2012. február 18., szombat

Fűszeres-ropogós csirkecombok



Utóbbi idők legmenőbb kajája nálam. Ha csirke alsócombot látok a húspulton, azonnal beindulnak a pavlovi reflexek, és muszáj a kosárba pakolnom. Annyira fűszeres, omlós és ropogós, hogy már a pőre látványától is beindul a nyálelválasztásom. Még a rántott csirkét is beelőzi, pedig volt, hogy jó ideig nem telt el hét nélküle. Annyi különbség azért van, hogy rántottnak egy egészet nyesek szét, ehhez pedig csakis alsócombot használok. Kísérleteztem más alkatrészekkel is, de nálam ez vált be. Illetve, talán még a szárny felső része lehet alkalmas. A felsőcombbal ízében, állagában nincs gond, de mivel én "kinyitom" a húst, kissé nagy darabra sikerednek. Ám, ha valakinek az a rész a kedvence, arra gondolnia kell, hogy tovább hagyja a fűszerekben. Én a belső részét mindkét oldalán bevágom a csont mellett izülettől izületig, vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen. Így a só, a fűszerek, na meg a bunda sokkal nagyobb felületet ér el, és a hús is jobban átsül.



Hozzávalók:

1 kg csirke alsócomb

Bedörzsölni

3-4 kávéskanál só
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál majoranna
2 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt bors
1 csapott kávéskanál chili por (elhagyható)
1 evőkanál mustár 

Panírhoz

3 db tojás
fél dl tej vagy tejszín 

3 dl liszt
1 dl kukorica keményítő

kb. fél liter olaj



A combokat megmosom, szárazra törlöm, majd kétoldalt hosszában bevágom, úgy, hogy lent átvágjam a kereszt ínt. Jól besózom, fokhagymázom. A paprikát, borsot, majorannát és chilit összekeverem, és a húsba masszírozom, utána jön a mustár. Legalább 2 órát állni hagyom. Ha sürgős, lehet csak fél óráig is hagyni, de hosszabb idő alatt jobban beleérik az íze. 
A tojást felverem a tejjel, kicsit sózom. Beleforgatom a combokat. A liszteket és a keményítőt összekeverem, azt is besózom. Ha nincs rétesliszt, akkor kétszer veszek a síma lisztből. Jól megforgatom benne a tojásos combokat. Egy nagyobb serpenyőben két centi vastagon olajat hevítek. Mikor jó forró, belehelyezem a húst. Egy perc után átfordítom, aztán hagyom alacsonyabb lángon ropogósra sülni. Ez olyan 25-30 perc. Papírtörlőre szedem, és leitatom a felesleges olajat.


Forrás: koch blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...