2012. május 2., szerda

Marcipánburgonya



Hozzávalók:

10 dkg mandulaliszt
10 dkg porcukor
pár csepp mandula aroma
kb. 1 jó teáskanál víz
1 kávéskanál étolaj
csapott evőkanál kakaópor
igény szerint lehet ízesíteni kevés reszelt citrom-vagy narancshéjjal

A mandulát elkeverem a porcukorral, belepötyögtetem az aromát, hogy mindenhova essen belőle. Hozzáöntöm az olajat és egy kanál vizet, gyúrni kezdem. Csak akkor adok hozzá még vizet, ha nem áll össze masszává, és azt is nagyon lassan, óvatosan. (Ha mégis túl sok víz sikerülne, adjunk hozzá porcukrot, ha már nincs mandulánk.) Nem szabad túl puhának lennie, inkább kissé rusztikusnak. Ha kész, enyhén bevizesítem a tenyerem, és 4-5 centis krumplikat formázok. Akkor lesz szép, ha különböző méretűek, nagyságúak, vastagságúak.
Tehát amikor minden kész, előveszek egy fagyasztózacsit, és félig rakom krumplival, majd szórok rá egy kevés kakaót. Ne középre szórjuk mind, hanem húzzunk egy vékony csíkot. Beleteszem a marcipán másik felét is, majd rá a kakaót. Finoman összerázom, hogy mindenhova jusson belőle, de ne álljon rajtuk vastagon.

2012. április 30., hétfő

Köleskőrözött

Mikor nekiálltam elkészíteni, azt mondtam magamban: "Sag schon, végülis van még hely a kukában, legfeljebb kidobod!" Nem dobtam. Egészen ehető. Sose lenne belőlem bigott fűrágó vega, de néha kifejezetten nem árt hús-cukor-liszt mentes ételeket enni, kis szünetet tartani, hogy a szervezet fellélegezhessen és valódi tápanyagokhoz jusson. A köles pl. a kötőszöveteket erősíti, vagyis kifejezetten jót tesz a löttyedt női alkatrészeknek...:-) 




Hozzávalók:

1 főzőtasakos hántolt köles (12,5 dkg) - nálam Riceland 
1 fej lilahagyma
1 jó evőkanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
1-2 teáskanál kömény
2 teáskanál mustár
1 kis doboz tejföl
diónyi vaj

A kölest megfőzöm, a hagymát apróra vágom. Mikor kihűlt nagyjából, hozzákeverem a fűszerekkel, vajjal, tejföllel együtt. Hűtőbe teszem. Lehet tönkölykenyérre kenni vagy akár paprikába tölteni. 


Forrás: AntalVali

2012. április 28., szombat

Főtt marhanyelv



Hozzávalók:

1 marhanyelv
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 répa
1 petrezselyemgyökér
10-12 szem feketebors
2-3 babérlevél
2 evőkanál só
1 kis darabka torma (ha van)
1 csapott evőkanál vegeta


Egy nagyobb lábasban felteszek vizet forrni. Amíg melegszik beáztatom a nyelvet. Ha forr a víz, belehelyezem a nyelvet, és fedő alatt olyan bő órát főzöm. Akkor abba a tálba, amiben áztattam, jó hideg vizet engedek, és a forró vízből átteszem ebbe. Kicsit hagyom állni. A nyelv ilyenkor már fehér kérget kap és helyenként felhólyagzik. Egy deszkára helyezem, és éles, hegyes késsel lekapargatom róla a "bőrt". Ahol nehezen jön, ott vágom, az alsó részén viszont könnyebb alászúrni a kést, és a hártya mentén lenyúzni róla. Ez a legnehezebb művelet, ha ezen túl van az ember, már gyerekjáték.
Friss vizet teszek a főzőlábasba. Visszarakom a megpucolt nyelvet. Ezt a levet már fűszerezem és zöldségelem. Fedőt teszek rá és gyöngyözve főzöm nagyságtól függően két-három órát. Ki lehet venni ha megpuhult, de van, hogy ebben a lében hagyom kihűlni. Akkor olyan vékonyra, amilyenre csak tudom felszeletelem. Tormát, majonézes tormát, majonézes krumplisalátát, újhagymát, paradicsomot tálalok hozzá, de kinek mi ízlik hozzá. Ugyanúgy jó hússalátába vagy rántani. Míg salátába a nyelv végét használom, addig rántani csakis a tőrésze jó. Ilyenkor centis vastagra vágom, liszt-tojás-morzsa panírt teszek rá, és közepes lángon kirántom, majd leitatom a felesleges zsírt. Pürét, salátát adok mellé. Hamburgerbe is nagyszerű, egy kis gombaszósszal a tetején.

2012. április 27., péntek

Brokkolikrémleves



Hozzávalók:

1 fél kilós brokkoli 
1 közepes krumpli
1 gerezd fokhagyma vagy 1 kisebb fej hagyma, 
fél dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
só, bors, szerecsendió, vegeta ízlés szerint

A brokkolit rózsáira szedem, átmosom. A fokhagymát felaprítom és megfuttatom egy kevés olajon, a kisebb kockára vágott krumplival is. Hozzáteszem a brokkolit, sózom, vegetázom, borsozom, végül meghintem szerecsendióval és a liszttel. Bő háromnegyedig felöntöm vízzel és puhára főzöm. Ha kész, botmixerrel pürésítem. Felöntöm tejszínnel, elkeverem és rottyantok rajta egyet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...