Levesek

2012. május 24., csütörtök

Linzervirágok

Ki ne ismerné ezt a fajta aprósüteményt? Nekem olyan gyerekkorból visszamaradt nosztalgia-édesség emlék. Annyit kell tudni az elkészítéséről, hogy hideg alapanyagokkal, viszonylag gyorsan kell dolgozni, és nem szabad nagyon túlsütni. Keményebb tésztát ad ki, amit a lekvár puhít majd meg, és tesz omlóssá. A tetejét szokták egyben is hagyni, és aprított dióval megszórni sütés előtt. Nem nagy mennyiség, szóval, aki gyerekeknek süti nyugodtan vegye a dupláját. Vajas töltelékkel nem érdemes kísérletezni, mert nem fog megpuhulni tőle a tészta.



Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
csipet só 
1 kávéskanál citromhéj
sárgabarack lekvár


A vajat elmorzsolom a liszttel, majd a lekvár kivételével belegyúrom a többi hozzávalót. Fél órára hűtőbe teszem, majd lisztezett felületen fél centisre nyújtom. Virág formával kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire helyezem, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm. Elég csak halványabb aranysárgára hagyni. Ha kihűlt kicsit, lekvárral megkenem, és összeragasztom, porcukorral meghintem.

Forrás: Bors & Pepper

2012. május 23., szerda

Paradicsomsaláta




Hosszú évek óta  készítem ilyen módon ezt a fajta salátát. Így pattant ki az agyamból egyszer, amikor sült oldalashoz akartam valami emésztést elősegítőt készíteni. Megjegyzem azért, akkor még nem léptünk be az unióba, és nem volt előírás az oldalast megszentségteleníteni azzal, hogy eltávolítják a tetejéről azt a jó kis szalonnás részt. Ma már kevésbé készítek, mert igenis az attól volt jó! Attól a finoman rezgő zsírrétegtől, ami annyira átitatta szafttal a húst sülés közben, és ami hidegen olyan krémesen kenhető volt, benne a fokhagyma és a kömény ízével. Ma már csak háztól, friss vágásból lehet beszerezni "egész" oldalast, minden alkotórészével. 


Hozzávalók:

5-6 közepes paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 jó teáskanál kakukkfű
fél citrom leve
só, olaj

A paradicsomot vékony karikára vágom. A fokhagymákat ráaprítom a tetejére, sózom, kakukkfüvezem és kissé meglocsolom olajjal. Összeforgatom. Nem kell neki hosszú "érési" idő, elég hamar összekapnak az ízek, az viszont igaz, hosszabb állásban intenzívebbek lesznek.

2012. május 6., vasárnap

Gombás spagetti



Hozzávalók:

50 dkg barna csiperke
1 fej hagyma
másfél dl fehérbor
másfél dl tejszín
diónyi vaj
kisebb csomó petrezselyemzöld
1 csapott evőkanál liszt
fél citrom leve
só, bors

kb. fél csomag spagetti

Az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, beleteszem a felszeletelt gombát, sózom, borsozom. Ha megpuhult, lepirítom, felengedem a borral, kissé kiforralom vele. Lisztből és tejszínből habarást készítek, és picit besűrítem vele a szószt.  Beleteszem a felaprított petrezselyemzöldet.  Diónyi vajat dobok bele, citromlével ízesítem.
Kifőzöm a spagettit. Elkeverem vele a gombát, vagy tányérra teszem a tésztát és a tetejére halmozok belőle.

2012. május 2., szerda

Marcipánburgonya



Hozzávalók:

10 dkg mandulaliszt
10 dkg porcukor
pár csepp mandula aroma
kb. 1 jó teáskanál víz
1 kávéskanál étolaj
csapott evőkanál kakaópor
igény szerint lehet ízesíteni kevés reszelt citrom-vagy narancshéjjal

A mandulát elkeverem a porcukorral, belepötyögtetem az aromát, hogy mindenhova essen belőle. Hozzáöntöm az olajat és egy kanál vizet, gyúrni kezdem. Csak akkor adok hozzá még vizet, ha nem áll össze masszává, és azt is nagyon lassan, óvatosan. (Ha mégis túl sok víz sikerülne, adjunk hozzá porcukrot, ha már nincs mandulánk.) Nem szabad túl puhának lennie, inkább kissé rusztikusnak. Ha kész, enyhén bevizesítem a tenyerem, és 4-5 centis krumplikat formázok. Akkor lesz szép, ha különböző méretűek, nagyságúak, vastagságúak.
Tehát amikor minden kész, előveszek egy fagyasztózacsit, és félig rakom krumplival, majd szórok rá egy kevés kakaót. Ne középre szórjuk mind, hanem húzzunk egy vékony csíkot. Beleteszem a marcipán másik felét is, majd rá a kakaót. Finoman összerázom, hogy mindenhova jusson belőle, de ne álljon rajtuk vastagon.