztát ad ki, amit a lekvár puhít majd meg, és tesz omlóssá. A tetejét szokták egyben is hagyni, és aprított dióval megszórni sütés előtt. Nem nagy mennyiség, szóval, aki gyerekeknek süti nyugodtan vegye a dupláját. Vajas töltelékkel nem érdemes kísérletezni, mert nem fog megpuhulni tőle a tészta.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
csipet só
1 kávéskanál citromhéj
sárgabarack lekvár
A vajat elmorzsolom a liszttel, majd a lekvár kivételével belegyúrom a többi hozzávalót. Fél órára hűtőbe teszem, majd lisztezett felületen fél centisre nyújtom. Virág formával kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire helyezem, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm. Elég csak halványabb aranysárgára hagyni. Ha kihűlt kicsit, lekvárral megkenem, és összeragasztom, porcukorral meghintem.
Forrás: Bors & Pepper