2012. február 14., kedd

Lecsós pizzafasírt





Hozzávalók (30x40-es formára):


másfél kg darálthús (sertés, vagy sertés/marha kevert)
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 zsemle
2 tojás
1 csomó petrezselyemzöld
1 jó evőkanál bazsalikom
só, bors


3/4 kg vegyes színű lecsópaprika
2 paradicsom
2 fej hagyma
fél liter ízesített paradicsompüré
25 dkg reszelt sajt


A zsemléket beáztatjuk, kinyomjuk, majd hozzákeverjük a húst, a tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk. Kizsírozzuk a tepsit, és szépen egyenletesre nyomkodjuk benne a fasírtot. Előmelegített sütöben 200 fokon 15 percet sütjük. Addig a kockára vágott hagymát, paprikát és paradicsomot kevés olajon kissé összerottyantjuk, sózzuk. Kivesszük a tepsit a sütőből és elrendezzük rajta a zöldségeket. Ráöntjük a szószt, hogy mindenhová jusson. Legvégül ráreszeljük a sajtot, és 170 fokon 45 perc alatt készre sütjük.


Hagymás-mustáros csirkemáj répával



Leginkább diétás időszakban szoktam elővenni ezt a kombinációt, mert kalóriaszegény, viszont tele van A vitaminnal. Szeretem ilyenkor úgy összeállítani az étrendet, hogy viszonylag minden vitamintipusból, rostokból elegendő legyen. Répát csirkemájjal régen is adták a babáknak pürésítve, úgyhogy a natúr, fűszertelen változatot nyugodtan lehet nekik is adni, nem csak üveges tápszerben. Sőt, amikor baba kutyáim voltak, nekik is adtam levest fözve belőle, szépen összetörve benne a répát és májat. Kinnt kergetőztek februárban a havon, mégsem volt egyik sem beteg soha. Úgyhogy kutyásoknak is ajánlom, akik komolyabban veszik az ebüket -nyilván hagyma és mustár nélkül.




Hozzávalók (1 személyre):

3-4 db csirkemáj
1-2 közepes répa
1-nagyobb fej hagyma
mustár ízlés szerint
csipet majoranna
só, olaj

A répát pucolom, batonokra vágom, és kevés olajon, kissé megsózva felteszem párolni. Mikor majdnem puha, a hagymát olajon megdinsztelem. Hozzáadom a májakat és magas hőfokon minden oldalon lepirítom. Sózom, ráteszem a mustárt - én kb. 1 kanálnyit - a majorannát, és felöntöm másfél decinyi vízzel, majd közepes lángon hagyom lefőni a víz jó részét, hogy mártás sűrűségű legyen. Addig a máj is megfő. A répa, ha puha, érdemes hagyni  lesülni, mert nagyon jó plusz édes ízt ad neki.


2012. február 13., hétfő

Lazac rántva




Hozzávalók (4 személyre):

40-50 dkg vastagabb lazacfilé
liszt, tojás, zsemlemorzsa
só, olaj
A lazacból kihúzom a szálkákat. Olyan másfél centi vastag szeleteket vágok, vigyázva a "lábánál", mert ott könnyen szakadhat.  Besózom, és hagyom olyan tíz percig sózódni. A klasszikus liszt-tojás-morzsa panírba forgatom. (Én, ha van itthon, a tojást hígítom egy kevéske tejjel vagy tejszínnel.) Közepes hőfokra hevítem az olajat. Belehelyezem a halat. Nem kell túl sokáig sütni, hamar megvan. Épp csak megpirul a panír, már jöhet is ki. Egy kis citromot szoktam még rácsöpögtetni, de ezt már csak tálalásnál. Mellé lehet kínáli az asztalon  kis citromszeletkét. Aki akarja, majd csöpögtet rá magának.

Kávétorta



Mikor megláttam ezt a receptet, nagyon megtetszett. Kuglófnak volt elkészítve az eredeti, és igen impozáns látvány nyújtott. Jó sok és finom összetevőből állt, ez is megfogott. Egy igazán ízes, szaftos tortára számítottam. A hozzávalók mennyiségét persze át kellett írni, mert ott három literre lettek megadva. (Kávéból én így is jóval többet használtam fel.) A várt hatás teljesen elmaradt. Inkább csokis, mint kávés. Azonfelül fogalmam sincs, minek kell bele narancslé meg kávélikőr, mert egyik sem érződik benne. Szerintem kontrasztosabb és pikánsabb lenne helyette pár kanálnyi frissen facsart citromlét használni a sziruphoz. A kávélikőrt meg teljesen ki lehet hagyni a  tésztából, és pótolni ugyanannyi kávéval, illetve a szirupba akár rumot önteni helyette. Mindenesetre felesleges csak ezért kávélikőrt venni. Hogy újra elkészíteném-e? Igen, de ahogy le is írtam, picit átalakítva. A tetején kis sárga pöttyöket látni. Ez reszelt citrom héja. Kipróbálandó, feldobja az ízét.))





Hozzávalók:


Tészta

25 dkg liszt
18 dkg puha vaj
6 + 6 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
3 tojás
2 dl víz
6 kávéskanál nescafé
4 evőkanál kávélikőr
3 dkg kakaópor
másfél kávéskanál sütőpor
10 dkg durvára darált dió vagy mogyoró


Szirup
8 evőkanál kávélikőr
8 evőkanál narancslé
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál nescafé


Máz
15 dkg étcsoki
2 dkg kakaópor
6 dkg cukor
6 evőkanál tejszín
8 evőkanál víz




2 dl vízből és a nescaféból kávét készítek. Beleöntöm a likőrt és hagyom hűlni. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét csipet sóval és 6 dkg cukorral keménnyé verem, félreteszem. A vajat, a másik 6 deka cukorral és a vaniliáscukorral habos krémmé keverem. Egyenként hozzákeverem a tojássárgákat. A lisztet elkeverem a kakaóval, sütőporral, majd átszitálom. A vajkrémet felváltva fokozatosan elegyítem liszttel, kávéval. Hozzáadom a habot, óvatosan elkeverem. A legvégén a diót adom hozzá. 
Kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm, elegyengetem, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm. Mikor kiveszem, a tetejére állítom, és rácsra teszem. 
A hozzávalókból könnyű szirupot főzök. Villával megszurkálom a tortát és kanállal eloszlatom rajta, különös figyelmet fordítva a szélére. 
Mikor langyosra hűlt darabokra töröm a csokit és felolvasztom. 8 kanál vízzel elkeverem (hideg) a kakaót. A felolvadt csokihoz teszem, ahogy a cukrot és a tejszín is. Lassan összemelegítem. Eloszlatom a torta tetején és oldalán. Körbe csokireszeléket szórok és egy kis porcukrot, meg reszelt citromhéjat.




Receptforrás: Essen und Trinken

Lazacos, kolbászos és kacsamájas kencék





Hozzávalók:

1 közepes kacsamáj
2 alma, pl. idared (de zöldalma nem és túl édes sem)
1 nagy fej hagyma
kb. fél kg kacsaháj (liba is lehet)
1 kávéskanál rozmaring


10 dkg puha füstöltkolbász
10 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál torma
1 evőkanál Piros Arany


10 dkg füstölt lazac
10 dkg vaj
2 teáskanál torma
3 evőkanál tejszín


A kacsásnál előbb kisütöm a hájat, majd benne a májat. Leveszek keveset a zsírból, és a nagyobb cikkekre vágott almát héjastól pirosra sütöm benne. Ugyanezt teszem a hagymával is. Karikákra vágom, és kevés kacsazsírban kissé lepirítom, persze a héja nélkül.  Mikor kissé kihűlt a máj, elkaparom (vagyis a mócsingokat nem teszem bele). Az almáknak kiszedem a puha belsejüket (a sült almahéjat meg bepuszilom, mert annál jobb nincs is) és zsírostól a májhoz teszem, ahogy a hagymát is, plusz még olyan 3-4 kanál zsírt. Először villával, majd botmixerrel összekeverem, habosra. Maximum 2 cm vastagságban rákenem egy folpack-kal betekert tányér vagy tálca hátuljára. Én kört vagy oválist formázok. Kenőlapáttal elsímítom. (Lehetőleg mindegyiket egy vastagságúra készítsük!)

A lazacosnál a lazacot kisebb darabokra vágom, összeteszem a többi hozzávalóval, és botmixerrel habosra keverem. Ugyanúgy elkenem, és hűtőbe teszem.

A kolbászosnál érdemes puhát venni, mert különben igen megkínlódunk vele. A metódus ugyanaz, mint a lazacosnál. Csak a májasat kell sózni!

Miután mind szépen kimerevedett (aki siet, rakhatja mélyhűtőbe is rövid időre), veszek egy kis méretű pogácsa szaggatót, és kissé ellapítom ovális formára. Kiszaggatom vele a darabkákat, és utánformázom, ha kell. Mint fennt írtam, nyugodtan lehet mégegyszer keverni, és hűtés után formázni. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...