2012. február 19., vasárnap

Bundás szendvics


Ezt a szendvicset Emi  blogján találtam. Mostanában amúgyis olyan szendvicses napjaim voltak. Kakaót, illetve forró csokit is készítettem hozzá, de annyira tömény lett, hogy egy csésze után feladtam. Na azért ez a példány sem volt éppen diétás. Utólag sajnálom kicsit, hogy nem szalámit raktam bele, mert sokkal határozottabb, markánsabb lett volna vele. Na igen, és elfogyott a saját sütésű kis cipócskám, tehát boltira kényszerültem. Tudjátok mit? Máskor inkább lesütöm előre, felszeletelem, és behajítom a fagyiba, de hogy én mégegyszer nem dobok ki pénzt rá, az tuti! 




Annyi róla a tudnivaló, hogy veszünk pár szelet kenyeret, sonkát-sajtot vagy szalámit-sajtot teszünk bele. A sajtnál nem árt, ha olvadós, vagyis toast. Összenyomjuk kicsit. Az olajat, amennyi a közepéig ér majd, felforrósítjuk. A szendvicseket felvert, sózott tojásokban megforgatjuk, és betesszük sülni. Fontos, hogy középen is átforrósodjon a szendvics.




Brownie




Hozzávalók (20x30 cm-es formához):

19 dkg vaj
19 dkg étcsokoládé
3 tojás
1 csomag vaníliáscukor
25 dkg cukor
11 dkg liszt
1 kávéskanál só


A vajat és a csokit összeolvasztom, közben egy mélyebb tálban a cukrot habosra keverem a tojással. (Nem mismásolni, jó sűrű toffisra!)
Ha a csokis vaj kihűlt, elkeverem a cukorhabbal, majd eldolgozom a liszttel és sóval. A sűrű, krémállagú tésztát beleöntöm egy kivajazott formába, és előmelegített sütőben 180 fokon (3-as gáz) olyan 25 perc alatt megsütöm.



2012. február 18., szombat

Fűszeres-ropogós csirkecombok



Utóbbi idők legmenőbb kajája nálam. Ha csirke alsócombot látok a húspulton, azonnal beindulnak a pavlovi reflexek, és muszáj a kosárba pakolnom. Annyira fűszeres, omlós és ropogós, hogy már a pőre látványától is beindul a nyálelválasztásom. Még a rántott csirkét is beelőzi, pedig volt, hogy jó ideig nem telt el hét nélküle. Annyi különbség azért van, hogy rántottnak egy egészet nyesek szét, ehhez pedig csakis alsócombot használok. Kísérleteztem más alkatrészekkel is, de nálam ez vált be. Illetve, talán még a szárny felső része lehet alkalmas. A felsőcombbal ízében, állagában nincs gond, de mivel én "kinyitom" a húst, kissé nagy darabra sikerednek. Ám, ha valakinek az a rész a kedvence, arra gondolnia kell, hogy tovább hagyja a fűszerekben. Én a belső részét mindkét oldalán bevágom a csont mellett izülettől izületig, vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen. Így a só, a fűszerek, na meg a bunda sokkal nagyobb felületet ér el, és a hús is jobban átsül.



Hozzávalók:

1 kg csirke alsócomb

Bedörzsölni

3-4 kávéskanál só
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál majoranna
2 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt bors
1 csapott kávéskanál chili por (elhagyható)
1 evőkanál mustár 

Panírhoz

3 db tojás
fél dl tej vagy tejszín 

3 dl liszt
1 dl kukorica keményítő

kb. fél liter olaj



A combokat megmosom, szárazra törlöm, majd kétoldalt hosszában bevágom, úgy, hogy lent átvágjam a kereszt ínt. Jól besózom, fokhagymázom. A paprikát, borsot, majorannát és chilit összekeverem, és a húsba masszírozom, utána jön a mustár. Legalább 2 órát állni hagyom. Ha sürgős, lehet csak fél óráig is hagyni, de hosszabb idő alatt jobban beleérik az íze. 
A tojást felverem a tejjel, kicsit sózom. Beleforgatom a combokat. A liszteket és a keményítőt összekeverem, azt is besózom. Ha nincs rétesliszt, akkor kétszer veszek a síma lisztből. Jól megforgatom benne a tojásos combokat. Egy nagyobb serpenyőben két centi vastagon olajat hevítek. Mikor jó forró, belehelyezem a húst. Egy perc után átfordítom, aztán hagyom alacsonyabb lángon ropogósra sülni. Ez olyan 25-30 perc. Papírtörlőre szedem, és leitatom a felesleges olajat.


Forrás: koch blog

Nyúl vadasan





Hozzávalók: 

4 nyúl comb vagy nyúl eleje
1 nagyobb hagyma
2 közepes répa
1 közepes zeller
1 jó evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál mustár
másfél dl vörösbor
1-2 dl tejszín vagy tejföl ízlés szerint
diónyi vaj
5-6 szemes bors
 4-5 borókabogyó
2 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál tárkony
fél citrom facsart leve
1 evőkanál cukor


A felaprított hagymát olajon megdinsztelem, hozzáadom a combokat. A répát fél centis karikákra vágom (fontos, hogy ne vastagra, mert a nyúl hamar puhul), a zellert kisebb kockákra, de a külső, fás részét nem teszem bele. Hozzáteszem a paradicsompürét, mustárt, a borsot, borókát, babért, a kakukkfű és tárkony felét, a borbó egy decit. Megsózom, hagyom kis lángon főni. Ha puha, kiszedem a combokat. Egy másik lábasban lekaramellizálom a cukrot, amire átpasszírozom a vadas zöldségeit, szaftját. Beleteszem a fél teáskanál kakukkfüvet, tárkonyt. Hozzáöntöm a bor maradékát, a tejszínt, és jól kiforralom. Végezetül beledobom a vajat, hozzácsavarom a citromlevet, és visszapakolom a combokat. Zsemle - vagy szalvétagombócot adok hozzá.

2012. február 17., péntek

Keksztekercs





Hozzávalók:

50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
10 dkg darált dió
5 dkg vaj
másfél dl sárgabaracklekvár
2 dl tejszín
3 evőkanál kakaó
4 evőkanál rum
1 dl erős feketekávé


20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
fél dl tejszín


fél csomag kókuszreszelék



Előbb a por alapú alapanyagokat keverem el, majd a vajat morzsolom el benne. Aztán adom hozzá a lekvárt, a kávét és a rumot. A végén annyi tejszínt gyúrok hozzá, hogy egy közepesen kemény masszává álljon össze. Egy órára hűtőbe helyezem. Ha kivettem, és túl kemény, még kis tejszínnel lágyítom. Porcukrozott sütőpapíron kinyújtom. Egy centi vastagságban kb. 35 x 40 centis téglalap jön ki. Én le szoktam vágni róla a sallangokat, szép egyenesre, de azt is lehet golyókká formálni, és kókuszreszelékben megforgatni.
A vajat a porcukorral, vaníliáscukorral és tejszínnel habosra keverem. Rákenem a tésztára, és a sütőpapír segítségével feltekerem. Megszórom a sütőpapírt kókusszal és belehengergetem. Ez egy elég szép nagy darab lesz, de lehet nyújtás előtt ketté venni a tésztát, és két vékonyabb rúdba nyújtani. Hűtőbe teszem. Miután összeállt, szeletelem. Ha kicsit pikánsabbá akarom tenni, a vajas krémhez pár csepp citromlevet adok.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...