2012. április 9., hétfő

Tárkonyos húsgombócleves


Ha valaki netán azt kérdezné, na jó jó, de hol van belőle a répa, és a többi hozzávaló? Tudom, minimalistának tűnik, de higgyétek el, úgy tökéletes ahogy van! Egyáltalán nem tűnik ki belőle, hogy "csak ennyi". Valóban nagyon jó leves, nálam listás eledel.


Hozzávalók:

25 dkg darált sertéshús
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 bő evőkanál rizs
só, bors
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál liszt
vegeta vagy leveskocka
1 evőkanál tárkony
citrom vagy tárkonyecet

A rizst jó félig megfőzöm, ha kissé kihűlt a húshoz keverem. Sózom, borsozom, hozzáadom a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a tojást. Összekeverem a masszát, és 30-40 percre a hűtőbe teszem pihentetni.  Bő egy liternyi vizet felteszek egy lábasban. Sózom, vegetát vagy leveskockát teszek bele. Mikor elkezd forrni, vizes kézzel kisebb gombócokat formázok a húsból. Beleteszem őket a tárkonnyal együtt, és 20-25 perc alatt kissé lefedve, gyöngyözve készre főzöm. (Ha friss a tárkony, csak a vége felé adom hozzá.) A tejfölt elkeverem a liszttel és besűrítem vele a levest. Citromlével vagy tárkonyecettel savanyítom kissé.

Fleischknödel Suppe mit Estragon



Zutaten:



250 gr. Hackfleisch (am besten Lamm aber man kann auch Schwein/Rind gemischtes nehmen)

1 Zwiebel

Salz, Pfeffer
2 Zehen Knoblauch
2 Eßlöffel Reis
2 Eier
1-2 Eßlöffel Suppengewürz
1 Eßlöffel Estragon
1 klein Becher Sauerrahm
1 Eßlöffel Mehl
Saft von eine halbe Zitrone oder etwas Estragonessig                          

Reis halb vorkochen. Zwiebel und Knoblauch fein schnitten, mit dem ausgekühltem Reis und Eier zum Hackfleisch mischen. Salzen, pfeffern. So anderthalb Liter Wasser mit Salz und Süppengewürz ins Kochen bringen. Ungefähr 5 Zentimeter groß Knödeln formen und ins Wasser tauchen. Halbe Stunde kochen lassen. Mit Estragon würzen. Wenn die Knödeln fertig sind, Mehl mit Sauerrahm gut verrühren und die Suppe damit verdichten. Mit Estragonessig oder Zitronensaft abschmecken.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...