2012. július 15., vasárnap

Amúr fűszeresen zöldborsópürével




Hozzávalók:

amúr tetszés szerint - 0,5-1 kg
2-3 gerezd nagyobb fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
1 csapott kávéskanál bors
1 csésze kukorica keményítő - vagy bármilyen más
2 csésze liszt
olaj

45 dkg zöldborsó - 1 zacskó
0,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, vegeta

A halat besózom. A fokhagymát áttöröm és elkeverem az olajjal a fűszerekkel együtt. Ebbe megforgatom a halat, és hűtőbe teszem - edényestől - 1 órára érni. A lisztet elkeverem a keményítővel, kicsit sózom. Beleforgatom a halat és közepesen forró olajban kisütöm.
A borsót pici olajon megfuttatot fokhagymára teszem. Sózom, vegetázom és felöntöm olyan decinyi vízzel. Puhára főzöm, majd botmixerrel pürésítem. Beleöntöm a tejszínt, borsozom, szerecsendiózom.

2012. július 14., szombat

Rosztyóka leves gazdagon


Jóanyám egyik nagy kedvence, a neve pedig nem mást takar, mint egy egyszerű köménymagos levest (tót eredet). Jó gyomorbántalmakra, viszont akkor pőrén kell enni, a cicomát kéretik kifelejteni belőle! 


Hozzávalók:

1 jó teáskanál köménymag
1 jó teáskanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
4-6 szelet házi kolbász
3-4 tojás
1 jó evőkanál liszt
olaj,
2-3 szelet kenyér

A köménymagot 2-3 kanál olajon, közepes lángon kipattogtatom. Jobb rátenni a fedőt az edényre, mert valóban pattog! Viszont vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Leveszem a lángot, rádobom a lisztet, paprikát és lassan kezdem felönteni vízzel. Először csak olyan 2 decit öntök rá, símára keverem, és akkor öntöm fel nagyjából 5-6 deci vízzel. Beleteszem a kolbászt, majd egyenként merőkanállal beleengedem a tojásokat. Nem árt, ha jó meleg lébe engedem, mert így marad egyben. Még körülbelül 8 percig főzöm, amíg kész a tojás. 
Két szelet kenyeret kisebb kockákra vágok, és kevés olajon lepirítom őket. Tálalásnál szedek kolbászt és tojást is a tányérba, viszont praktikusabb, ha a zsemlekockákat mindenki maga teszi rá, nehogy szétázzon, ha esetleg túl forró a lé.

Marinált tojás


Nyáron kellemesen hűsítő, sokféleképpen variálható étel. Lehet akár csak magában,  vajas pirítóssal fogyasztani. Lehet például zöldfűszeres túrómajonézt adni hozzá vagy egy kis serrano sonkát lazán mellé gyűrni, zöldségtatárral kiegészítve tálalni. De szendvicsre is, füstölt lazac, kaviár, és majonézes torma társaságában. Szóval csak fantázia és ízlés dolga ki mivé formálja. Viszont akármilyen péksütemény választunk hozzá, jobb legalább enyhén megpirítani.


Hozzávalók (fél literes üvegbe 6 darabhoz):

6 tojás
1 kisebb fej hagyma
10-15 szem bors
1 babérlevél
3 evőkanál 20 %-os ecet
3 csapott evőkanál cukor
pici só

A tojásokat keményre főzöm, hűtöm, hámozom. Elkészítem a marinádot; két deci vizet elkeverek  cukorral, ecettel és  sóval. Kóstolni kell azért kinek ecetesebb, kinek édesebb az ízlése. (Túl sok só nem kell bele, viszont  intenzívebbnek kell lennie, mert a tojásnak nem lesz íze, ha zsengére készítjük.) 
A hagymát vékonyabb karikákra vágom. Az üveg aljára teszem a babért, pár karika hagymát és szem borsot. Belerétegezem a tojást, hagymát borsot. Felöntöm a lével, és 2-3 napra hűtőbe teszem érni. 
Utólagos megjegyzés: én szép nagy tojásokból készítettem, tehát kitöltötték az üveget a hagymával együtt. Ha kisebb tojásokat veszünk, netán az üveg is nagyobb, értelemszerűen több marinád kell majd hozzá.

Elkészítette még: A konyhám

2012. július 13., péntek

Fehér kenyér gépben sütve


Ma lusta voltam, és semmi kedvem sem dagasztani-keleszteni, piszkolni. Viszont éhesnek meg éhes, és friss kenyérre vágytam. Nosza, gép elő! Két és fél óra után pötty legyezgetéssel már ehető is volt - vajas-mézesen kenve. A recept alapját a kenyérsütőhöz adott tájékoztatóból vettem enyhe átalakítással. Az eredmény egy belül kellemesen lágy tészta, kívűlről olyan 3 millis közepesen kemény héjjal. Alap, hogy a dagasztókarokat jobb pici olajjal átkenni, ahogy az alját és a sarkokat is. Így nagyobb esély van arra, hogy probléma mentesen ki tudjuk szedni a kenyeret. Persze ezt elfelejtettem, így kicsit megszenvedtem a kivétellel. Ezért néz ki olyan gyűrötten szegénykém...


Hozzávalók (75 dkg-oshoz):

40 dkg liszt
5 dkg graham liszt  - teljes kiőrlésű is lehet vagy akár síma
2,7 dl víz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1,5 dkg margarin vagy vaj
3/4 csomag szárított élesztő

Szóval mint mondtam, előbb kikenem a gépet és a karokat. Beleöntöm a langyos vizet, és beledobom a puha vajat. A kétféle lisztet összekeverem a sóval, cukorral, élesztővel. Gépbe szórom. 
Ide írom az én gépem szerinti programot - kb. két éve vettük az Aldiban, ha valakinek ugyanez a típusa lenne. "Rövid ideig tartó sütés", vagyis 4-es program, közepes szín, 75 dkg súly. Percre 1 óra 52 a menetideje.



2012. július 12., csütörtök

Hagymás - tepertős pogácsa


Az egyik családi kedvenc. Jó kis illatos, ízes pogi. Amit nem eszünk meg frissiben azt általában lefagyasztom, és mikor megkívánjuk serpenyőbe téve - olaj nélkül persze - mindkét oldalát átmelegítem. De pirítós tetején felfrissíteni is jó. (Számomra a sütő túl nagy procedúra.) 




Hozzávalók:

75 dkg liszt
1 jó evőkanál só
3 dkg élesztő
1 dl tej
4 evőkanál fehérbor
2 kis doboz tejföl
1 egész tojás + 2 sárgája
5 dkg zsír  
só, cukor
45 dkg tepertő darálva, vagy tepertőkrém
1 tojás sárgája kenéshez
2 fej hagyma
2 evőkanál mustár
bors



A lisztet  sóval elkeverem,  langyos, cukros tejben meleg helyen felfuttatom az élesztőt. Elmorzsolom a zsírral, majd hozzáöntöm a fehérbort, a tojásokkal elkevert tejfölt és végül az élesztőt. Jól kigyúrom, és letakarva meleg, védett helyen 20 percet kelesztem. 
A hagymát aptó kockára vágom. Ebből kétharmadát egy kis olajon lepirítom. Ha kihűlt elkeverem a tepertővel, amihez hozzáadom még a mustárt és a nyers hagymát is. Sózom, borsozom.
A tésztát négyszögbe nyújtom. Elkenem rajta a tepertőt és mint egy beiglit feltekerem. Fél órát kelesztem. Kinyújtom, és újra felcsavarom. Megint fél óra kelesztés, nyújtás tekerés, és egy utolsó fél órányi kelesztés. Kettévágom, mert egy tepsire nem fog ráférni. Kb. másfél - két centi vastagra nyújtom, késsel kockásra írdalom a tetejét, és lekenem egy tojás sárgájával. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrom, és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten pirosra sütöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...