2012. január 27., péntek

Zsemle könnyedén




Zsemléből ismerünk többfélét, ugye? Nekem mindjárt elsőre az a felfújt, anyagszegény jut eszembe, amit, ha megfogok éppcsak hogy érzem a súlyát. Aztán ott van a kedvencem, a császár, amit leginkább sógorék tudnak jól készíteni. De helyet kap köztük az amerikai típusú hamburgeres, a mindenféle magokkal sült barna, és a puffancs is. Azonkívül léteznek édes zsemlék is, csokidarabkákkal, mazsolával. Stílusra síma tetejű, egyszer bevágott, kereszt formában bevágott, borzas, sajttal, magokkal szórt, virág alakban összesütött. Szóval tényleg, bőven van kínálat. Nektek melyik a kedvenc? 
Az amit most hoztam inkább tömörebb, mint a megszokott. Nem keletlen, nem sületlen, de mégis tömör és fajsúlyos, kb. 10 dekányi egy darab. Jó kettévágva, vajjal, kis dijonival, sonkával, tojással, dzsemmel, mézzel, és jó például melegszendvicsnek. Hamburgerzsemlének viszont teljesen alkalmatlan. Elég egyszerű elkészíteni, még úgy is, ha az ember maga kényszerül bedagasztani őket, a saját kicsi kacsóival, ahogy én is. Ugyanis a robotgépem fele mennyiségtől is meg akar halni, a kenyérsütőgépem meg csak pislog rám. Szóval magad uram...! Maximum öt percig szórakozhattam vele, addig amíg nem kezdett el hólyagokat fújni. Szerintem, ha jobban kidolgozzátok géppel, szebb lesz, de próbáljátok ki magatok!




Hozzávalók (12 darabhoz):

70 dkg liszt (teljesen normál bolti BL55-ös)
2 kk só (nálam púposabban, mert sósan szeretem)
1 csipet cukor
6 dkg vaj
1 csomag  (5dkg) kocka élesztő
5 dl víz (testhőmérsékletű!)

A lisztet elkeverem a sóval és cukorral, hozzádarabolom a vajat. Rámorzsolom az élesztőt és hozzáöntöm a langymeleg vizet. Kézzel vagy géppel (max. 10 perc) bedagasztom, és letakarva a tálban, meleg helyen 30 percig kelni hagyom. 
Lisztezett felületre borítom, és 12 részre osztom. Én kicsit kör alakban kézzel kigyurmászom, és késsel, mint a tortát felosztom. De kimérhetitek mérlegen is, ha teljesen egyformákat szeretnétek. Kiszórok egy kevés lisztet, abba minden zsemle előtt belenyomom a tenyerem, és úgy formázom őket golyó alakúvá. 
Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, nem túl közel egymáshoz, és úgy hagyom kelni őket letakarva egy konyharuhával még 40 percig. 
Előmelegítem a sütőt 220 fokra. Mielőtt a zsemléket betenném sütni, testmeleg vízzel, egy kenőecset segítségével szépen körbe kenem. Körülbelül negyed óra alatt sül meg.
Lehet először csak hatot is kisütni, és a következő adagot eleve úgy keleszteni, hogy kör alakba teszek ötöt, középre egyet, kicsit távolabb egymástól. Szépen, virág alakba összekelnek. A vizes lekenés után pedig megszórni egy kis sajttal. 






Ötletforrás: Süssünk örömmel!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...