2012. december 24., hétfő

Karácsonyi ropogós krémfagyi amarenával - gép nélkül



A csábítás maga! Annyira édes, krémes,  és ropogós. Amolyan semifreddo-féleség, és ahogy a neve is mutatja, nem teljesen fagy meg. Nálam ez külön jó pont, mert akármelyik fajta jégkrémet veszem, úgy köt bele odahaza mélyhűtőbe tett dobozába, hogy még a kanál is beletörik. 
Az összeállítása tipikus karácsonyi - mandula, dió, mogyoró, vanília, fahéj, kakaó, amarena...és egy zsák cukor. Szóval édes, úgyhogy aki egy könnyű édességet szeretne desszertként, nem ez lesz a megfelelő. Ami után nyerő, az a vadételek, vadasok, kacsa, töltött pulyka. Ha "éppen" nincs amarenánk, nélküle is tökéletesen élvezhető - vele viszont még inkább az.))
(Ja igen, én egy 15 x 23/5 - ös kerámia formába tettem, de akár kiürült jégrémes dobozba is lehet. Viszon jó pár órát igényel, mire "átfagy".)

Hozzávalók:

Az alaphoz:

3 tojás fehérje
2 tojás sárgája
2 csomag vaníliacukor
150 gr porcukor 

1,5 dl tejszín
50 gr porcukor

Rétegelni:

50 gr mogyoró - 1 teáskanál kakaó
50 gr mandula
50 gr dió - 1 kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliacukor

Tálaláshoz:

amarena meggy (opcionális)

Legelőször a magokat intézem. Ha valakinek van, és nem szeret sokat macerálni a konyhában - bár erről szól a karácsony- az tegye aprítóba őket. Én - bár aprító is van - veszek egy konyharuhát, elszórom a közepén, ráhajtom, körben lefogom, és egy klopfolóval - a síma felével - darabosra ütögetem. Szebb, mert rusztikusabb, nem olyan egyforma az egész. Van benne kicsi és nagy darab is. 
Persze a magokat külön-külön töröm apróra. Előbb a mandulát, aztán diót, mogyorót. A sorrend mindegy. Mikor  megvannak, egymás után lepirítom egy teflonban. Ha már illatozik, jó, nem kell elégetni. Külön kis tálkákba teszem a lepirított, tört magokat. Egy csomag vaníliacukrot elosztok, és hozzájuk keverem. A mandulába csak ez kerül, viszont a dióhoz jön még fahéj, a mogyoróhoz kakaó. 
Három tojást szétválasztok. A fehérjét félig felverem, majd lassanként beleszórom a két vaníliacukrot, aztán adagonként a porcukrot és keményre verem. (A tojásnak és a tejszínnek is jó hideg kell, hogy legyen!) Akkor géppel egyenként hozzákeverem a két sárgáját. Többet nem, mert túlságosan visszalágyítja.
A tejszínből és cukorból is kemény habot verek. Finoman beleforgatom a fehérjés krémbe.
Képzeletben három részre osztom a krémet. A forma vagy jégkrémes doboz alját elkenem az elsővel. Erre jön a fahéjas dió. Rá megint egy sor hab, aztán a cukros mandula. (Nem kell teljesen fedje, majd összefolyik.) Aztán hab, és a legvégül a tetejére a kakaós mogyoró. 
Beteszem a mélyhűtőbe, és kifagyasztom. Legjobb előző este betenni, vagy ha este fogyasztjuk akkor délelőtt. 
A tálalás történhet mélytányérba és kehelybe is. Kanállal 3 nagyobb galuskát szaggatok, pár szem meggyel, kis sziruppal garnírozom. Sokkal hamarabb olvad, mint egy bolti jégrém, úgyhogy tényleg csak közvetlen fogyasztás előtt szedem ki.
(Ha nincs kéznél amarena meggy, nagyjából pótolható meggybefőttel is. Ekkor a meggyet magozom, majd levéhez még cukrom adva, szirupossá főzöm vissza, mandula aromát teszek hozzá.)


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...