2012. március 7., szerda

Zöldbableves



Hozzávalók:


kb. 25 dkg zöldbab
2 gerezd fokhagyma
pár csipet vegeta 
1 kisebb csomó petrezselyemzöld vagy kapor
1 kis doboz tejföl

1 bő teáskanál Piros Arany
citromlé vagy ecet ízlés szerint
kb. 1 teáskanál cukor
1 kanálnyi vaj

só, liszt


Az aprított fokhagymát megfuttatom a vajon. Hozzáteszem a zöldbabot. Sózom, vegetázom, és öntök rá olyan decinyi vizet. Fedő alatt puhára párolom. Hozzáteszem a felaprított petrezselymet, felöntöm bőven vízzel, és forralni kezdem. A tejfölt elkeverem egy csapott kanál liszttel és a paprikakrémmel. Ha kezd forrni a leves, leveszek belőle 4-5 kanálnyit és elkeverem a habarással, majd beleöntöm a levesbe, és kissé besűrítem vele. Ha kell, még utánsózom, citrommal, kis cukorral ízesítem.


Túrógombóc



Hozzávalók:

1/2 kg túró (nem túl finom, inkább gurulós)
3 tojás sárgája
2 tojás fehérje
2 dl gríz
5 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
pici só

zsemlemorzsa
cukor
olaj

A túrót elkeverem a tojássárgákkal, 3 kanál cukorral, pici sóval, a citromhéjjal és a grízzel.  Egy jó órát állni hagyom. A tojásfehérjéből  és két kanál cukorból kemény habot verek. Ha összedagad a túró a grízzel, kiveszem a hűtőből és óvatosan elkeverem a fehérjével. Gombócokat formázok, és  bő, forrásban lévő és kissé sós vízben megfőzöm őket. Kevés olajon vagy vajon morzsát pirítok. Ha kissé kihűlt elkeverem cukorral. Ebbe forgatom a már kész gombócokat. 


Rizskoch málnaöntettel




Hozzávalók (25 x 30-as formához):



25 dkg rizs
3 dl víz
1 dl tejszín
csapott mokkáskanál só
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliacukor
2 citrom reszelt héja

5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
4 nagyobb tojás sárgája
1 csomag vaníliacukor

5 nagyobb tojás fehérje
3 evőkanál cukor
1 jó csipet só

porcukor a tetejére

A rizst kissé átmosom, majd felöntöm a víz és a tejszín keverékével. Sózom, cukrozom, és nagyon lassú lángon készre főzöm. Hagyom langyosra hűlni. Hozzáadom óvatosan a puha vajat, az elkevert sárgákat, a cukrokat és a citromhéjat. A tojásfehérjéből pici sóval és  a cukorral kemény habot verek, és finoman elkeverem a rizzsel. Vajjal kikenem a formát, majd morzsával meghintem. Beleöntöm a masszát, és szépen elegyengetem. Előmelegített sütőben 180 fokon olyan 30 percig sütöm. Ha kész, kinyitom a sütő ajtaját és még egy 10 percig benne hagyom, hogy szépen megmaradjon a formája.  Ha kissé kihűlt, megszórom porcukorral.


A málnaöntethez amennyi málnát veszek, annak kicsit kevesebb, mint a súlyát adom hozzá cukorban. (Pl. 25 dkg málna = 20 dkg cukor.) Egy tálba öntöm a málnát, rá a cukrot, és jól összekeverem, széttörve a szemeket. Legalább 1-2 órát állni hagyom, majd egy szűrőn át egy lábasba paszírozom. Lassan felforralva kifőzöm, de nem kell túl sokáig, mert zselévé áll össze, ha kihűl. Ha kész, üvegbe öntöm.


Svédgombás tésztasaláta


Egyik kedvenc salátám. Leginkább nyáron fogyasztom, mert kellemes hűsítő hatású. Rántott csirkemáj mellé pedig nagyon jó köret.



Hozzávalók:

30 dkg csiperke
2 fej hagyma
kb. 15-20 dekányi szarvacska tészta
2 dl paradicsomlé
1 babérlevél
1-2 teáskanál kakukkfű
csipet bors
só, cukor, olaj

A tésztát megfőzöm. Az egyik fej hagymát apróra vágom, és olajon üvegesre párolom. A gombát felszeletelem, a hagymához teszem, sózom, picit borsozom. Ha kész, hozzáöntöm a paradicsomot, beleteszem a kakukkfüvet, a babért és egy kiskanálnyi cukrot, újra sózom. Olyan negyed óra alatt fedő nélkül összerottyantom. A maradék hagymát negyedelem, és vékonyra metélem. Ha a gomba már nem túl forró, hozzáteszem, de ezt már nem kell főzni. Összeforgatom a tésztával. Teszek még hozzá kevéske olajat és kakukkfüvet. Behűtöm.


2012. március 6., kedd

Szalonnás-tejfölös krém



Hozzávalók:

20 dgk füstölt szalonna
5-6 nagyobb gerezd fokhagyma
másfél kis doboz tejföl
1 jó evőkanál mustár
só, bors



A szalonnát előbb hosszában fél centi vastag szeletekre vágom, majd keresztben fél centisbe, kis szalonna gilinyókat készítek. Egy serpenyőben addig sütöm, amíg ropogós nem lesz. Akkor kiszedem egy kistányérra, félreteszem.
A fokhagymát felaprítom és lelocsolom pár kanál forró szalonnazsírral. Megborsozom, kissé sózom, hozzárakom a tejfölt, mustárt és elkeverem. Legvégén a kisült szalonnát adom hozzá. Ha csak később fogyasztom, a szalonnát is később teszem bele, hogy megőrizze pörcösségét. Legalább egy óra állás jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...