2012. március 11., vasárnap

Narancslekvár


Eszembe jutott, hogy mindjárt ránk köszönt a tavasz, én meg még mindig itt állok az évi narancslekvár adag nélkül. Szóval rohanás és narancs beszerezés. Szerencsémre igazán jó fajtát kaptam, jutányos áron. A nagy, illatos és kemény, vastag héjú, magnélkülit favorizálom, illetve szerintem abból lehet csak jót készíteni, viszont igen elenyésző mennyiség lesz belőle, a nyersanyag egyharmada, persze plusz cukor. Pacsmagos egy munka, de egyszer egy évben mégiscsak elviselhető. Mit mondjak? Ne előtte manikűröztessünk!


Hozzávalók:

3 kg narancs
kb. 90 dkg cukor (az előkészített narancs súlya)
1 citrom reszelt héja
2 citrom leve

A narancsot szappanos, langyos vízben átmosom. Jól leöblítem, szárazra törlöm. Vékonyan lereszelem a héját, vigyázva, hogy fehér rész ne nagyon kerüljön bele. Hozzáteszem a citromhéjat is, és két kanál cukorral elkeverem. A narancsot egy éles késsel teljesen meghámozom - egy gramm fehér rész sem maradhat rajta -, alul, felül levágom. És most jön a mutatvány! Egy mélyebb tál felett, ahová bőven folyhat a lé, tenyerembe fogom a gyümölcsöt, és szépen, egyenként kivágom a gerezdeket. Lehet rémesen hangzik, de, ha valóban nincs rajta hártya és a kés is éles, egész gyorsan lehet végezni vele. Épp ezért kell a kemény húsú és magtalan, mert különben kínlódás lenne az egész. Ha kész, lemérem, és súlyának megfelelő cukrot teszek hozzá. Botmixerrel felaprítom. Beledobom a héjakat, belefacsarom a citromot és kisebb fokozaton olyan két és fél óra alatt összefőzöm, majd üvegekbe töltöm.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...