2012. február 13., hétfő

Kávétorta



Mikor megláttam ezt a receptet, nagyon megtetszett. Kuglófnak volt elkészítve az eredeti, és igen impozáns látvány nyújtott. Jó sok és finom összetevőből állt, ez is megfogott. Egy igazán ízes, szaftos tortára számítottam. A hozzávalók mennyiségét persze át kellett írni, mert ott három literre lettek megadva. (Kávéból én így is jóval többet használtam fel.) A várt hatás teljesen elmaradt. Inkább csokis, mint kávés. Azonfelül fogalmam sincs, minek kell bele narancslé meg kávélikőr, mert egyik sem érződik benne. Szerintem kontrasztosabb és pikánsabb lenne helyette pár kanálnyi frissen facsart citromlét használni a sziruphoz. A kávélikőrt meg teljesen ki lehet hagyni a  tésztából, és pótolni ugyanannyi kávéval, illetve a szirupba akár rumot önteni helyette. Mindenesetre felesleges csak ezért kávélikőrt venni. Hogy újra elkészíteném-e? Igen, de ahogy le is írtam, picit átalakítva. A tetején kis sárga pöttyöket látni. Ez reszelt citrom héja. Kipróbálandó, feldobja az ízét.))





Hozzávalók:


Tészta

25 dkg liszt
18 dkg puha vaj
6 + 6 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
3 tojás
2 dl víz
6 kávéskanál nescafé
4 evőkanál kávélikőr
3 dkg kakaópor
másfél kávéskanál sütőpor
10 dkg durvára darált dió vagy mogyoró


Szirup
8 evőkanál kávélikőr
8 evőkanál narancslé
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál nescafé


Máz
15 dkg étcsoki
2 dkg kakaópor
6 dkg cukor
6 evőkanál tejszín
8 evőkanál víz




2 dl vízből és a nescaféból kávét készítek. Beleöntöm a likőrt és hagyom hűlni. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét csipet sóval és 6 dkg cukorral keménnyé verem, félreteszem. A vajat, a másik 6 deka cukorral és a vaniliáscukorral habos krémmé keverem. Egyenként hozzákeverem a tojássárgákat. A lisztet elkeverem a kakaóval, sütőporral, majd átszitálom. A vajkrémet felváltva fokozatosan elegyítem liszttel, kávéval. Hozzáadom a habot, óvatosan elkeverem. A legvégén a diót adom hozzá. 
Kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm, elegyengetem, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm. Mikor kiveszem, a tetejére állítom, és rácsra teszem. 
A hozzávalókból könnyű szirupot főzök. Villával megszurkálom a tortát és kanállal eloszlatom rajta, különös figyelmet fordítva a szélére. 
Mikor langyosra hűlt darabokra töröm a csokit és felolvasztom. 8 kanál vízzel elkeverem (hideg) a kakaót. A felolvadt csokihoz teszem, ahogy a cukrot és a tejszín is. Lassan összemelegítem. Eloszlatom a torta tetején és oldalán. Körbe csokireszeléket szórok és egy kis porcukrot, meg reszelt citromhéjat.




Receptforrás: Essen und Trinken

Lazacos, kolbászos és kacsamájas kencék





Hozzávalók:

1 közepes kacsamáj
2 alma, pl. idared (de zöldalma nem és túl édes sem)
1 nagy fej hagyma
kb. fél kg kacsaháj (liba is lehet)
1 kávéskanál rozmaring


10 dkg puha füstöltkolbász
10 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál torma
1 evőkanál Piros Arany


10 dkg füstölt lazac
10 dkg vaj
2 teáskanál torma
3 evőkanál tejszín


A kacsásnál előbb kisütöm a hájat, majd benne a májat. Leveszek keveset a zsírból, és a nagyobb cikkekre vágott almát héjastól pirosra sütöm benne. Ugyanezt teszem a hagymával is. Karikákra vágom, és kevés kacsazsírban kissé lepirítom, persze a héja nélkül.  Mikor kissé kihűlt a máj, elkaparom (vagyis a mócsingokat nem teszem bele). Az almáknak kiszedem a puha belsejüket (a sült almahéjat meg bepuszilom, mert annál jobb nincs is) és zsírostól a májhoz teszem, ahogy a hagymát is, plusz még olyan 3-4 kanál zsírt. Először villával, majd botmixerrel összekeverem, habosra. Maximum 2 cm vastagságban rákenem egy folpack-kal betekert tányér vagy tálca hátuljára. Én kört vagy oválist formázok. Kenőlapáttal elsímítom. (Lehetőleg mindegyiket egy vastagságúra készítsük!)

A lazacosnál a lazacot kisebb darabokra vágom, összeteszem a többi hozzávalóval, és botmixerrel habosra keverem. Ugyanúgy elkenem, és hűtőbe teszem.

A kolbászosnál érdemes puhát venni, mert különben igen megkínlódunk vele. A metódus ugyanaz, mint a lazacosnál. Csak a májasat kell sózni!

Miután mind szépen kimerevedett (aki siet, rakhatja mélyhűtőbe is rövid időre), veszek egy kis méretű pogácsa szaggatót, és kissé ellapítom ovális formára. Kiszaggatom vele a darabkákat, és utánformázom, ha kell. Mint fennt írtam, nyugodtan lehet mégegyszer keverni, és hűtés után formázni. 

2012. február 12., vasárnap

Bacon & eggs pizza





Hozzávalók:

A tésztához

30 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl víz
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só

A feltéthez (1 db 28 centis pizza)

2  főtt tojás
4 szelet bacon
5 dkg sonka
1 kisebb erős paprika fele
1 kisebb fej hagyma
7-8 dkg durvára reszelt sajt
1 kis doboz tejföl fele
1 tojás sárgája
1-2 gerezd fokhagyma
1 jó teáskanál reszelt torma




A tésztát elkészítem a leírtak szerint. Összekeverem a tejfölt, tormát, aprított fokhagymát a tojássárgával és csipet sóval. A formára nyújtott tésztára kenem. Megszórom kevéske sajttal. A sonkákat félbevágom és körbe teszem. A bacont  három darabba vágom. Felét a sonkák mellett kimaradt részre fektetem. Újra kevéske sajt. A tojásokat felszeletelem, és körben elhelyezem. Erre jön a felszelt hagyma és a karikára vágott paprika. Megszórom sajttal, és a megmaradt bacont a tojások mellé helyezem. 170 fokos sütőben olyan negyed óra alatt kész.


2012. február 11., szombat

Pink Lamington





Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
2 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál méz
1 csomag vaníliacukor
1 kisebb citrom reszelt héja

20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 dl tej
4 ek málnaszörp
1 teáskanál piros ételfesték

fél csomag kókuszreszelék


A cukrot, a puha vajat, a tojásokat, citromhéjat, mézet habosra keverem. A lisztet elegyítem a szódabikarbónával. A végén összedolgozom a tojásos keveréket a liszttel és a tejjel. Előmelegített sütőben 175 fokon  20 perc alatt készre sütöm. Hagyom hűlni. A mázhoz a vajat, cukrot, tejet összeolvasztom. Hozzáadom a szörpöt és a festéket. Mikor kihűlt a tészta felvágom. Beleforgatom a mázba, majd a kókuszreszelékbe.

Elkészítette még: Csongi konyhája

Dorozsmai molnárponty





Hozzávalók (4 személyre):


4 nagyobb ponty szelet  vagy irdalt filé
liszt, só, bors, majoranna


15 dkg füstölt szalonna
30 dkg csiperke (netto súly)
1 fej hagyma
1/2 paprika
1 kisebb paradicsom
fűszerpaprika
1 kis doboz tejföl
1 teáskanál liszt
1 teáskanál majoranna
1/4 citrom leve
só, bors


kb. 20 dkg csusza tészta


1 erőspaprika (pl. kosszarvú) - elhagyható





Finoman lesózom a halat. Nem túlságosan, mert a sütőzsiradék is sós lesz. A szalonnát kockára vágom, és kisütöm a zsírját. Kiszedem, félreteszem. A zsír egy részét leveszem, és abban párolom üvegesre a finomra vágott hagymát. Hozzáteszem a felszeletelt gombát, megszórom paprikával, átforgatom benne, majd belerakom a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát. Sózom, borsozom, majorannázom, készre párolom. A tejfölből a liszttel habarást készítek, és besűrítem vele a gombát. Rottyantok rajta egyet, és a végén a citromlét is belefacsarom. Kifőzöm a csuszatésztát, és finoman összekeverem a gombával. A halat majorannás, borsos lisztbe megforgatom. A megmaradt szalonnazsírt felöntöm olajjal, abban sütöm ki. Először a tésztát teszem a tányérra, rá a pontyot. Megszórom a félretett sültszalonnával. Aki szereti a csípőset, az kevés erőspaprikát vághat rá, nagyon kellemesen kiegészíti.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...