2012. augusztus 11., szombat

Tyúkpörkölt gombával



Hozzávalók:

1 kisebb tyúk
1 nagyobb fej hagyma
2 paradicsom
1 nagyobb tv paprika
40-50 dkg apró fejű csiperke
1 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl
1,5 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál majoranna
1 dl vörösbor


Amíg a felkockázott hagyma párolódik, addig szétbontom a tyúkot, bő vízben jól átmosom, szűrőben hagyom lecsöpögni. A kész hagymára rakom, és nagy lángon zsírjára pirítom. Hozzáteszem a pici kockákra vágott paprikát és paradicsomot, sózom. Kis lángra veszem, majd fedő alatt félig puhára főzöm a húst. Akkor megszórom paprikával, és tovább főzöm. Mikor majdnem kész, hozzáteszem a megmosott, szárastól félbe vágott gombákat, meghintem majorannával, felöntöm borral. Leveszem a fedőt és úgy főzöm tovább, hogy a víz egy része el tudjon párologni - kb. 30-40 perc. Mikor kész, a tejfölt elkeverem liszttel, és behabarom vele a pörköltet. 



30 perces kenyér



És tényleg annyi, az előkészítéstől a sütés befejeztéig! Szóval, ha valakinek nem melegszik fel 10 perc alatt 200 fokra a sütője, először ne felejtse el azt bekapcsolni. Hogy mit tud ez a kenyérfajta? Annyit mindenesetre, amennyit egy fél óra alatt kész bármitől elvárnánk, sőt! Különben érdekessége, hogy inkább sütemény illatot áraszt. Kinek ajánlanám?
- Akinek extra hirtelenséggel elfogadható minőségű kenyérre van szüksége
- Aki teljesen kezdő ugyan a konyhában, mégis szeretné családját elkápráztatni
- Aki nem ehet élesztős dolgokat
- És aki egyszerűen csak kíváncsi milyen is lehet egy efféle csudabogár?

Hozzávalók:

40 dkg síma liszt
10 dkg Graham liszt
3,5 dl natúr joghurt
2 tojás
1 + 1/3 csomag sütőpor
2 jó kávéskanál só 
1 jó kávéskanál cukor
szezámmag a tetejére
plusz kevés liszt, ha túl puha lenne az összeállítás végén
pici tej


Először a sütőt melegítem elő 200 fokra. Mielőtt nekiállok a tésztának, a formát beteszem a sütőbe átmelegedni, így nem ragad majd rá. A sót, cukrot, sütőport jól összekeverem a lisztekkel, a tojásokat pedig joghurttal. Kanállal  vagy fakanállal jól összedolgozom. Egy kis tálkába tejet teszek. A tésztát beleborítom a sütőből kivett forró formába. Jól lekenem tejjel, és egy kanál hátlapjával nagyjából egyenesre símítgatom. Megszórom szezámmal. Sütőbe teszem, és 20 perc alatt készre sütöm. Ha valakinek van légkeverője, akkor 180 fokon süsse 15 percig. Ha kész, pár percig még bő résnyire nyitott ajtónaál a sütőben hagyom. Kivétel után rácsra borítom, ha már langyos, szeletelem. Lehet akár 10-15 perc után is megvágni, ha valakinek annyira sűrgős, de jobb az állaga hűlés után. 
Ja igen, és persze nyugodtan lehet pörkölteket is tunkolni vele, nem csak lekvárral, nutellával fogyasztani!

Ötletforrás: Gutekueche

2012. augusztus 9., csütörtök

Répafőzelék rántott mozzarellával




Hozzávalók:

4 közepes répa
2 gerezd fokhagyma
2,5 dl tej
1 bő evőkanál liszt
só, cukor, olaj, vegeta

3 x 125 gr. zacskó mini mozzarella
1 tojás
2 evőkanál tej vagy tejszín
liszt, zsemlemorzsa, só, paprika
olaj a sütéshez

A répákat hámozom, mosom, felkockázom. Egy kevés olajon megfuttatom a felaprított fokhagymát, majd hozzáteszem a répát. Sózom, vegetázom, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Puhára főzöm. Hozzáöntöm a tejet, és mialatt egyet rottyan, besűrítem a tejföl sűrűségűre kevert liszt-olaj egyveleggel. Én kicsit még utána szoktam cukrozni, de ez elhagyható.
A sajtgolyókat lecsöpögtetem, kicsit leitatom. Sós, paprikás lisztbe forgatom, majd a sózott, tejjel elkevert tojásba, és végül prézlibe. Jó meleg olajba teszem, és pirosra sütöm. Sajnos elég ízetlen és számomra az állaga is inkább a szivacsos gumira emlékeztet, szóval amondó vagyok, a legélvezetesebb sajtok listáját még mindig a karaván vezeti. 

Sajt ötlet: Nea

2012. augusztus 7., kedd

Kovászos uborka




Hozzávalók (1,75 literes üveghez):

80 dkg uborka, fürtös 
1 csokor levirágzott kapor szára
2 evőkanál só
1 kisebb kenyér serclije vagy fél zsemle

Az uborkát megtisztítom és kétszer jól átmosom. Az egyik végét közepéig bevágom, majd a másikat rá 45 fokos szögben szintén feléig vágom. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem - lehet közé is dugdosni majd -, rá az egymás mellé állított uborkákat. A sót elkeverem egy-két decinyi vízzel. Az uborkára öntöm, majd az egészet beborítom annyi vízzel, hogy elfedje. A kenyeret vagy zsemlét megpirítom, és a tetejére helyezem. Egy lefordított tányérkát helyezek rá, és olyan helyre teszem, ahol nem tűz rá túlzottan a nap.(Ez a nagy kánikulákra igaz, amikor a napon jó negyven fok van, mert akkor hamar felforr. Mikor nincs akkora hőség, nyugodtan lehet teli napos helyre pakolni.) Három nap alatt kész van.
A tetejéről leveszem a kenyeret, egy ételtartó dobozba szedem az uborkákat, a levét pedig átszűrve ráöntöm. Hűtőbe teszem.

2012. augusztus 4., szombat

Brokkolis - füstölt sajtos penne


Brokkoli és karaván sajt: egyszerű és remek párosítás. Rakottashoz is ezt használom, mert jól kiegészítik egymást. Viszont a brokkolit nem szabad túlsózni, mert akkor elveszíti azt a jellegzetes, kicsit édeskés ízét. 



Hozzávalók:

25 dkg penne tészta (most Dia-Wellness)
50 dkg brokkoli, friss - fagyasztott 75 dkg
20-30 dkg karaván sajt
só, olaj

A brokkolit olajon megdinsztelem, a tésztát kifőzöm, ha kész leszűröm. Hozzákeverem a zöldséget, tálalásnál sajtot reszelek a tetejére.
A pennéhez csak annyit, hogy a síma lisztes társához képest merevebb, viszont ízében nincs túl nagy különbség. Az ára igen borsos, viszont ezért fele annyi szénhidrátot nyújt. Egy csomag (25 dekás) nagyjából 4-5 személynek elegendő adag.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...