2012. március 5., hétfő

Krumplifőzelék fasírttal




Hozzávalók:

kb. 70 dkg burgonya
2 szép gerezd fokhagyma
1 nagyobb babérlevél
másfél dl tej
1 kis pohár tejföl
só, cukor, citrom vagy ecet
kevés liszt, diónyi vaj

50 dkg darált sertéshús
2 zsemle
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
1 nagyobb hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
só,majoranna, bors, mustár
zsemlemorzsa




A kockára vágott krumplit a babérlevéllel, fokhagymával, sóval felteszem épp csak annyi tejes vízben főni, hogy  ellepje. Lassan főzöm, mert a tej forralásnál összekaphat. Ha megfőtt, tejföllel behabarom, vajjal finomítom, sóval, cukorral, citrom kifacsart levével ízesítem.
A lehetőleg szikkadt zsemléket széttépkedem, kevés vízbe beáztatom, ha puha, kinyomkodom és a darálthúshoz adom. ahogy az apróra vágott  hagymát is. Hozzáteszem a fokhagymát, tojássárgát, fűszereket, petrezselyemzöldet, sót és olyan 3 evőkanál prézlit. Jól összedolgozom, és legalább egy óra hosszát beteszem a hűtőbe (nem baj, ha akár 3-4 órát is áll), hogy az  ízek összeérjenek. Sütés előtt lágyra felverem a tojásfehérjét, hozzákeverem, olyan jó tíz centis korongokat formázok, megforgatom morzsában, és közepes mennyiségű olajban kisütöm.


Kolbászos melegszendvics



Hozzávalók:

pár szelet házikenyér
pár szelet házikolbász
4-5 tojás
vaj  kenéshez
olaj

A kenyeret megpirítom. Annyi kolbászt szeletelek, hogy kitöltse a szeleteket, és kevés olajon kissé megsütöm. A kenyeret kevés vajjal megkenem, ráhelyezem a frissen kisült kolbászt, hogy rácsöpögjön a szaftja. A maradék olajon tükörtojást sütök - egyet vagy kettőt -, beterítem vele a kolbászos kenyeret. Ha kell, megsózom. Sonkával is készíthető, de akkor fontos, hogy igazi, ízes sonka legyen a feltét, és persze nem papírvékony.




Vajon sült krumpli




Teljesen egyszerű köret, igazából nem írható hozzá hosszú költemény. A krumplit héjastól síma vízben megfőzöm. Ha kihűlt kissé, lehúzom róla, de lehet rajta is hagyni, ha valaki azt szereti. Egy serpenyőben vajat olvasztok, maximum egy kanálnyit. A krumplit olyan fél centisre szeletelem , és mindkét oldalán enyhén roppanósra, aranyra sütöm. Sütés közben sózom, de lehet borsot is őrölni rá, vagy más fűszereket, ki mit szeret.



Sajtos-baconös spagetti



Hozzávalók:

fél doboz  spagetti
20 dkg parmezán (nálam csakis Parmigiano Reggiano)
25 dkg füstölt bacon (hentestől, nem előrecsomagolt, szeletelt)

A spagettit sós vízben megfőzöm, leszűröm. A bacont kis kockára vágom és kisütöm.  Kiszedem a zsírból, amelyből egy kanálnyit a tésztára öntök, és összekeverem vele, ahogy a szalonnával is. Tálalásnál jó adag sajtot reszelek rá.

2012. március 4., vasárnap

Céklasaláta


Egyik legnagyobb kedvencem, ráadásul télen nagy vas utánpótlás a szervezetnek. Kiváló méregtelenítő, így rendszeresen fogyasztva izületi és reumatikus fájdalmakra is igen hatásos.



Hozzávalók:


3-4 db normál nagyságú cékla
3-4 evőkanál cukor
2 db citrom
1-2 teáskanál köménymag
kb. 2 teáskanál só


A céklákat vízben kissé átmosom, és annyi vízben, hogy jól elfedje, felteszem főni. Ha puha, leöntöm a vizet, és hagyom kihűlni. Nagyjából három decinyi vízben a sóból, a kifacsart citrom levéből, cukorból oldatot készítek és hozzáteszem a köményt. A céklákat meghámozom, és levágom a keményebb részeket. Fél centi vastagra szeletelem őket, üvegbe vagy más edénykébe töltöm (kivéve fém). Ráöntöm a levét és tetőt teszek rá. Hagyom összeérni az ízeket.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...