2012. április 1., vasárnap

Dobostorta



Hozzávalók (20-23 cm-ig):

6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

30 dkg cukor
fél dl víz
30 dkg vaj
3 dkg kakaópor

15 dkg cukor



A tojásfehérjét keményre verem a cukorral. A sárgájához elveszek egy evőkanál lisztet és habosra keverem vele. Folyamatosan hozzáadom a fehérjét, óvatosan, hogy ne törjön össze, majd a lisztet. 
180 fokra előmelegítem a sütőt. Sütőpapírra helyezem a tortakarikát és körberajzolom. Hat ilyen kört készítek. Fél centis tésztát kenek rá, majd lemezre téve kisütöm. Kivéve, még forrón egy késsel alá nyúlva leválasztom a papírról. Amíg a sütésre váró tészta pihen, beteszem a hűtőbe. 
30 deka cukrot fél deci vízzel addig forralok lassan, ameddig a cukor fel nem olvad. Akkor belekockázom a vajat, és hűlni hagyom. Hozzáteszem a kakaót és robotgéppel habosra keverem. Bekenem vele a lapokat, az ötödik  tetejét és a torta oldalát. Kihűtöm.
A tetejére szánt lapot megfordítom, és felvágom 12-20 szeletre, de egyben hagyom. A cukrot felolvasztom, majd a tetejére kenem. Egy nagyobb kést minden vágás előtt áthúzok egy tíz dekás vajon, különben ráragad máz. A tetejére helyezem a lapokat.



2012. március 31., szombat

Ropogós indiai csirkeszárny ananász mártogatóssal


Már egy ideje motoszkált bennem ez a recept, így ma nekiduráltam magam, és elkészítettem. Kicsit félve, mert megesett párszor, hogy nem egészen az lett a végeredmény, mintsem szerettem volna. (Mindenki megnyugtatására közlöm, ezek a receptek nem lettek posztolva.) A csirke kicsit csípős, édeskésen fűszeres, sós-ropogós, amit az ananász teljesen frissé tesz. Azért mégis leginkább azoknak javaslom kipróbálásra, akiknek nem idegen ez a fűszervilág.


Hozzávalók: 

70 dkg csirkeszárny
2 evőkanál garam masala (itt Bombay masala, Kotányi)
1 csapott kávéskanál chili vagy csípős fűszerpaprika
2 tojás
fél dl tej
másfél csésze liszt
1 csésze kukorica keményítő
só, olaj

1 pici dobozos ananászkonzerv
1 púpos teáskanál curry
2 evőkanál kókusztej, hiányában tejszín

Célszerű olyan szárnyat venni, aminek csak középső és felső része van, mert a végét nem használom fel. A két résznél elnyisszantom, majd a középső belső részét hosszan, keresztben jól bevágom, a felsőt a csont mellett két oldalt  hosszában benyesem és szétnyitom. Mosás után szárazra törlöm, és besózom. Állni hagyom fél-egy órát. A masalát elkeverem a paprikával és belemaszírozom a húsba. Kicsit állni hagyom. Felverem a tojásokat a tejjel, sózom. A liszteket sózom és nagyjából összekeverem. A szárnyat először tojásba, majd a lisztkeverékbe forgatom, és bő olajban közepes lángon ropogósra sütöm. Papírtörlőn leitatom a zsírfelesleget.
Míg sül a hús elkészítem a mártogatóst. Az ananászkockákat sózom és elkeverem a curryvel. Botmixerrel amennyire tudom pürésítem, majd hozzákeverem a kókusztejet és pár kanál ananászlevet. Jól beletunkolgatom a szárnyakat.

2012. március 28., szerda

Pulykagombóckák


Amilyen minimalista ízesítésű, olyan jó. Nagyon könnyed darabok, és meglehetősen gyorsan csúsznak. Hidegen is jó falatkák, kis sajttal, uborkával vagy akár szendvicsbe. Fontos a sózás eltalálása, ezért jobb kóstolni sütés előtt.


Hozzávalók:

50 dkg pulykacomb darálva
4 -5 gerezd fokhagyma
2 szárazabb zsemle
2 tojás
só, bors
zsemlemorzsa

A zsemléket vízbe áztatom, majd kinyomkodom. Hozzáadom a húshoz, ahogy a préselt fokhagymát és a tojásokat is. Sózom, (bővebben) borsozom, kicsit hűtőben állni hagyom. Kisebb gombócokat (kb. 5 centiseket) formázok. Morzsába forgatom, majd annyi olajban, ami félig ellepi őket, közepes lángon kisütöm. Papíron leitatom a zsírt.



2012. március 26., hétfő

Kapros zöldbableves



Hozzávalók:

20 dkg zöldbab
2 közepes krumpli
1 kisebb fej hagyma
1 csirkemell
1 csokor kapor vagy 3 evőkanál szárított
1 kis doboz tejföl
1 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál Piros Arany
fél citrom leve
1 evőkanál cukor
só, olaj, vegeta

A hagymát felkockázom, és kevés olajon megpárolom. Hozzáadom a babot és a kockázott krumplit. Sózom, vegetázom, felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi. Mikor félig puha, hozzáadom a kockára vágott mellet és megszórom a felaprított kapor felével. Mikor kész a leves, felöntöm még nagyjából 2-3 deci vízzel. A tejfölt egy habverő segítségével símára keverem a liszttel és a pritaminnal, majd beleöntöm a levesbe. Hozzáadom a maradék kaprot és rottyantok rajta egyet. Cukorral, citrommal ízesítem.


2012. március 23., péntek

Sonkás rétes



Hozzávalók (2 rúdhoz):

50 dkg levelestészta
20 dkg sonka
20 dkg sajt (fele lehet füstölt is)
fél zöld csípős paprika
1 tojás
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál szezámmag
só, bors

A sonkát, sajtot, paprikát felkockázom, és aprítóba teszem (persze darálni is lehet), majd ha kész sózom, borsozom. Beledobom a tojás sárgáját, a tejfölt, és összekeverem. A tésztát nagyjából 30x45 centi nagyságú négyzetre nyújtom. Kettévágom, megtöltöm középen a sonkakeverékkel, ráhajtom a tészta egyik felét A tojásfehérjéhez adok egy kanál vizet. A tészta belső oldalát megkenem vele, egyenesre vágom, majd a tetejére hajtom. A két végén jól összenyomkodom a rétest. Lekenem fehérjével, és megszórom szezámmaggal. Ezt megismétlem a másik rúddal is. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütöm.
Utólag hozzáfűzném, úgy mehetünk biztosra, hogy a tészta ne csússzon szét sütésnél, ha pár helyen fogpiszkálót szúrunk az illesztésekbe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...