2012. augusztus 29., szerda

Csülök lecsóágyon sütve



Hozzávalók:
        
1 hátsó csülök kicsontozva
6 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evőkanál kömény
olyan teáskanálnyi só

80 dkg - 1 kg krumpli
40-50 dkg paradicsom
2 db tv paprika
3 közepes fej hagyma
pár vékonyabban szelt füstölt szalonna
kevéske zsír vagy olaj


A csülök bőrös részét beírdalom, és jól bedörzsölöm a sóval, préselt fokhagymával, köménnyel. Összetekerem, majd egy sütő-vagy fagyizacsiba helyezve egy órára hűtőbe teszem érni. (Ezt akár reggel vagy előző este is megtehetjük.)

Bekapcsolom a sütőt és közepes hőre állítom.

Akkora serpenyőbe amibe a hús belefér kevés olajat vagy zsírt hevítek, és bőrös felével lefelé beleteszem a csülköt. Pörcösre lekapatom a felszínét, ez olyan 3 perc. Megfordítom és a másik oldalát is kissé elősütöm amíg a garnírungot készítem.

A sütőedényt lehelletnyit kizsírozom, és lazán ráfektetem a szalonnákat. Vastagabb karikára vágott krumplit terítek rá. Sózom - ahogy mindegyik réteget majd. Arra jön a karikára vágott hagyma, a hosszában felvágott paprika és a cikkezett paradicsom. Végül bőrös felével felfelé ráteszem a csülköt. 

Jól átfóliázom, majd a meleg sütőbe helyezem. Közepesen hagyom még bő fél órán keresztül, aztán visszavaszem kissé. Még másfél-két órát sütöm. Leveszem róla a fóliát. A felgyűlt szaft nagy részét kanállal vagy merőkanállal leszedem,é majd újra magasabb hőfokra véve hagyom, hogy a víz nagy része kipárologjon a zöldségek alól, és a bőre újból pörcösre süljön - mivel a gőzben megpuhul addigra.Időközben meglocsolgatom, készre sütöm.





Rántotta meglepetéssel



Szimpla ötlet, ha valaki szeret lágytojást tunkolni, de rántotát is enni. Egyben. Teljesen mindegy mit használunk hozzá - persze a tojás kivételéve. Lehet sonkát, gombát, zöldborsót, sajtot, szalonnát, és még ki tudja mi mindent. Lényeg a lényeg, először összehozom az alapot, nálam most hagyma és kolbász. De utána a tojást símán beleütöm - kettőt legalább -, nem pedig külön edényben felverem. Azt a sárgát, amit lágyan akarok hagyni azt nem bántom, a többit lazán elkeverem körülötte. Nem kell görcsölni, ahogy sül néha keverek rajta egyet. Ha friss a tojás egyben fog maradni. És már lehet is mártogatni!

2012. augusztus 27., hétfő

Birskörte kompót



Két fánk van: egy birsalma és egy birskörte. A termés meg annyi, hogy nem győzzük hova tenni. A körte keményebb, ikrásabb, befőzésnél jobban tartja magát. Kompótnak, befőttnek használjuk fel. Kacsasült mellé a legjobb köret.


Hozzávalók (egy kisebb lábasra):


annyi birskörte, amennyi egy literes edénybe belefér  pucolás után (ha nem túl egészséges, több mint a fele is kukába kerülhet!)
1 vastagabb citromkarika 
fél citrom leve
8-10 evőkanál cukor
4-5 szegfűszeg
1-2 csipet só


A birset meghámozom, kiszedem a magházát. Amíg pucolom, felrakok olyan liternyi vizet. Sózom, cukrozom, beleteszek egy vastagabb citromkarikát, a citrom levét, és összeforralom. Finoman beledobom a gyümölcsöt, és egyszer felrottyantom, fedőt teszek rá, és kislángon puhára főzöm. A körte nehezebben puhul, ha almát főzök, csak rottyan párat és kész. Ha almát és körtét főzünk egybe, előbb a körtét rakjuk bele, ha félig puha, mehet hozzá az alma is. Akkor mindkettő egyszerre lesz puha. Ha kész, kiveszem a citromot. 

2012. augusztus 26., vasárnap

Szederlekvár



Lehet infantilis, de nekem a szederlekvárról mindig a "Szederkert" című animációs filmecske jut eszembe. Sajnos, ha jól tudom az eredeti könyvet nem fordították még le magyarra, így csak angol nyelven lehet hozzájutni. Aki ismeri azt hiszem megérti miért pont ez ugrik be. Tüneményes kis figurák a pici marcipánrózsaszín kezecskéikkel, fülecskéikkel, takaros ruhácskáikkal. 
Lekvárként a szeder kellemesen aromás, átszűrve, mixelve finoman selymes lekvárt kapunk.


Hozzávalók:

1,5 kg szeder
50 dkg cukor
25 dkg 2:1 befőzőcukor
1,5 nagyobb, levesebb citrom leve

A szedret a cukorral (a befőzőt még nem teszem bele) kisebb lángon felteszem főni. Másfél óra múlva botmixerrel pürésítem, belecsavarom a citromot. Tovább főzöm addig amíg jól bőrt nem kap. ( Ilyenkor már oda kell figyelni, hogy le ne süljön véletlen.) Akkor beleteszem a befőzőcukrot, olyan 10 percig tart amíg a zselatin feloldódik. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a kanálon már nem látni apró pöttyöket. Átszűröm, és kifőzött üvegekbe teszem.


2012. augusztus 23., csütörtök

Paradicsomos rizs




Egyszerű, könnyen összedobható, hidegen és melegen is fogyasztható. Magában és köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
2 dl rizs
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál Piros Arany
1 kávéskanál kakukkfű
só, olaj

A paradicsomot kicsit bevágom, és forró vízbe teszem. 1-2 percig főzöm, amíg elkezd a héja leválni. Kiszedem, és ha már nem túl forró, lehúzom róla, kisebb kockákra vágom. A rizst jól átmosom, vízben hagyom. A hagymát felaprítom, és olajon megdinsztelem. Hozzáteszem a paradicsomot, sózom, kakukkfüvezem, félig megdinsztelem. Akkor belekeverem a lecsöpögtetett rizst és a pritamint, mégegyszer megsózom, majd felöntöm másfél-két deci vízzel. Akkor zárom el, amikor még van félujjnyi-ujjnyi szaft a tetején, hogy megszívhassa magát. Én legjobban másnap behűtve szeretem, plusz kevés olajat hozzákeverve.

2012. augusztus 22., szerda

Sztárgázsi egy éven át!





Szeretnél az Aldi háziasszonya lenni egy éven keresztül, mindezt sztárgázsiért? 
Augusztus 23-ától  verseny indul, melyben minden háziasszony kiprópálhatja magát. Három kategóriában lehet jelntkezni: Elfoglalt, Modern és Tradicionális. Akiben van tehát némi exhibicionizmus és még vetéledni is szeret, hajrá! 

Bővebben IDE kattintva olvashatsz róla! 

2012. augusztus 16., csütörtök

Málnalekvár


Nem vagyok nagy lekvárfogyasztó, viszont szeretem, ha kedvenceimből - narancs, málna, szeder, őszi - mindig van pár saját eltevés.



Hozzávalók (3 X 4 dl-es üveghez):

1 kg málna
30 dkg cukor
20 dkg 2:1 befőzőcukor

Az üvegeket és tetőket mosom, majd kifőzöm. A málnára öntöm a cukrot - a befőzőt még nem! -, elkeverem vele, és kis lángon olyan egy órát főzöm. Néha megkevergetem, hogy ne üljön le az aljára a cukor, és hogy a szemek is szétessenek. Mikor látom, hogy összeáll lassan, belemérem a befőzőt, és olyan 15-20 perc alatt készre főzöm. Üvegekbe töltöm, jól rácsavarom a tetejüket, és hagyom kihűlni.


2012. augusztus 14., kedd

Padlizsán rántva



Hozzávalók:

1-2 közepes padlizsán
liszt (nálam graham)
2 tojás
2-3 kanál tej
zsemlemorzsa
3-4 kanál szezámmag
só, olaj

A padlizsánt megmosom. Haját rajta hagyva centis karikákat vágok belőle, a tetejét és az alját kihagyva. Jól besózom, és olyan másfél órát állni hagyom. Elég sok levet ereszt, ezért szűrőbe teszem, és úgy hagyom sózódni, különben elázik. A tojásokat sózom, elkeverem a tejjel, a morzsát pedig a szezámmal. A padlizsánt lisztbe, majd tojásba, végül pedig morzsába forgatom. Közepesen forró olajba dobom, belül puhára, kívül pirosra sütöm. Nem árt konyhai törlőn lecsöpögtetni a felesleges zsírtól, mert a padlizsán előszeretettel szívja meg magát. Ha valaki graham vagy más sötétebb lisztet használna, számoljon vele, hogy a panír is sötétebb lesz kész állapotában.

2012. augusztus 12., vasárnap

Sajtos brokkolifőzelék fokhagymás karajjal


A karaván - brokkoli párosítás régi nagy kedvencem. Most épp főzelékben párosítottam össze őket. Egész jó lett. Szerintem érdemes kipróbálni annak, aki szereti a brokkolit, és még nem kóstolta ebben a formájában.


Hozzávalók:

45 dkg brokkoli - fagyasztott
2 gerezd fokhagyma
8-10 dkg karaván sajt
kb. 4 dl tej
1 bő evőkanál liszt
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
2-3 dkg vaj

1 kg karaj
4-5 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors, tetszés szerint
kevés olaj, só

Egy kevés olajban megfuttatom a felszeletelt fokhagymát, ráteszem a brokkolit. Sózom, egyharmadig felöntöm vízzel. Amíg puhul, előkészítem a karajt. Kicsit kiklopfolom, sózom, rászeletelem vékonyan a fokhagymát, egy kis borsot tekerek rá, félreteszem.
Mikor a brokkoli kész, felöntöm tejjel, hogy még kicsit kinnt legyenek a zöldségek, utánízesítem. Egy kisebb edényben felolvasztom a vajat, beleteszem a lisztet, és kicsit megizzasztom, felöntöm olyan decinyi tejjel, szerecsendiózom, és símára keverem. Durvára belereszelem a füstölt sajtot, és addig főzöm kislángon, amíg egyneművé nem válik. Akkor kisebb merőkanalanként elveszek a főzelék levéből, és közepes tejföl sűrűségig elegyítem. Akkor a főzelékhez öntöm és besűrítem vele.
Kevés olajat hevítek, és beleteszem a fűszeres húsokat. Olyan 3 perc alatt közepes lángon mindkét oldal enyhén lepirítom. Feltétként tálalom.



2012. augusztus 11., szombat

Tyúkpörkölt gombával



Hozzávalók:

1 kisebb tyúk
1 nagyobb fej hagyma
2 paradicsom
1 nagyobb tv paprika
40-50 dkg apró fejű csiperke
1 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl
1,5 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál majoranna
1 dl vörösbor


Amíg a felkockázott hagyma párolódik, addig szétbontom a tyúkot, bő vízben jól átmosom, szűrőben hagyom lecsöpögni. A kész hagymára rakom, és nagy lángon zsírjára pirítom. Hozzáteszem a pici kockákra vágott paprikát és paradicsomot, sózom. Kis lángra veszem, majd fedő alatt félig puhára főzöm a húst. Akkor megszórom paprikával, és tovább főzöm. Mikor majdnem kész, hozzáteszem a megmosott, szárastól félbe vágott gombákat, meghintem majorannával, felöntöm borral. Leveszem a fedőt és úgy főzöm tovább, hogy a víz egy része el tudjon párologni - kb. 30-40 perc. Mikor kész, a tejfölt elkeverem liszttel, és behabarom vele a pörköltet. 



30 perces kenyér



És tényleg annyi, az előkészítéstől a sütés befejeztéig! Szóval, ha valakinek nem melegszik fel 10 perc alatt 200 fokra a sütője, először ne felejtse el azt bekapcsolni. Hogy mit tud ez a kenyérfajta? Annyit mindenesetre, amennyit egy fél óra alatt kész bármitől elvárnánk, sőt! Különben érdekessége, hogy inkább sütemény illatot áraszt. Kinek ajánlanám?
- Akinek extra hirtelenséggel elfogadható minőségű kenyérre van szüksége
- Aki teljesen kezdő ugyan a konyhában, mégis szeretné családját elkápráztatni
- Aki nem ehet élesztős dolgokat
- És aki egyszerűen csak kíváncsi milyen is lehet egy efféle csudabogár?

Hozzávalók:

40 dkg síma liszt
10 dkg Graham liszt
3,5 dl natúr joghurt
2 tojás
1 + 1/3 csomag sütőpor
2 jó kávéskanál só 
1 jó kávéskanál cukor
szezámmag a tetejére
plusz kevés liszt, ha túl puha lenne az összeállítás végén
pici tej


Először a sütőt melegítem elő 200 fokra. Mielőtt nekiállok a tésztának, a formát beteszem a sütőbe átmelegedni, így nem ragad majd rá. A sót, cukrot, sütőport jól összekeverem a lisztekkel, a tojásokat pedig joghurttal. Kanállal  vagy fakanállal jól összedolgozom. Egy kis tálkába tejet teszek. A tésztát beleborítom a sütőből kivett forró formába. Jól lekenem tejjel, és egy kanál hátlapjával nagyjából egyenesre símítgatom. Megszórom szezámmal. Sütőbe teszem, és 20 perc alatt készre sütöm. Ha valakinek van légkeverője, akkor 180 fokon süsse 15 percig. Ha kész, pár percig még bő résnyire nyitott ajtónaál a sütőben hagyom. Kivétel után rácsra borítom, ha már langyos, szeletelem. Lehet akár 10-15 perc után is megvágni, ha valakinek annyira sűrgős, de jobb az állaga hűlés után. 
Ja igen, és persze nyugodtan lehet pörkölteket is tunkolni vele, nem csak lekvárral, nutellával fogyasztani!

Ötletforrás: Gutekueche

2012. augusztus 9., csütörtök

Répafőzelék rántott mozzarellával




Hozzávalók:

4 közepes répa
2 gerezd fokhagyma
2,5 dl tej
1 bő evőkanál liszt
só, cukor, olaj, vegeta

3 x 125 gr. zacskó mini mozzarella
1 tojás
2 evőkanál tej vagy tejszín
liszt, zsemlemorzsa, só, paprika
olaj a sütéshez

A répákat hámozom, mosom, felkockázom. Egy kevés olajon megfuttatom a felaprított fokhagymát, majd hozzáteszem a répát. Sózom, vegetázom, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Puhára főzöm. Hozzáöntöm a tejet, és mialatt egyet rottyan, besűrítem a tejföl sűrűségűre kevert liszt-olaj egyveleggel. Én kicsit még utána szoktam cukrozni, de ez elhagyható.
A sajtgolyókat lecsöpögtetem, kicsit leitatom. Sós, paprikás lisztbe forgatom, majd a sózott, tejjel elkevert tojásba, és végül prézlibe. Jó meleg olajba teszem, és pirosra sütöm. Sajnos elég ízetlen és számomra az állaga is inkább a szivacsos gumira emlékeztet, szóval amondó vagyok, a legélvezetesebb sajtok listáját még mindig a karaván vezeti. 

Sajt ötlet: Nea

2012. augusztus 7., kedd

Kovászos uborka




Hozzávalók (1,75 literes üveghez):

80 dkg uborka, fürtös 
1 csokor levirágzott kapor szára
2 evőkanál só
1 kisebb kenyér serclije vagy fél zsemle

Az uborkát megtisztítom és kétszer jól átmosom. Az egyik végét közepéig bevágom, majd a másikat rá 45 fokos szögben szintén feléig vágom. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem - lehet közé is dugdosni majd -, rá az egymás mellé állított uborkákat. A sót elkeverem egy-két decinyi vízzel. Az uborkára öntöm, majd az egészet beborítom annyi vízzel, hogy elfedje. A kenyeret vagy zsemlét megpirítom, és a tetejére helyezem. Egy lefordított tányérkát helyezek rá, és olyan helyre teszem, ahol nem tűz rá túlzottan a nap.(Ez a nagy kánikulákra igaz, amikor a napon jó negyven fok van, mert akkor hamar felforr. Mikor nincs akkora hőség, nyugodtan lehet teli napos helyre pakolni.) Három nap alatt kész van.
A tetejéről leveszem a kenyeret, egy ételtartó dobozba szedem az uborkákat, a levét pedig átszűrve ráöntöm. Hűtőbe teszem.

2012. augusztus 4., szombat

Brokkolis - füstölt sajtos penne


Brokkoli és karaván sajt: egyszerű és remek párosítás. Rakottashoz is ezt használom, mert jól kiegészítik egymást. Viszont a brokkolit nem szabad túlsózni, mert akkor elveszíti azt a jellegzetes, kicsit édeskés ízét. 



Hozzávalók:

25 dkg penne tészta (most Dia-Wellness)
50 dkg brokkoli, friss - fagyasztott 75 dkg
20-30 dkg karaván sajt
só, olaj

A brokkolit olajon megdinsztelem, a tésztát kifőzöm, ha kész leszűröm. Hozzákeverem a zöldséget, tálalásnál sajtot reszelek a tetejére.
A pennéhez csak annyit, hogy a síma lisztes társához képest merevebb, viszont ízében nincs túl nagy különbség. Az ára igen borsos, viszont ezért fele annyi szénhidrátot nyújt. Egy csomag (25 dekás) nagyjából 4-5 személynek elegendő adag.


2012. augusztus 2., csütörtök

Miért van a fagyasztott zöldségekben kevesebb szénhidrát?



Trükkös, ugye? Mivel jóideje böngészgetem a kalóriatáblázatot, feltűnt, hogy a fagyasztott zöldségekben kevesebb a szénhidrát. Persze nem azonos a százalék arány. Például a brokkoliban 2,1 gr. nyersen, 2,0 gr. fagyasztva (100 grammra). Cukkiniben 5,3 gr. nyersen, fagyasztva 1,4 gr. Krumpliban 20,0 gr. nyersen, kockaként fagyasztva csak 14,7 gr. Aztán persze leesett! Hiszen fagyasztva megnő a víztartalom, vagyis grammra több, de kiolvasztás után már veszít súlyából. A krumplinál vízzel együtt keményítő is távozik, ezért ott eleve nagyobb az arány. Különben aki már annyira elől tart Atkinsben, hogy valamennyi krumplit, rizst is ehet, van egy trükk arra, minél kevesebb szénhidrátot vigyen be a szervezetébe. A krumplit  apró kockákra vágni, és 5-6-szor bő vízben jól átmosni. A rizst is többször, alaposan átmosni. Nem nagy munka, de megéri. 

2012. augusztus 1., szerda

Kacsacomb ruccolával




A ruccolával vigyázat, nagyon vízválasztó étel, markáns ízekkel. Tehát aki még nem fogyasztott, óvatosan kóstolgassa! Aki meg nem szereti, fogyaszthatja más salátafajtával is.


Hozzávalók (1 személyre):

1 kacsacomb
1 evőkanál kacsazsír
só, bors, majoranna

4-5 dkg ruccola saláta
fél citrom leve
1 édeske
1 teáskanál olivaolaj
1-2 csipet chili pehely
pici só

A combot bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával, majd bőrével lefelé forró, kacsazsíros serpenyőbe teszem. Egy-két perc alatt jól lepirítom, majd megfordítom és kevés vizet aláöntve, lefedve kis lángon átpárolom - kb. 20 perc. Ha puha, mindkét oldalán újra lepirítom. 
A citromlevet, sót, édeskét, chilit, olivaolajat fél deci vízben elkverem. Meglocsolom vele a salátát, és a comb mellé tálalom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...