2012. január 27., péntek

Zsemle könnyedén




Zsemléből ismerünk többfélét, ugye? Nekem mindjárt elsőre az a felfújt, anyagszegény jut eszembe, amit, ha megfogok éppcsak hogy érzem a súlyát. Aztán ott van a kedvencem, a császár, amit leginkább sógorék tudnak jól készíteni. De helyet kap köztük az amerikai típusú hamburgeres, a mindenféle magokkal sült barna, és a puffancs is. Azonkívül léteznek édes zsemlék is, csokidarabkákkal, mazsolával. Stílusra síma tetejű, egyszer bevágott, kereszt formában bevágott, borzas, sajttal, magokkal szórt, virág alakban összesütött. Szóval tényleg, bőven van kínálat. Nektek melyik a kedvenc? 
Az amit most hoztam inkább tömörebb, mint a megszokott. Nem keletlen, nem sületlen, de mégis tömör és fajsúlyos, kb. 10 dekányi egy darab. Jó kettévágva, vajjal, kis dijonival, sonkával, tojással, dzsemmel, mézzel, és jó például melegszendvicsnek. Hamburgerzsemlének viszont teljesen alkalmatlan. Elég egyszerű elkészíteni, még úgy is, ha az ember maga kényszerül bedagasztani őket, a saját kicsi kacsóival, ahogy én is. Ugyanis a robotgépem fele mennyiségtől is meg akar halni, a kenyérsütőgépem meg csak pislog rám. Szóval magad uram...! Maximum öt percig szórakozhattam vele, addig amíg nem kezdett el hólyagokat fújni. Szerintem, ha jobban kidolgozzátok géppel, szebb lesz, de próbáljátok ki magatok!




Hozzávalók (12 darabhoz):

70 dkg liszt (teljesen normál bolti BL55-ös)
2 kk só (nálam púposabban, mert sósan szeretem)
1 csipet cukor
6 dkg vaj
1 csomag  (5dkg) kocka élesztő
5 dl víz (testhőmérsékletű!)

A lisztet elkeverem a sóval és cukorral, hozzádarabolom a vajat. Rámorzsolom az élesztőt és hozzáöntöm a langymeleg vizet. Kézzel vagy géppel (max. 10 perc) bedagasztom, és letakarva a tálban, meleg helyen 30 percig kelni hagyom. 
Lisztezett felületre borítom, és 12 részre osztom. Én kicsit kör alakban kézzel kigyurmászom, és késsel, mint a tortát felosztom. De kimérhetitek mérlegen is, ha teljesen egyformákat szeretnétek. Kiszórok egy kevés lisztet, abba minden zsemle előtt belenyomom a tenyerem, és úgy formázom őket golyó alakúvá. 
Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, nem túl közel egymáshoz, és úgy hagyom kelni őket letakarva egy konyharuhával még 40 percig. 
Előmelegítem a sütőt 220 fokra. Mielőtt a zsemléket betenném sütni, testmeleg vízzel, egy kenőecset segítségével szépen körbe kenem. Körülbelül negyed óra alatt sül meg.
Lehet először csak hatot is kisütni, és a következő adagot eleve úgy keleszteni, hogy kör alakba teszek ötöt, középre egyet, kicsit távolabb egymástól. Szépen, virág alakba összekelnek. A vizes lekenés után pedig megszórni egy kis sajttal. 






Ötletforrás: Süssünk örömmel!

Sajtos pogácsa





Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 és fél dkg só
1 dl tej
csipet só
2 és fél dkg élesztő
1 kockacukor vagy 1 kiskanál cukor
1 kis doboz tejföl
10 dkg sajt + a tetejére 5-10 dkg (én itt goudát használtam)
1 egész tojás + 1 tojás sárgája

A lisztet a sóval jól elkeverem, és beledolgozom a vajat, két tenyerem között morzsolgatva.
Az élesztőt langyos tejben, amiben elkeverek egy csipet sót és egy kockacukrot, meleg helyen felfuttatom.
Megreszelek 10 dkg sajtot, és azt is belemorzsolgatom a lisztbe. Hozzáadom a tojással elkevert tejfölt, és a felfutott élesztőt. Összegyúrom, majd ismét meleg helyen jó egy órát kelesztem. Lisztezett deszkán kinyújtom, legoptimálisabban 1 centi vastagra. Sajtot reszelek rá. Kicsi átmérőjű (4 cm) pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapiros tepsire teszem.Előmelegített sütőben közepes fokozaton hirtelen, úgy 10 perc alatt kisütöm őket.



Feketeerdő torta




Hozzávalók (23 cm-es sütőformára):

6 tojás
5 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaó
fél csomag sütőpor

1 üveg meggy (720 ml)
1 liter tejszín
7 kanál cukor
6 habfixáló
3 evőkanál pálinka vagy rum

csokireszelék
pár szem koktélcseresznye




Előző este a leszűrt meggyet egy tálba öntöm, és meglocsolom a pálinkával, hűtőbe teszem.
A tojásfehérjét 3 kanál cukorral habbá verem. A sárgákat a maradék cukorral és a  kakaóval fehéredésig keverem. A lisztet és a sütőport összekeverem és felváltva a habbal, folyamatosan eldolgozom a krémmel. Kikent formába öntöm és előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon készre sütöm.
Ha kihűl, három  részbe vágom. A tejszínt jó keményre verem a cukorral és a habfixálóval. A meggyet lecsöpögtetem, a levét kenőecset segítségével elkenem az lapokon. A gyümölcsöt kettéosztom, és elrendezem az alsó és középső lapon. A tejszínből elveszek valamennyit a díszre, a többit a lapok közé, a tetejére és az oldalára kenem. A csokireszelékkel meghintem a tetejét, és kissé az oldalát, majd, ha kész a kis kupolákat is. Félbevágott koktélcseresznyét teszek rájuk. Hűtőbe teszem dermedni minimum egy órára, de jobb egy fél napra, hogy az ízek  összeérjenek.


Málnás tallérok



Hozzávalók:

25 dkg vaj
25 dkg liszt + valamennyi még a hajtogatáshoz
4 kanál tejföl
1 kávéskanál só
porcukor
1 csomag vaníliáscukor
málnalekvár
darabolt dió, krokant vagy jégcukor a tetejére

Egy mélyebb tálban a lisztet elkeverem a sóval, lyukat formázok a közepébe. Ide kanalazom a tejfölt, a liszt szélén meg elmorzsolom a puha vajat. Összegyúrom őket. Elég puha tésztát kapok, amire kis lisztet szórok, majd folpackban hűtőbe teszem 2 órára.
Jól előmelegítem a sütőt olyan 170 fokra (gáz 3-as). Kiveszem a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen legalább fél centi vékonyra nyújtom. Belisztezem, és szépen elsímítom rajta, hogy mindenhova jusson. A két oldalsó végét középre hajtom, újra kicsit lisztezem, elsímítom. Behajtom a két felső végét is, és ugyanúgy járok el. Félbehajtom, majd még egyszer félbe, de már nem lisztezem. Félbe vágom. Az egyik felét jó fél centi vastagra nyújtom, a másikat folpackban hűtőbe teszem felhasználásig. Nem kell tartani attól, hogy a rétegek szétcsúsznak, mert a vaj megfogja. Olyan 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradékot folpackban hűtőbe rakom. A tallérokat én itt krokanttal szórtam meg, és finoman átmentem rajtuk nyújtófával, hogy a tetején maradjanak. Egy sütőlemezre sütőpapírt rakok, erre a tésztát, (én kis hablapáttal szedem fel őket) és olyan 12-15 perc alatt kisütöm. Érdemes max halvány aranybarnáig sütni, mert kiszárad és eltűnik a vaj íze benne. 
Rácsra szedem, hagyom kissé kihűlni, majd egy vékony pengéjű, aprócska késsel kettévágom, lehetőleg nem túl közel az aljához, mert széttörik. Megkenem lekvárral, összeragasztom, majd vaníliás porcukorral meghintem.
(A hűtöben maradt tésztával ugyanígy járok el. A maradékot újra lehet hajtani. Én kis téglalapokat nyújtok, közé és a tetejére jó sok parmezánt, és úgy sütöm ki. Így lesz sósam és édesem is.)

Narancsos zebrakeksz




Hozzávalók:

35 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 tojás
1/2 citrom leve
1 kis flakon narancsaroma
csipet só
némi étcsoki a bevonáshoz


A hozzávalókat egész egyszerűen összedolgozzuk, lisztezett felületen fél centi vastagságúra nyújtjuk. Én olyan 6 centis pogácsaszaggatóval szúrtam ki őket, és 170 fokon kb. 15 percig sütöttem, persze előmelegített sütőben.
A csokit felolvasztjuk, és ha a keksz kihűlt, csíkokban ráfolyatjuk. Akkor adja kiszépen, ha rácsra rakjuk őket, szorosan egymáshoz illesztve, és bevonásnál az egészet húzzuk át, nem egyenként, mert akkor megtörik a vonal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...