2012. február 22., szerda

Kacsacomb rozmaringgal




Hozzávalók:

2 kacsacomb
4 közepes krumpli
1 alma, piros
1 közepes hagyma
pár szál rozmaring
só, bors, kevés olaj

A combokat lesózom, picit borsozom, és kevés olajjal meglocsolt sütőtálra helyezem. Hozzáadom a negyedelt krumplit, almát, a cikkekre vágott hagymát és a rozmaringokat. A körítésre is szórok pici sót. Lefóliázom a tálat és jó forró sütőbe helyezem 15 percre, de aztán visszaveszem a hőt. Ha puha, leszedem a fóliát és közepes lángon pirosra sütöm a combokat.




Entenkeule mit Rosmarin

Zutaten:

2 Entenkeule
4 Kartoffeln
1 Zwiebel
1 Apfel, rot
paar Zweige Rosmarin
Öl, Pffer, Salz

Entenkeulen salzen, pfeffern und geölte Oberfläche legen. Kartoffeln vierteln, Apfel achteln, und zu Keulen geben, wie Rosmarinzweige und Zwiebel auch.  Beilage etwas salzen. Die ganze mit Alufolie bedecken und in heiße Ofen schieben. Nach 15 Minute Alufolie entfernen, und auf kleinere Stufe die Ente fertig braten.

2012. február 21., kedd

Nutella házilag





Többször vettem már mogyorókrémeket, több fajtát, nutellát, milky way-set, ilyen gyártmányt, amolyant. Jó is van, de rossz még több. Rém kemények, a kés megáll bennük kapásból, az ízük meg inkább csoki, mintsem mogyoró. Szóval se krém, se mogyoró. Sokféle receptet megnéztem, mire ennél kilyukadtam. Előnyei: kenhető - még a hűtőből kivéve is -, mogyorósabb, viszont édesebb. Ugyan nem sokkal, mint a Nutella maga, de aki kevésbé édesszájú, tegyen bele kevesebb cukrot. A mézen ne spóroljatok, mert attól kenhetőbb az eredetinél.



Hozzávalók:

10 dkg egész mogyoró 
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
6 dkg étcsoki
4 dkg tejcsoki
1 dl kondenzált tej (cukor nélküli)
1 csapott evőkanál virágméz

A mogyorót teflonban megpirítom. (Ezt azért kell, mert ekkor jön ki igazán az íze, és a héját is könnyebb eltávolítani.) Mikor kihűlt, két tenyerem között megdörzsölöm, hogy lejöjjön a héja. Kávédarálóba teszem, finomra őrlöm. A kondi tejet a porcukorral, a csokikkal és a mézzel felmelegítem, amíg el nem olvadnak, de nem főzöm. Ha kissé kihűlt, összedolgozom a mogyorót, a tejjel, és finomabb szűrőn átszűröm, hogy ne kerülhessenek bele nagyobb darabok. Végül krémesre keverem a vajjal. Üvegbe töltöm, és hűtőbe rakom.

2012. február 20., hétfő

Hamburger zsemle





Hozzávalók (6 darabhoz):

43,5 dkg liszt
4 dkg vaj
1 tojás
9 gr instant élesztő
kb. 1,8-2 dl langyos víz
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor

A lisztet elkeverem a sóval, cukorral és az élesztővel. Belegyúrom a tojást, és a darabkákra  vágott vajat. Beleöntöm a víz háromnegyedét, majd apránkét a többit, ahogy felveszi. Nem szabad vízes, lágy tésztát kapni! Masszívnak kell maradnia. Gyúrás után letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesztem. (Épp csak kicsit fog kelni, ettől ne ijedjetek meg!) Lisztezett felületre szedem (aki szeretné, hagyhatja a tálban is), és addig gyúrom kézzel, amíg egy selymes, ruganyos tésztát nem kapok (kb. 10 perc). Síma kell, hogy legyen a felülete, és ha belenyomjuk az ujjunk, kirúgja magát. Közben, azért, ha igényli, még minimális liszttel megszórhatjuk. 
Hat részre osztom, és gömböket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire helyezem, és kézzel olyan másfél centi magas, kerek lepényekké nyomom őket. Legalább négy centi távot kell hagyni közöttük. Újra letakarom a konyharuhával és megint 1 órát kelesztem.
Előmelegítem a sütőt 185 fokra, és olyan 10 perc alatt kisütöm. Rácsra helyezem, és ott hagyom kihűlni.
Ha hagyományos élesztővel szeretnétek készíteni, vegyetek 3 dekát belőle.


Receptforrás: koch blog

Tárkonyos spagetti


Egy nagyon egyszerű recept tárkony rajongóknak. Na meg fokhagyma, citrom és tejszín rajongóknak. Bevallom én is az vagyok.)) Amikor megérzem a olajban sercegő fokhagyma illatát, az agyam automatikusan  társítja hozzá a tárkony friss fűszerességét, a citrom aromáját és a tejszín lágy selymességét, automatikusan összefut a nyál a számban, és úgy tudok nyeldekelni, mint aki hetek óta nem evett. Mire kifő a spagetti a szósz is megvan, sőt! Én viszont még így is képes vagyok belekontárkodni, és úgy vagyok vele, hogy a tészta csak mellékes, hiszen végülis valamivel enni kell. De képes lennék csak úgy, magában is elnyalakodni. Most az jutott eszembe, milyen jó lehet hozzá csusza tésztát főzni, mikor kész, kis fokhagymás-bacon-ös zsiradékban átforgatni. Csak egy-egy nagyobb lapot tenni a tányérra, és azt leönteni a szósszal.))




Hozzávalók (harmad csomag spagettihez):

4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál tárkony
fél-egész citrom leve
2 dl tejszín
1 bő kávéskanál kukoricakeményítő
másfél dl főzőlé vagy húsleves
só, olaj
igény szerint kevés reszelt sajt a tetejére

Amíg a spagetti kifő elkészítem a szósz. A fokhagymát felaprítom, egy-két kanálnyi olajon áthevítem, hogy kijöjjenek az aromák, de nem pirítom le! Elveszek a spagetti főzőlevéből vagy hozzáadok húslevest (ha épp van). Felöntöm tejszínnel és hozzáadom a tárkonyt, sózom. Lefedem, és addig főzöm, amíg zöldes színt nem kap. Ekkor a keményítőt feloldom pötty vízben, és besűrítem vele a tejszínt. Citromlevet facsarok bele.


2012. február 19., vasárnap

Bundás szendvics


Ezt a szendvicset Emi  blogján találtam. Mostanában amúgyis olyan szendvicses napjaim voltak. Kakaót, illetve forró csokit is készítettem hozzá, de annyira tömény lett, hogy egy csésze után feladtam. Na azért ez a példány sem volt éppen diétás. Utólag sajnálom kicsit, hogy nem szalámit raktam bele, mert sokkal határozottabb, markánsabb lett volna vele. Na igen, és elfogyott a saját sütésű kis cipócskám, tehát boltira kényszerültem. Tudjátok mit? Máskor inkább lesütöm előre, felszeletelem, és behajítom a fagyiba, de hogy én mégegyszer nem dobok ki pénzt rá, az tuti! 




Annyi róla a tudnivaló, hogy veszünk pár szelet kenyeret, sonkát-sajtot vagy szalámit-sajtot teszünk bele. A sajtnál nem árt, ha olvadós, vagyis toast. Összenyomjuk kicsit. Az olajat, amennyi a közepéig ér majd, felforrósítjuk. A szendvicseket felvert, sózott tojásokban megforgatjuk, és betesszük sülni. Fontos, hogy középen is átforrósodjon a szendvics.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...