2012. április 2., hétfő

Kalács



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl tej
4,2 dkg élesztő
6 dkg vaj
5 dkg cukor
1 teáskanál só
2 egész tojás 
1 tojás sárgája a tetejére

A liszthez hozzáteszem az elmorzsolt élesztőt, a sót, cukrot, langyos tejet és pár percig dagasztom, majd belekockázom a vajat, és teljesen símára dagasztom vele. Kevés liszttel megszórom, és konyharuha alatt 30 percet kelesztem. Lisztezett felületre szedem, kicsit elnyomkodom és három részre osztom. Olyan 30 centi hosszúra nyomkodom, két végét behajtom, majd mint egy piskótatekercset feltekerem. Három ilyet készítek. Középen keresztbe teszem őket és összefonom. Sütőpapíros lemezre vagy tepsire teszem. Megkenem vízzel, és még 30 percet kelesztem. 
175 fokra előmelegítem a sütőt, és mielőtt betenném a kalácsot lekenem a tojás sárgájával.  20 perc után fóliát teszek a tetejére, nehogy megégjen. Még 15 percig sütöm. Nekem kicsit túlsüt a sütőm, ezért az utolsó 15 percre picit visszaveszem a hőt. Ha kihűlt, felvágom.
A kalácskészítés menetét megnézhetitek itt  videón.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...