Hozzávalók:
1 hátsó csülök kicsontozva
6 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evőkanál kömény
olyan teáskanálnyi só
80 dkg - 1 kg krumpli
40-50 dkg paradicsom
2 db tv paprika
3 közepes fej hagyma
pár vékonyabban szelt füstölt szalonna
kevéske zsír vagy olaj
só
A csülök bőrös részét beírdalom, és jól bedörzsölöm a sóval, préselt fokhagymával, köménnyel. Összetekerem, majd egy sütő-vagy fagyizacsiba helyezve egy órára hűtőbe teszem érni. (Ezt akár reggel vagy előző este is megtehetjük.)
Bekapcsolom a sütőt és közepes hőre állítom.
Akkora serpenyőbe amibe a hús belefér kevés olajat vagy zsírt hevítek, és bőrös felével lefelé beleteszem a csülköt. Pörcösre lekapatom a felszínét, ez olyan 3 perc. Megfordítom és a másik oldalát is kissé elősütöm amíg a garnírungot készítem.
A sütőedényt lehelletnyit kizsírozom, és lazán ráfektetem a szalonnákat. Vastagabb karikára vágott krumplit terítek rá. Sózom - ahogy mindegyik réteget majd. Arra jön a karikára vágott hagyma, a hosszában felvágott paprika és a cikkezett paradicsom. Végül bőrös felével felfelé ráteszem a csülköt.
Jól átfóliázom, majd a meleg sütőbe helyezem. Közepesen hagyom még bő fél órán keresztül, aztán visszavaszem kissé. Még másfél-két órát sütöm. Leveszem róla a fóliát. A felgyűlt szaft nagy részét kanállal vagy merőkanállal leszedem,é majd újra magasabb hőfokra véve hagyom, hogy a víz nagy része kipárologjon a zöldségek alól, és a bőre újból pörcösre süljön - mivel a gőzben megpuhul addigra.Időközben meglocsolgatom, készre sütöm.