2012. február 11., szombat

Pink Lamington





Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
2 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál méz
1 csomag vaníliacukor
1 kisebb citrom reszelt héja

20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 dl tej
4 ek málnaszörp
1 teáskanál piros ételfesték

fél csomag kókuszreszelék


A cukrot, a puha vajat, a tojásokat, citromhéjat, mézet habosra keverem. A lisztet elegyítem a szódabikarbónával. A végén összedolgozom a tojásos keveréket a liszttel és a tejjel. Előmelegített sütőben 175 fokon  20 perc alatt készre sütöm. Hagyom hűlni. A mázhoz a vajat, cukrot, tejet összeolvasztom. Hozzáadom a szörpöt és a festéket. Mikor kihűlt a tészta felvágom. Beleforgatom a mázba, majd a kókuszreszelékbe.

Elkészítette még: Csongi konyhája

Dorozsmai molnárponty





Hozzávalók (4 személyre):


4 nagyobb ponty szelet  vagy irdalt filé
liszt, só, bors, majoranna


15 dkg füstölt szalonna
30 dkg csiperke (netto súly)
1 fej hagyma
1/2 paprika
1 kisebb paradicsom
fűszerpaprika
1 kis doboz tejföl
1 teáskanál liszt
1 teáskanál majoranna
1/4 citrom leve
só, bors


kb. 20 dkg csusza tészta


1 erőspaprika (pl. kosszarvú) - elhagyható





Finoman lesózom a halat. Nem túlságosan, mert a sütőzsiradék is sós lesz. A szalonnát kockára vágom, és kisütöm a zsírját. Kiszedem, félreteszem. A zsír egy részét leveszem, és abban párolom üvegesre a finomra vágott hagymát. Hozzáteszem a felszeletelt gombát, megszórom paprikával, átforgatom benne, majd belerakom a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát. Sózom, borsozom, majorannázom, készre párolom. A tejfölből a liszttel habarást készítek, és besűrítem vele a gombát. Rottyantok rajta egyet, és a végén a citromlét is belefacsarom. Kifőzöm a csuszatésztát, és finoman összekeverem a gombával. A halat majorannás, borsos lisztbe megforgatom. A megmaradt szalonnazsírt felöntöm olajjal, abban sütöm ki. Először a tésztát teszem a tányérra, rá a pontyot. Megszórom a félretett sültszalonnával. Aki szereti a csípőset, az kevés erőspaprikát vághat rá, nagyon kellemesen kiegészíti.




2012. február 10., péntek

Dagasztás nélküli kenyér





Hozzávalók:

7,5 dl liszt
3,75 dl langyos víz
negyed teáskanál szárított élesztő
2 kávéskanál só




Egy tálban a lisztet elkeverem a sóval és az élesztővel, majd felöntöm a vízzel, és nagyolva elkeverem. Letakarom és meleg helyen  12 órát kelesztem. Ha több nem baj. Érdemes este bekeverni. Reggel aztán lisztezett felületre borítom, középre behajtom alulól, felülről és két oldalról, újra cipót képezve. Én vissza szoktam pakolni a tálba, majd ott megint két órát hagyom kelni. Jól bemelegítem a sütőt olyan 220-250 fok körülre. (Én nem szoktam a legnagyobbra tenni, mert nálam kisebben is jól megpirul ennyi idő alatt.) Előmelegítem a sütőlábast. (Elég egy 20 centi átmérőjű.) Beleteszem a tésztát, lefedem és 30 percig sütöm. Leveszem a fedelét, és még 20 percig a sütőben hagyom. 





Receptforrás: Csilla konyhája

2012. február 9., csütörtök

Diétás, lisztmentes "palacsinta"





Megint valami azoknak, akik kénytelenek kicsit behúzni a nadrágszíjat, illetve azoknak is, akik lisztmentes ételekre kényszerülnek. Ne nagyon tévesszen meg a külseje, mert az íze egyáltalán nem hasonlít a palacsintáéhoz. Csak tojás van benne és víz. Nem kell hozzá nagy felhajtás, pillanatok alatt kész van. Aki csak lisztet nem ehet, nyugodtan tekerhet bele almapürét, szilvalekvárt, esetleg kis fahéjjal és cukorral ízesítheti. Nem muszáj töltelékkel betekerni, ki lehet sütni magában is reggelire, tekerni vagy háromszögbe hajtani. Kis paradicsomot enni mellé, netán megszórni kedvenc zöldfűszerekkel, petrezselyemmel és máris diétás, színes, vitaminokkal teli tápláló reggeli van az asztalon. Ebédre viszont lehet beletenni kevés fűszeres csirkemellet brokkolival, zöldbabbal, spenóttal... Az alapja annyi, hogy minden egy darab tojáshoz mindig egy evőkanálnyi vizet adunk (1 tojásból 2 palacsinta lesz-persze a serpenyő méretétől is függ). Kicsit sózzuk és símára keverjük. Enyhén kiolajozott (lehet darabka vajjal kikenni vagy olajspray-vel befújni) és forró serpenyőbe öntjük, majd ugyanúgy terítjük szét, és sütjük meg, mint a palacsintát. Én ujjal szoktam kissé megemelni, úgy alányúlni és késsel megfordítani. 


Hozzávalók (4 darabhoz):

2 tojás
2 ek víz
15 dkg túró
5 dkg tejföl
1 tk kapor (lehet szárított is)
fél gerezd fokhagyma
só, pár csepp citromlé
olaj vagy vaj a sütéshez

A palacsintákat a fennt leírt módon elkészítem. A túrót elkeverem a tejföllel. Sózom, beleaprítom a fokhagymát, beleszórom a kaprot, és hozzácseppentem a citromot. Elkeverem és elosztva a palacsintákra kenem. Hajtom vagy feltekerem. Lehetőleg ne hűtőből kivett alapanyagokat használjunk. Ha mégis, már feltekerve vissza lehet tenni kicsit az enyhén meleg serpenyőbe és átmelegíteni.

Tarhonya szaftosan


Nos, a tarhonya valójában természetesen a köretek közé tartozik, de én a legtöbbször magában, egy kis savanyúsággal vagy káposztával szoktam fogyasztani. Aki vega életmódot követ, de hiányzik a pörköltes íz, nagyon jó kis fogást kreálhat magának, azonban marhapörkölt mellé is ezt készítem. Krémes, szaftos, kicsit tapadós,  remek pénztárca kímélő ebéd vagy vacsora lehet belőle.



Hozzávalók:

25 dkg tarhonya
3  evőkanál Piros Arany
2 evőkanál vöröshagymakrém
1 dl paradicsomlé
3-4 evőkanál olaj

A tarhonyát egy szélesebb, lapos lábasban (lehet serpenyő is) nagy lángon, olajon lepirítom. Hozzáadom a paprikakrémet, a hagymakrémet és a paradicsomlevet. Hirtelen átkavarom vele, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi - kb. mit a tarhonya. Lefedem, és kis lángon háromnegyedig puhára főzöm. Elzárom, és hagyom puhára párolódni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...