2012. január 27., péntek

Sajtos-gombás és kolbászos melegszendvics


Ma egyáltalán nem szándékoztam posztolni. Annyi elmaradásom van, hogy szünnapot akartam tartani. De mint tudjuk ember tervez...Sütöttem magamnak egy kis melegszendvicset, és olyan finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek. Most kérdezhetnétek: Miért, eddig nem csináltál? Persze, hogy igen. Leginkább kolbászosokat. Ami most különbség, hogy mégiscsak a kis saját sütésű kenyérkém, a másik, hogy a gombát előtte hagymával lepirítottam. Zseniálisan finom! Símán vetekszik a pizzával, sőt! Ráadásul nem kell dagasztani semmit hozzá. Ami még plusz, hogy én mindig szórok kakukkfüvet rá. Teljesen pizza hatást kelt. Szóval a titka egy jó, masszívabb házi kenyér, persze vékonyra szeletelve, kissé megvajaz, sonkaszelet leterít, rá pirított gomba, arra hagyma szeletek, gouda nagylyukún ráreszel, hogy a feltét kilátszódjon kicsit, kakukkfűvel megszór!


Gombás

Hozzávalók:

fejenként egy szelet házikenyér, 1 centi vékonyra szelve
szeletenként nagyságtól függően 2-4 szelet gépsonka
szeletenként nagyságtól függően 1 1/2 - 3 közepes champion gombafej
2-5 dkg vaj a kenéshez
1 közepes hagyma rászelni
5-10 dkg gouda esetleg trappista sajt ráreszelni
kevéske kakukkfű




A hagymát megdinsztelem, hozzáteszem a gombaszeleteket, sózom, kicsit borsozom. Ha megpárolódot, nagylángon kicsit lepirítom. Ha kissé kihűlt, felhasználom. Nyugodtan el lehet készíteni este is, előző nap. A többi leírást megtaláljátok a bevezetőben.


Kolbászos

Hozzávalók:

fejenként egy szelet házi kenyér
szeletenként  4-8 karika vastagkobász
3-5 dkg vaj a kenéshez
2 fej hagyma
5-10 dkg gouda vagy trappista sajt
kevéske kakukkfű




A kenyeret egy centi vastagra szelem, kissé megvajazom. Beterítem kolbászkarikával, majd bő mennyiségű hagymát vágok rá. Megreszelem sajttal és kakukkfűvet szórok rá. Előmelegített sütőben közepes fokon rápirítom kicsit a sajtot.


Cigányka házilag



Tegnap délután megkaptam az adagot, és neki is kezdtem életem első cigánykája elkészítésének. Ez a muníció pontosan sertés darálthúst, májat és a legfontosabbat, fátyolkát takar. Fátyolka nélkül mit sem ér az akarat. De mivel szűkös kis családunk kifogyott a kolbásztartalékból, ezért Faterom nekiállt hentes haverjaival egy újabb adag legyártásának. Így könnyen be tudta szerezni a fő alkotóelemet. Különben, ha sikerül hozzájutni hentes ismerősön keresztül, bárki könnyedén otthon is előálíthatja.
Régóta eszemben volt már, de mindig halogattam. Sajnos manapság teljesen elmentek a paprikás kolbásztöltelék irányába, pedig ez eredetileg májas étel, és én is így szoktam és szerettem meg. Sok máj, hagyma, kicsi bors és enyhe majoranna íz. Enyhén szólva meguntam ezt a full só-paprika, kevés máj, fele rizs és hús variációt. Na de Tea ügyes és bátor, majd készít magának! Tök saját kútfőből indultam neki, az én ízlésvilágommal karöltve. Amit elrontottam - de most még megbocsájtom magamnak, hiszen először fogtam neki - az a hagyma, mert sokkal apróbbra kellett volna vágni, és a rizs, amiből több kellene bele. A fátyolkától tartottam, mert mindenki azt mondta szakad. Nekem semmi gondom nem adódott vele. Bár az ízét nem tudom nektek reprezentálni, de a képeken megnézhetitek a végeredményt.))





Hozzávalók (nekem 11 db kb 12 x 8 centis darab jött ki):

fél kg sertés darálthús
fél kg sertésmáj
1 fátyolka (receháj)
2 gerezd fokhagyma
1 kk kömény, jobb ha őrölt
1 jó ek csemege fűszerpaprika
2 tk só
3 közepes hagyma
1 kk majoranna
1 csapott kk őrölt fekete bors
bő 4 ek rizs
2 tojás




Először a rizst főzöm meg. Közben bekeverem a darálthúst a préselt fokhagymával, sóval, köménnyel, paprikával. Lefedve félreteszem. A hagymát apróra vágom és enyhén lepirítom. A fátyolkát egy langyosvizes edénybe teszem, hogy "kirúgja magát". Ha már terülős, kiveszem és kissé szétteregetve hagyom száradni. (Én csak dupla sütőpapírra fektettem, de lehet vágódeszkára is, mert jobban beszívja a vizet. Bár lehet az enyém pont a nedvesség miatt nem szakadt.)A májat felkockázom, és ledarálom, vagy aprítóba teszem. (Én aprítottam.) A göcsörtös részeket nem teszem bele! A rizst ráteszem a kolbászhúsra, erre a májat.  Ráöntöm a hagymát, borsozom, majorannázom. Beleütök két tojást, kicsit sózom és jól összekeverem a masszát.
A hártyából nyesek olyan 12x18 centis darabot, beleteszek 3 kanál tölteléket, majd  ráhajtogatom a fátyolka végeit. Egyszerűen becsomagolom. Nekem mindig több lett, így utánvágtam. Elég, ha nem engedi ki a tölteléket, nem kell ujjnyi vastagon állni, nagy csomókban. Én most mondtam egy méretet, de aki nekikezd, menetközben úgyis látja, hogy jön ki. Nagy lovakat nemigen érdemes gyártani, nehogy ez a vékony hártya ne bírja meg. 
Én egy tálcára fektettem őket, sütőpapírt téve alájuk, meg föléjük, hogy szívjanak még kis vizet, aztán fagyizacsira helyeztem. Lefóliáztam, és betettem a hűtőbe pár darabot, a többit azonnal be a fagyiba. Ha nekifogtok a készítésének és bejön, legközelebb vehettek dupla mennyiséget és lefagyaszthatjátok, mert jól tűri. Lehet sütőben és serpenyőben is sütni. A sütőben szebb lesz, a serpenyőben pedig jobban átsülnek a fátyolkák, és élvezhetőbb. Hát ennyi tanácsot tudok én nektek adni!)))




Krumplipaprikás bakonyi módra




Hozzávalók (4 személyre):

2-3 dekányi szalonna
1 hagyma
6 közepes krumpli
6 közepes champion vagy csiperke
fejenként 1-1 szelet házi füstölkolbász vagy lángoltból 1-1 darabka
fél dl paradicsompüré
1 evőkanál Piros Arany
1 tojás
4 evőkanál liszt
1 jó evőkanál tejföl


A szalonnát felszeletelem és kisütöm a zsírját. Kiveszem belőle és hozzáteszem a felaprított hagymát, üvegesre párolom. A krumplikat hámozás után nyolcadolom, beleteszem a hagymába, és magas lángon átforrósítom. Hozzáadom a piros aranyat, a gombát és jól elkeverem. Sózom, hozzánötöm a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd közepesre visszaveszem a hőt. Ha elkezd rotyogni kis lángra veszem. Mikor már majdnem puha a krumpli, hozzáadom a kolbászt és puhára főzöm. A tojást elkeverem a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy masszívabb galuskatésztává álljon össze. Beleszaggatom a paprikásba és felfőzöm. Mikor kész, egy kanál tejfölt belekeverek.

Tárkonyos pulykamell





Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg pulykamell
2 nagyobb gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 evőkanál tárkony
1 csipet fehérbors
1 csapott evőkanál liszt
fél, levesebb citrom leve
diónyi vaj



Az aprított fokhagymát a csíkokra vágott mellel egy kevés, forró olajjal kiöntött serpenyőbe dobom, fehéredésig hevítem, közben fordítgatom. Sózom, borsozom, rászórom a tárkonyt, majd felöntöm két decinyi vízzel, a fele tejszínnel, kiforralom. Visszaveszem közepesre a hőt, és olyan 6-7 percig főzöm. A maradék tejszínt elkeverem a liszttel, és behabarom a szószt. Beledobom a vajat, belefacsarom a citromot. Elkeverem, majd elzárom. Kb. negyed óra alatt kész az egész. Tésztaféléket vagy rizst adok hozzá.


Zsemle könnyedén




Zsemléből ismerünk többfélét, ugye? Nekem mindjárt elsőre az a felfújt, anyagszegény jut eszembe, amit, ha megfogok éppcsak hogy érzem a súlyát. Aztán ott van a kedvencem, a császár, amit leginkább sógorék tudnak jól készíteni. De helyet kap köztük az amerikai típusú hamburgeres, a mindenféle magokkal sült barna, és a puffancs is. Azonkívül léteznek édes zsemlék is, csokidarabkákkal, mazsolával. Stílusra síma tetejű, egyszer bevágott, kereszt formában bevágott, borzas, sajttal, magokkal szórt, virág alakban összesütött. Szóval tényleg, bőven van kínálat. Nektek melyik a kedvenc? 
Az amit most hoztam inkább tömörebb, mint a megszokott. Nem keletlen, nem sületlen, de mégis tömör és fajsúlyos, kb. 10 dekányi egy darab. Jó kettévágva, vajjal, kis dijonival, sonkával, tojással, dzsemmel, mézzel, és jó például melegszendvicsnek. Hamburgerzsemlének viszont teljesen alkalmatlan. Elég egyszerű elkészíteni, még úgy is, ha az ember maga kényszerül bedagasztani őket, a saját kicsi kacsóival, ahogy én is. Ugyanis a robotgépem fele mennyiségtől is meg akar halni, a kenyérsütőgépem meg csak pislog rám. Szóval magad uram...! Maximum öt percig szórakozhattam vele, addig amíg nem kezdett el hólyagokat fújni. Szerintem, ha jobban kidolgozzátok géppel, szebb lesz, de próbáljátok ki magatok!




Hozzávalók (12 darabhoz):

70 dkg liszt (teljesen normál bolti BL55-ös)
2 kk só (nálam púposabban, mert sósan szeretem)
1 csipet cukor
6 dkg vaj
1 csomag  (5dkg) kocka élesztő
5 dl víz (testhőmérsékletű!)

A lisztet elkeverem a sóval és cukorral, hozzádarabolom a vajat. Rámorzsolom az élesztőt és hozzáöntöm a langymeleg vizet. Kézzel vagy géppel (max. 10 perc) bedagasztom, és letakarva a tálban, meleg helyen 30 percig kelni hagyom. 
Lisztezett felületre borítom, és 12 részre osztom. Én kicsit kör alakban kézzel kigyurmászom, és késsel, mint a tortát felosztom. De kimérhetitek mérlegen is, ha teljesen egyformákat szeretnétek. Kiszórok egy kevés lisztet, abba minden zsemle előtt belenyomom a tenyerem, és úgy formázom őket golyó alakúvá. 
Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, nem túl közel egymáshoz, és úgy hagyom kelni őket letakarva egy konyharuhával még 40 percig. 
Előmelegítem a sütőt 220 fokra. Mielőtt a zsemléket betenném sütni, testmeleg vízzel, egy kenőecset segítségével szépen körbe kenem. Körülbelül negyed óra alatt sül meg.
Lehet először csak hatot is kisütni, és a következő adagot eleve úgy keleszteni, hogy kör alakba teszek ötöt, középre egyet, kicsit távolabb egymástól. Szépen, virág alakba összekelnek. A vizes lekenés után pedig megszórni egy kis sajttal. 






Ötletforrás: Süssünk örömmel!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...