2012. június 30., szombat

Majonézes - zöldborsós tésztasaláta


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem ilyen nagy melegekben jobban esik egy jól behűtött saláta a húsoknál. Tészta is van benne, majonéz is, úgyhogy laktató. Viszont elkövettem egy kis bakit, amit a fotó szépen ki is ad. Ugyebár elfelejtettem, hogy a tésztafélék bizony jócskán magukba szívják a krémes dolgokat. Úgyhogy a majonéz fele beleduzzadt a szarvacskába. Az eredeti mennyiséget írom majd le, de szerintem jobban jártok, ha a tészta mennyiségét kicsit visszaveszitek. Ja igen, még csak annyit, hogy persze, tubusos majonézből is lehet készíteni a krémet, de szerintem annyi adalék van benne, és házilag elkészíteni olyan gyorsan megy, hogy bőven megéri eská gyártani. A borsó pedig gusztusosabb - ráadásul se főzni, se edényt piszkolni nem kell vele - ha egy kicsi konzervet vesztek, és nem pároljátok. Én pároltam, így azt írom le, ám legközelebb én sem teszem.


Hozzávalók:

20 dkg szarvacska tészta
15-20 dkg zöldborsó - konzervből elég egy kicsi
3 főtt tojás
10 dkg szeletelt sonka
1 tojás sárgája
mustár, olaj, só, cukor, citromlé
+1 kis doboz tejföl

A fenntiek szerint elkészítem a majonézt. Hozzákeverem a tejfölt, még plusz mustárt, sót, cukrot és citromlevet. A tésztát kifőzöm, leszűröm, hagyom  hűlni. A tojást hosszában kettévágom, és felcikkezem. A sonkát felkockázom. A borsót kevés olajon megpárolom, és hagyom kihűlni. A tésztához keverem a borsót, tojást és sonkát. Beleforgatom a krémbe, majd hűtőbe téve hagyom jól átérni.

2012. június 28., csütörtök

Karalábéleves húsgombóccal



Hozzávalók:

2 zsenge karalábé levelével együtt
25 dkg darált hús - sertés, pulyka, kevert
1 tojás
1 dl rizs
1 fej hagyma
1 csomó petrezselyemzöld
1,5 dl tejszín vagy 1 kis doboz tejföl
só, bors, citrom leve, vegeta, vaj
1 evőkanál liszt

A karalábét meghámozom, felkockázom. A levelét átmosom és felcsíkozom. Egy kisebb lábasban olajat hevítek és beleteszem őket. Sózom, vegetázom, kevéske vizet öntök rá és félig megpárolom. 
A rizst megmosom és félig megfőzöm. Ha kissé kihűlt, a darált húshoz adom, ahogy a tojást, aprított petrezselymet hagymát. Sózom, borsozom, jól összegyúrom. Kisebb gombócokat formázok belőle. 
A karalábét felöntöm nagyjából egy liternyi vízzel, és mikor forrásba kezd belehelyezem a gombócokat. Annyira veszem le a lángot, hogy gyöngyözzön. Félig rátett fedő alatt puhára főzöm (olyan 15-20 perc). Akkor a tejszínt/tejfölt elhabarom a liszttel, és a levesbe öntve behabarom vele. A végén kevés citromlével savanyítom.

2012. június 27., szerda

Mascarponés gyümölcssaláta mézgrillázzsal


Bevallom itt a gyümölcs maximum csak alapot szolgáltat egy újabb krémes-ropogós kiadós kis bűnözésre. Mert az! Arról nem is szólva, hogy még mielőtt összeállna a "nagy mű", lehet a fele stikában eltűnedezik a grillázsnak. De a krém is annyira adja magát, hogy felvetődik a kérdés, minek ide még a gyümölcs is? 
Ha gyerekek is esznek belőle ki lehet váltani a rumot olyan kiskanálnyi aromával, de akkor több tejszínt kíván maga után. 
Ha van véletlenül megmaradt piskótánk, esetleg kész babapiskótánk lehet mellé tálalni, nem árt neki.



Hozzávalók:

kb. 75 dkg idénygyümölcs vegyesen - őszibarack, sárgadinnye, eper, málna, ribizli...
50 dkg mascarpone
5-6 evőkanál porcukor
1 vanília kikapart belseje
1,5 dl tejszín
0,5 dl rum - esetleg amaretto, cointreau
1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
1 jó marék dió, mogyoró vagy mandula
3 evőkanál méz
kevés olaj vagy vaj

A diót nagyobb darabokra tördelem, és amikor a méz elkezd habozni beleszórom. Néha kevergetve kisebb lángon hagyom karamellizálódni. Nem szabad égnie, mert keserű lesz. Én akkor zárom el, mikor már érzem az illatát. Egy tányért vagy fém tálcát beolajozok, és kiszedem rá a grillázst. Mikor teljesen kihűlt, fagyasztózacsiba teszem, és klopfolóval összetördelem.
A mascarponét elkeverem a vaníliával, cukorrak, rummal, tejszínnel, citrommal és a héjával. A gyümölcsöket mosom, tisztítom, és összevegdalom. Tálalásnál poharakba szedem a gyümölcsöt, krémet kanalazok rá, majd megszórom grillázzsal. Lehet rétegezni is, és lehet az egészet egy nagyobb tálban összeállítani, ahonnan majd mindenki maga szed a tányérjába.


2012. június 26., kedd

Zöldborsós rizseshús

Marhából szeretem, mert a szaftjának mélyebb, édeskésebb az íze. De persze ugyanúgy lehet sertésből, csirkéből vagy pulykából készíteni. Ilyenkor a főzési időre kell ügyelni. Marhánál ez nagyjából 50 perc - mielőtt beletenném a rizs -, sertésnél 30, szárnyasoknál, ha mellhús, akkor blansolás után azonnal hozzáadható, combnál kell egy 20 perc előfőzés. Létezik paprikás változata is - sőt inkább az az áltanános -, de az inkább sertésből készül.


Hozzávalók:

40 dkg marha - lehetőleg színhús
2 dl rizs
4 dl zöldborsó
1 fej hagyma
1 tömött csokor petrezselyemzöld
feketebors, őrölt
só, olaj

A felkozkázott hagymát olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a vékonyabb csíkokra vágott húst. Borsot tekerek rá. Jól átblansolom, majd fedő alatt majdnem egészen puhára párolom. Nem sózom! A rizst átmosom, és felöntöm 4 dl vízzel. Addig is duzzad, amíg a marha puhul. Ha jónak látom a húst, hozzáadom a rizst, a kimért borsót, és az apróra vágott petrezselyemzöld java részét. Most bőven megsózom, mert a rizs is elég szépen vesz fel belőle. Akkor zárom el mikor még van egy kis szaft a tetején, és hagyom átpárolódni. Tálalásnál megszórom petrezselyemzölddel.

2012. június 24., vasárnap

Málnás palacsinta


Mivel a palacsintatészta alapjában egy igen nehéz és kalóriadús étel - pláne dióval, lekvárral, nutellával...hogy ne is soroljam...megtöltve -, így a gyümölcsös változataik sokkal könnyedebbnek tűnnek. Na persze ha ötöt - hatot legyűr belőlük az ember, ugyanúgy elnehezül. Ízre inkább közepesen édes, friss, állaga krémes. Lehet akár eperrel, barackkal, ananásszal is tölteni.


Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 dl víz
só, cukor
olaj

1 csomag vaníliás pudingpor
fél liter tej
3 evőkanál cukor
3 dkg vaj
fél kg málna
porcukor a szóráshoz


A lisztet  tojással, vízzel, tejjel és kevés olajjal símára keverem. Egy-két csipet sóval és cukorral ízesítem, majd legalább egy órára hűtőbe teszem, de ha egész éjszakán keresztül áll, és csak másnap sütöm, az sem baj. Mikor kiveszem jól besűrűsödik, ezért egy kis vízzel vagy tejjel hígítani kell. 
Jól felforrósítom a serpenyőt, pici olajat öntök bele. Merőkanállal kimérve öntök a tésztából, és mikor megsült az egyik oldal átfordítom. Tányérra borítom. Így sütöm ki, amíg el nem fogy a tálból.
Cukorból, tejből, pudingporból a csomagoláson leírtak szerint pudingot készítek. Ha már nem túl forró elkverem benne a vajat, és kihűtöm. Mikor már megdermed a palacsintának egy negyedére kenek belőle, majd megpakolom málnával. Háromszögbe hajtom, és jól meghintem porcukorral. Hidegen is fogyasztható, hűtöben tartható, de akkor csak tálalásnál szórom meg cukorral. Aki szereti egy kis rumot is tehet a krémbe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...