Hozzávalók (20-as tortaformára):
20 dkg liszt
18 dkg répa finomra reszelve
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 tojás
1 narancs reszelt héja
1,5 dl tej
2 csomag vaníliacukor
3/4 csomag sütőpor
1 csipet só
1 csapott kávéskanál fahéj (őrölt)
1 csapott kávéskanál gyömbér (őrölt)
25 dkg porcukor
nagyjából 1-2 citrom, levességtől függően
fél doboz krokant
A vajat habosra keverem a cukorral, csipet sóval, vaníliacukorral, fahéjjal, gyömbérrel és a tojásokkal. A liszt háromnegyedét elegyítem a sütőporral. A lereszelt répát és narancshéjat összekeverem a liszt maradék egyharmadával.
A tojásos krémhez öntöm a tejet, és a répa nélküli lisztet. Először csak lapáttal, majd a robotgép lassú fokozatán egyneművé keverem. Ha kész, újra a lapáttal óvatosan beleforgatom a répás-narancsos lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöm. Elegyengetem a tetejét, kicsit megrázogatom, és 175 fokra előmelegített sütőben olyan 30 perc alatt megsütöm. Résnyire kitámasztom az ajtót, és még 10 percig benne hagyom.
Ha már nem forró, egy nagyobb tányérra, vagy tálcára (amin tálalni fogom), egy akkora sütőpapírt -ami majd valamennyire túllóg rajta- kettévágok, és úgy helyezem rá, hogy középen fedjék egymást. Fejjel lefelé ráborítom a tortát.
Mikor langyos, elkészítem a mázat. A porcukorból és a citromléből sűrű mázat keverek. Nem szabad folyósnak lennie. A torta közepétől indulva, körkörösen rákenem a citrommázat, ahogy folyik le az oldalán, ott is elkenem. (Én ezekhez az akciókhoz mindig egy palacsintafordító célszerszámot használok.) Amíg még friss a máz, a tenyeremből szórva, végig a torta mellett vezetve rápakolom a krokantot.
Körülbelül fél óra alatt kiszárad. Akkor késsel a torta mellett a ráragadt mázat körbevágom, és finoman kihúzom alóla a sütőpapírt.