2012. március 6., kedd

Egy vidám, erősítő reggeli


Miért is az? A paradicsom nagyon jó vértisztító, jó hatással van a májra, az immunrendszerre és az anyagcserére. A fokhagyma erős antioxidáns. A kecskesajt általános roborálószer, a kakukkfű nyákoldó és köhögési inger csillapító. Az extra szűz olivaolaj sejthártya építő és kiváló antioxidáns. A tönkölybúza pedig növeli az ellenállóképességet és szerotonin tartalmának köszönhetően kedélyjavító. Mikor paradicsomszezon van, mindig készítek pár üveggel belőle, néha megdúsítva pár szem oliva- vagy olajbogyóval.




Hozzávalók (500 ml-es üvegre):

70 dkg paradicsom
8-10 dkg juh- vagy kecskesajt
4-5 gerezd fokhagyma
kb. 1 jó evőkanál kakukkfű
1- 2 dl extra szűz olivaolaj
tönkölybúza kenyér


A jó érett, puhább paradicsomokat körülbelül nyolcadokba vágom, enyhén sózom, és egy tálban hagyom levet engedni. Fél- egy óra múlva tésztaszűrőbe teszem, és hagyom lecsöpögni a levét. (Nyugodtan meg lehet inni.) Egy nagyobb sütőfelületre öntöm, megsózom, kakukkfüvezem, megforgatom olivaolajban őket, majd szétterítem. Alacsony hőfokú sütőbe teszem, és hagyom száradni 4-5 órán át. Azért egyszer, félúton átforgatom. Nem szárítom ki a paradicsomokat, csak megpunnyasztom, kicsit sült széllel.
A kecskesajtot kisebb kockákra vágom vagy tördelem, és kakukkfűvel átforgatom. A fokhagymákat vékonyabb szeletekre vágom. Ha kész a paradicsom a fokhagymát még melegen rászórom.
Előveszek egy fél literes üveget, és elkezdem a hozzávalókat rétegezni.. A végén feöntöm olivával, amennyit felvesz. Hűtőbe teszem, ha kihűlt. 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...