2012. június 3., vasárnap

Roppanós sültkrumpli


Kizárólag csak azok olvassák tovább, akik szeretnek jót enni és nem félnek a kalóriáktól! A krumpli: kívülről lágyan roppan, belül finoman krémes. Magában, rántottak, sültek mellé is jó köret - de pl. brassóinak is. Vágható kockára, hasábra, negyedbe, nyolcadba, mindenkinek a maga ízlésére. Ínségesebb napokon feldob egy egyszerű tükörtojást, de egész jó téli vacsora, ha egy kis kolbászt sütünk hozzá, és savanyú káposztával körítjük. Régebben bevált eledel volt nálunk pár szelet karajt natúron, borssal, fokhagymával lesütni, pirított gombát a tetejére, mellé sült krumpli. Legjobb beletunkolgatni a gombás sült szaftba. Nem is részletezem, mert azt hiszem újra megéhezem..:))


Hozzávalók:

1 kg krumpli
nagyjából fél liter olaj
3-4 gerezd fokhagyma

A krumplit szokás szerint meghámozom. Egy serpenyőt felöntök annyi olajjal, amennyi a krumplit majdnem ellepi. Picit előmelegítem és beleteszem a krumplit meg olyan fél decinyi vizet. Lassú tűzön sütöm, addig amíg meg nem pirul. Lehet fordítgatni már félidőnél, hogy arányosabban süljön, sőt villával meg is szurkálni. Ugyanis ott majd feljön a "bőre", és egy roppanós hártya képződik. Ha kisebb darabkákra esne pár, nem kell aggódni, azok lesznek a legkelendőbbek. Mikor majdnem elérte a kellő pirosságot beledobom a megpucolt fokhagymát. Előtte nem érdemes, mert megég és keserű lesz. Különben, lehet mellé tenni hagymát is - a legjobb az apró, egyben, héj nélkül -, pár darabka kolbászt, szalonnát. Kellemes ízt ad majd neki. Ha magában eszem, akkor, amikor kiszedem, még teszek hozzá egy kanálnyi krumpliolajat, így sózom, és forgatom át párszor, hogy beigya a szaftot. Van, hogy fűszerezem, pl. provence-i fűszerkeverékkel vagy sült csirkével, kis borssal, majorannával, paprikával, vajjal, plusz pár csepp citromlevet facsarok rá, de a lényeg abban rejlik leginkább, hogy valóban lassú tűzön süssük, csak úgy pöszörögve.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...