2012. február 20., hétfő

Hamburger zsemle





Hozzávalók (6 darabhoz):

43,5 dkg liszt
4 dkg vaj
1 tojás
9 gr instant élesztő
kb. 1,8-2 dl langyos víz
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor

A lisztet elkeverem a sóval, cukorral és az élesztővel. Belegyúrom a tojást, és a darabkákra  vágott vajat. Beleöntöm a víz háromnegyedét, majd apránkét a többit, ahogy felveszi. Nem szabad vízes, lágy tésztát kapni! Masszívnak kell maradnia. Gyúrás után letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesztem. (Épp csak kicsit fog kelni, ettől ne ijedjetek meg!) Lisztezett felületre szedem (aki szeretné, hagyhatja a tálban is), és addig gyúrom kézzel, amíg egy selymes, ruganyos tésztát nem kapok (kb. 10 perc). Síma kell, hogy legyen a felülete, és ha belenyomjuk az ujjunk, kirúgja magát. Közben, azért, ha igényli, még minimális liszttel megszórhatjuk. 
Hat részre osztom, és gömböket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire helyezem, és kézzel olyan másfél centi magas, kerek lepényekké nyomom őket. Legalább négy centi távot kell hagyni közöttük. Újra letakarom a konyharuhával és megint 1 órát kelesztem.
Előmelegítem a sütőt 185 fokra, és olyan 10 perc alatt kisütöm. Rácsra helyezem, és ott hagyom kihűlni.
Ha hagyományos élesztővel szeretnétek készíteni, vegyetek 3 dekát belőle.


Receptforrás: koch blog

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...