2012. január 30., hétfő

Csülök sütve párolt káposztával aprókrumplival



Nem most először sütöttem csülköt, de mindig kicsit máshogy próbálom. Most úgy készítettem, ahogy egyébként pékné módra tenném, vagyis forró, fűszeres lébe bele, aztán megsütni. Nálam azért fontos, hogy forrásban lévő víz legyen, mert akkor összeugrik a hús és bezár, az aromák jobban bennt maradnak. Így készítjük a töltött tyúkot is. Szóval a tyúkot. Házi, kapirgálós, legalább egy évet leélt kétlábút. Zöldséges vagy vegetás forróvízben előfőzni, lesütni. Akkor igazán jó a bőre, és meg is puhul.



Hozzávalók: 

1 db hátsó csülök 


A főzőléhez

1 nagy fej hagyma vagy 2 közepes
5-6 gerezd fokhagyma
4 evőkanál só
2 babérlevél
5-6 szem feketebors
1 csapott ek egész kömény


Bemaszírozni

3 gerezd fokhagyma
1 púpos teáskanál só
1 teáskanálegész kömény, lehet őrölt is

A káposztához

fél kg savanyú káposzta
2 fej hagyma
1 teáskanál kömény, nálam egész
5-6 evőkanál cukor, ízlés szerint
zsír vagy olaj


A krumplihoz

1 kg krumpli
3-4 gerezd fokhagyma
só, sok olaj



Veszek egy akkora lábast, amibe belefér a csülök. Beleteszem, vizet engedek rá, hogy lehetőleg ellepje majd.  Kiveszem a húst, és befűszerezem a vizet a sóval, borssal, babérral, köménnyel. Megpucolom a hagymákat és belevágom öket nagyobb darabokban. Felteszem forrni. Ha jó erősen bugyog, óvatosan beleteszem a csülköt és lefedem. Hagyom átforrni. Mikor a víz újra bugyog, kisebb lángra veszem, hogy a hús főjön, de ne nyomja ki a vizet. Így főzöm egy órán keresztül.
Előmelegítem a sütőt jó forróra. Kiveszem a csülköt egy vágódeszkára, és mikor már meg tudom fogni, beirdalom a bőrét kockásra. Beledörzsölöm a sót, a préselt fokhagymát és a köményt. Kisebb tepsit veszek, de elég épp akkora, amibe a csülök állítva kényelmesen belefér. Kizsírozom, vagy olajozom. Beleállítom a húst, és öntök alá olyan 2-3 decit a főzőléből. Fóliából kis sapkát készítek a csont tetejére, majd az egészet jól befóliázom. (Én hosszába is teszek, kersztbe is.) Az alsó rácsra rakom be sütni, és plusz kis fóliát teszek alulra a sütőbe, hogy ne égjen meg a hús. olyan 170 fokra veszem vissza a hőt (gáz 3), és még 2 órán keresztül sütöm, így letakarva. Akkor kiveszem, és egy kissé zsírozott sütőlapra helyezem úgy, hogy fóliát teszek a hús alá. Olyan 200-220 fokon hólyagosra, pörcösre sütöm. Azért jobb a sütőlap vagy lemez, mert a hő így körbeéri a húst, de akinek nincs, hagyja a tepsiben, viszont végig állítva süsse.
A káposztához egy serpenyőben 3 kanál cukrot lekaramellizálok, rádobom, a laskára vágott hagymát, 1 kanál zsírt vagy két kanál olajat, majd a káposztát, ami ha túl savanyú, átmosok. Megsózom, köményt teszek hozzá, a maradék cukrot plusz olyan két decinyi vizet. Lefedem és puhára párolom. Közben ha kell még vizet öntök alá. Én, ha kész van, még nagy lángon kissé átpirítom. 
A krumplit hámozás után olyan 2x2 centisre vágom, megsütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...