2012. március 6., kedd

Szalonnás-tejfölös krém



Hozzávalók:

20 dgk füstölt szalonna
5-6 nagyobb gerezd fokhagyma
másfél kis doboz tejföl
1 jó evőkanál mustár
só, bors



A szalonnát előbb hosszában fél centi vastag szeletekre vágom, majd keresztben fél centisbe, kis szalonna gilinyókat készítek. Egy serpenyőben addig sütöm, amíg ropogós nem lesz. Akkor kiszedem egy kistányérra, félreteszem.
A fokhagymát felaprítom és lelocsolom pár kanál forró szalonnazsírral. Megborsozom, kissé sózom, hozzárakom a tejfölt, mustárt és elkeverem. Legvégén a kisült szalonnát adom hozzá. Ha csak később fogyasztom, a szalonnát is később teszem bele, hogy megőrizze pörcösségét. Legalább egy óra állás jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.

Tőkehalmáj habkrém


Sokszor elgondolkoztam, vajon mire is jó a tőkehalmáj, mit is lehetne kezdeni vele? Így csupaszon salátára nem tenném, főtt ételekben furcsa lehet. Úgy gondoltam először kipróbálom krémnek. A lazacot, szardellát kifejezetten szeretem így elkészítve. Az eredmény egy nagyon kellemes állagú krém, ami szinte már hab, persze jó zsíros. Aki szereti a tőkehalmájat -mint jómagam - és nem fél a kalóriáktól sem próbálja ki bátran! Ráadásul van egy hatalmas előnye.: krémként jóval hosszabb ideig élvezhető. Sajnos, ha csak magában fogyasztjuk nagyon hamar végére érünk, így viszont napokig lesz tőkehalmájunk. Szendvicsként főtt tojással, savanyú uborkával, kaprival, olajbogyóval, citrommal, vékony szelet kolbásszal, emmentálival, paradicsommal, kaviárral kombinálható. 



Hozzávalók:

1 doboz tőkehalmáj konzerv (68 g.)
10 dkg puha vaj
igény szerint pár csepp citromlé 

A vajat sózom, és habosra keverem. A májat kiveszem és villával összetöröm, amennyire tudom felverem. A vajhoz teszem, és tovább habosítom, majd, ha már elkeveredett hozzáöntöm az olajat, és addig verem, míg teljesen eggyé válnak. Aki szereti adhat hozzá pár csepp citromlevet. Sajnos én itt a saját türelmetlenségemből kifolyólag nem pürésítettem előbb a májat, hanem az olajjal együtt öntöttem bele, ezért ilyen kis grüblis.
A símára keverés titkáért katt IDE!


Dorschleber Mousse


Zutaten:


1 Dose Dorschleber (90-120 g.)
100 g. weiche Butter
etwas Zitronensaft
salz


Butter salzen und schaumig rühren. Zerdrückte Dorschleber gazugeben, verrühren, dann das Öl mit etwas Zitronensaft dazugießen und weiter rühren. 10 Minuten lang in Tiefkühl stellen, ausnehmen und noch einmal schaumig rühren, kühl stellen. Es paßt sehr gut zum Croissant und Party Sandwiches zum Beispiel mit Emmentaler Käse, Saure Gurke, Salami, Eier, Tomate, Ölbeeren, Wurst, Capribeeren, Kaviar.

Egy vidám, erősítő reggeli


Miért is az? A paradicsom nagyon jó vértisztító, jó hatással van a májra, az immunrendszerre és az anyagcserére. A fokhagyma erős antioxidáns. A kecskesajt általános roborálószer, a kakukkfű nyákoldó és köhögési inger csillapító. Az extra szűz olivaolaj sejthártya építő és kiváló antioxidáns. A tönkölybúza pedig növeli az ellenállóképességet és szerotonin tartalmának köszönhetően kedélyjavító. Mikor paradicsomszezon van, mindig készítek pár üveggel belőle, néha megdúsítva pár szem oliva- vagy olajbogyóval.




Hozzávalók (500 ml-es üvegre):

70 dkg paradicsom
8-10 dkg juh- vagy kecskesajt
4-5 gerezd fokhagyma
kb. 1 jó evőkanál kakukkfű
1- 2 dl extra szűz olivaolaj
tönkölybúza kenyér


A jó érett, puhább paradicsomokat körülbelül nyolcadokba vágom, enyhén sózom, és egy tálban hagyom levet engedni. Fél- egy óra múlva tésztaszűrőbe teszem, és hagyom lecsöpögni a levét. (Nyugodtan meg lehet inni.) Egy nagyobb sütőfelületre öntöm, megsózom, kakukkfüvezem, megforgatom olivaolajban őket, majd szétterítem. Alacsony hőfokú sütőbe teszem, és hagyom száradni 4-5 órán át. Azért egyszer, félúton átforgatom. Nem szárítom ki a paradicsomokat, csak megpunnyasztom, kicsit sült széllel.
A kecskesajtot kisebb kockákra vágom vagy tördelem, és kakukkfűvel átforgatom. A fokhagymákat vékonyabb szeletekre vágom. Ha kész a paradicsom a fokhagymát még melegen rászórom.
Előveszek egy fél literes üveget, és elkezdem a hozzávalókat rétegezni.. A végén feöntöm olivával, amennyit felvesz. Hűtőbe teszem, ha kihűlt. 


2012. március 5., hétfő

Immunerősítő saláta melegen


Sokan vagyunk úgy, hogy ennénk mi egészséges ételeket, de mit is? Ezt sem szabad, azt sem szabad, a végén meg túl sok alapanyag nem marad. Na és ha azt esszük, mire lesz az nekünk jó, mi változik? Nekem most ettől a salálátától a teltségérzetem. Kész vagyok, úgy érzem legalább egy hétig nem fogok enni. Így még a hétvégi tepertős pogi - kókuszkocka kombináció sem tette be a nagykaput, pedig tudok enni. De viccen kívül. Nem véletlenül adtam a fennti nevet neki. Persze sok összetevője van még az alábbi zöldségeknek, de most azokat hoztam össze, amik erősítenek minket. A gomba és a pritaminpaprika is antioxidánsok, a balzsamecettel együtt. A barnarizs többek között magába szívja a mérgeket a bélből, a petrezselyemzöld pedig jó immunerősítő.


Hozzávalók:

30 - 40 dkg barna csiperke
1 zacskós barnarizs
1 pritaminpaprika
1 fej hagyma
1 csomó petrezselyemzöld
1 - 2 evőkanál balzsamecet
olivaolaj, só

A barnarizst megfőzöm. A hagymát felaprítom, és egy serpenyőben olívaolajon lepirítom. A csiperkét átmosom, ha szép friss, a talpával együtt negyedekbe vágom, ha nem, csak a kalapját használom fel. Hozzáteszem a hagymához és azt is lepirítom. Közben a pritaminpaprikát hosszú, vékony szeletekre vágom, és olajon lesütöm. Ha készek, összekeverem öket. Hozzáaprítom a petrezselyemzöldet, és meglocsolom balzsamecettel. Igény szerint sózom. Melegen fogyasztom.

Fokhagyma



Orosz penicillinnek és a "szegény ember csodaszere" néven is emlegetik. Igen erős antibiotikus hatású, az elfertőződött sérüléseket az  első világháború idején fokhagymalével kezelték. 1928-ban kezdődött az antibiotikumok térhódítása a penicillin feltalálásával (Alexander Flemming), így a fokhagyma folyamatosan kiszorult, ám a népi gyógyászatban továbbra is fenntmaradt.
Miért is? Az egyik legszélesebb körű gyógyhatásokkal bíró növény, ráadásul bárki számára hozzáférhető. Jó influenzára, lázra, magas koleszterin szintre. Erős antibiotikum! Csökkenti a vérnyomást, értágító, vérrőgképzést gátló hatása van, megszabadítja a vért a felesleges cukortól. Enyhíti a nehézlégzést, a bronchitist, jó máj-, vese-, hólyag- és emésztési problémákra. Segít megelőzni a szívinfarktust, jelentős szerepe van a rákmegelőzésben (a fokhagymában gazdag étrend csökkenti a gyomorrák kialakulását.) Segíti még az ólom és más nehézfémek kiürülését is a szervezetből. 1920 óta tudunk az allicinről, aminek a fokhagyma baktériumölő hatását köszönheti. Ekkor fedezték fel svájci kutatók, hogy egyik alkotórésze az alliin rágás, zúzás vagy préselés hatására érintkezésbe kerül az allináz nevű enzimmel, és e reakció során szabadul fel az allicin.
Véralvadási problémák esetén nagyon óvatosan kell bánni vele, terhes illetve szoptatós anyáknak nem ajánlott. Erős szaga egy kis petrezselyemzöld vagy édeskömény rágcsálásával mérsékelhető.


Fokhagymakúra


30 gerezd fokhagyma
5 db kezeletlen citrom
(ha mégis olyat találnánk csak, bő, szappanos vízben mossuk-, majd öblítsük le a héját)

A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a citromot héjastól apró darabkákra vágjuk. Feltesszük egy liter vízben, de csak egy-két buggyanásig főzzük. A tűzhelyről levéve összemixeljük és átszűrjük. A végén kevés vízzel (kb. 1 dl) a szűrőben leült maradékot átkeverjük és azt is hozzászűrjük. Újra felhevítjük, de csak egy rottyanás erejéig. Üvegbe töltjük.

Napi egy kis kupicányi javallot, reggeli előtt, éhgyomorra.

Erek beszűkülése ellen hatásos, a mész 3-4 hét után feloldódik. Regenerálja a szervezetet.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...