2012. április 12., csütörtök

Grillcsirke majonézes borsóval


Gyerekkorom egyik legkedveltebb fogása volt, így borsóval együtt remek párosítás! Tavasztól őszig, kiülve a teraszra minden falatját élvezettel nyammogtam be. Akkor még megvolt az a jó kis stabil, mindent tudó grillsütőnk. Azóta is emlékeimben él a pipicske, ahogy forog benne, átszaftozva magát saját zsírjával. Másfél kilós csirke 90 perc. Ma valószínűleg ezt is látványsütödének "csúfolnák". A grillsütő nélküli változat sosem lesz ugyanaz, de talán jobb, mint a síma, fektetett sültcsirke. Engem leginkább az zavar, hogy vagy a háta vagy a melle "vizes" marad. Két megoldás létezik ennek elkerülésére egészben sütéskor. Az egyik az a rácsra tevés, a másik az üvegen sütés. Itt az utóbbi szerepel.


Hozzávalók:


1 egész csirke (másfél kiló körüli)
majoranna, só
+ 1 sörösüveg


40-50 dkg zöldborsó
1 nagy tubus majonéz
tej vagy tejszín


A csirkét átmosom, megtörlöm, kivágom a zsírzóját. Kívül-belül lesózom, és megszórom majorannával. A két lábát keresztbe teszem, és cérnával átkötöm. A szárnyát hátrafelé háromszögbe fordítom. Egy tisztára mosott sörösüvegre húzom, villával körbe megszúrkálom. Én egy kerek üvegedény tetejére szoktam fóliát tenni, aminek a szélei felfelé állnak, hogy a zsír ne follyon szét, és ne égjen oda. Erre állítom rá, és teszem be forró sütőbe, amit negyed óra múlva visszaveszek közepesre, és olyan 90 perc alatt megsütöm a húst. Akkor jó, ha villával megkocogtatva hallom, hogy a lábainál is megsült a bőr. Vigyázat a betevésnél, a kivételnél méginkább!


A borsót kissé sózom és megpárolom. A majonézt elkeverem kevés tejjel vagy tejszínnel, és ha a borsó már kihűlt, összekeverem vele. Fogyasztás előtt jól kihűtöm a salátát.

DNK kenyérlisztből




Ha már volt itthon, gondoltam megpróbálom a DNK-t ebből sütni, lesz-e köztük különbség? Nincs.   Kidolgozásnál szebb a tészta - már amennyit kell vele mojolni-, de a végeredmény ugyanaz. Úgyhogy, aki azért nem vág bele, mert nincs kenyérlisztje, nyugodtan belekezdhet símából is. Semmivel sem szebb vagy jobb tőle. Ez, a mostani képeken kenyérlisztes, itt megtaláljátok a símalisztes változatát. Különbség? Semmi. 




2012. április 9., hétfő

Csirkemell pirított hagymával


Biztos sokan vannak úgy vele, hogy a csirkemell egy unalmas, maximum rántani jó hús. (Na meg persze natúron diétához.) Pedig pont  a semleges íze teszi egyben sokoldalúan felhasználhatóvá. Ez egy egyszerű recept, kezdők is nyugodtan belevághatnak, mondhatni hagymás "rostélyos" csirkéből. Pulykamellből ugyanúgy működik. Hagymára kell figyelni, ne égjen oda. Ilyenkor, szezon végén, mikor az új még várat magára, érdemes az öreg hagyma alá kis vizet önteni, vagy lefedni, mert eléggé megcsappant a víztartalmuk. Tálalható tört krumplival, pürével, hasábburgonyával, rizzsel, kinek mi a zsánere.



Hozzávalók (fejenként):

1 csirkemell
1 nagyobb fej hagyma
só, bors, olaj

A hagymát fél centi vastag karikákra vágom, sózom, borsozom, és kevés olajon lepirítom. Kiszedem, ha kész. A mellet hosszában kettévágom, sózom, borsozom, és nagyobb kockákra beirdalom. A hagymából visszamaradt olajhoz teszek még valamennyit, és lepirítom mindkét oldalán, majd kevés vizet aláöntve fedő vagy fólia alatt nagyjából 8-10 perc alatt puhára párolom. Tányérra teszem, és hagymát halmozok a tetejére. A szaftot a hús vagy a köret tetejére locsolom.



Tárkonyos húsgombócleves


Ha valaki netán azt kérdezné, na jó jó, de hol van belőle a répa, és a többi hozzávaló? Tudom, minimalistának tűnik, de higgyétek el, úgy tökéletes ahogy van! Egyáltalán nem tűnik ki belőle, hogy "csak ennyi". Valóban nagyon jó leves, nálam listás eledel.


Hozzávalók:

25 dkg darált sertéshús
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 bő evőkanál rizs
só, bors
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál liszt
vegeta vagy leveskocka
1 evőkanál tárkony
citrom vagy tárkonyecet

A rizst jó félig megfőzöm, ha kissé kihűlt a húshoz keverem. Sózom, borsozom, hozzáadom a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a tojást. Összekeverem a masszát, és 30-40 percre a hűtőbe teszem pihentetni.  Bő egy liternyi vizet felteszek egy lábasban. Sózom, vegetát vagy leveskockát teszek bele. Mikor elkezd forrni, vizes kézzel kisebb gombócokat formázok a húsból. Beleteszem őket a tárkonnyal együtt, és 20-25 perc alatt kissé lefedve, gyöngyözve készre főzöm. (Ha friss a tárkony, csak a vége felé adom hozzá.) A tejfölt elkeverem a liszttel és besűrítem vele a levest. Citromlével vagy tárkonyecettel savanyítom kissé.

Fleischknödel Suppe mit Estragon



Zutaten:



250 gr. Hackfleisch (am besten Lamm aber man kann auch Schwein/Rind gemischtes nehmen)

1 Zwiebel

Salz, Pfeffer
2 Zehen Knoblauch
2 Eßlöffel Reis
2 Eier
1-2 Eßlöffel Suppengewürz
1 Eßlöffel Estragon
1 klein Becher Sauerrahm
1 Eßlöffel Mehl
Saft von eine halbe Zitrone oder etwas Estragonessig                          

Reis halb vorkochen. Zwiebel und Knoblauch fein schnitten, mit dem ausgekühltem Reis und Eier zum Hackfleisch mischen. Salzen, pfeffern. So anderthalb Liter Wasser mit Salz und Süppengewürz ins Kochen bringen. Ungefähr 5 Zentimeter groß Knödeln formen und ins Wasser tauchen. Halbe Stunde kochen lassen. Mit Estragon würzen. Wenn die Knödeln fertig sind, Mehl mit Sauerrahm gut verrühren und die Suppe damit verdichten. Mit Estragonessig oder Zitronensaft abschmecken.



2012. április 8., vasárnap

Canolli sajtból



Ha van édes kis semmiség, akkor ez amolyan "édes" kis sósság. Csakis frissen érdemes fogyasztani, mert idővel elveszti ropogós állagát. Nem írok külön receptet, mivel rém egyszerű darab. Pirulós sajt kell hozzá, a trappista teljesen optimális. Olyan nyolc dekából lesz két 15 centis roló. Egy nagyobb teflonserpenyőbe beleszórom kb. 7x12 centis négyzetben a sajtot és lepirítom. Távolságot kell hagyni, mert terülni fog. Ha piros, leveszem a tűzről, és a serpenyőben addig hagyom hűlni, amíg egy palacsintakéssel le nem tudom emelni. Akkor tányérra teszem, és ha már kezd merevedni,  feltekerem. Natúr vajkrémet, sajtkrémet kis sóval kikeverek, majd egy fagyasztózacsiba töltöm, aminek egyik sarkából egy centinyit levágok. Ebből nyomom bele az üregekbe. Persze lehet ízesített krémeket is használni, mindenkinek ízlése szerint. Bátrabbak kipróbálhatják édes krémsajttal is.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...