2012. február 8., szerda

Egyszerű kelt tészta




Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
másfél evőkanál cukor
1 tojás 
fél  élesztő (2,5 dkg)
1 dl tej
25 dkg liszt
2-3 csipet só

1 tojás kenéshez

A vajat, cukrot, tojást habosra keverem. Az élesztőt egy kis tálkában szétmorzsolom, és leöntöm langyos (37 fokos) tejjel. Addig keverem, míg felodódik. Hozzáadom a krémhez, ahogy a lisztet is. Kigyúrom, letakarom. Meleg, védett helyen 30 percet kelesztem. 
Mégegyszer kigyúrom, kettéveszem, majd lisztezett felületen köralakban kinyújtom. Nyolc cikkre vágom. A nagyobb részre helyezem a tölteléket. Két oldalt kissé ráhajtom, és feltekerem, hogy az illesztés alulra essen. Újra 30 percet kelesztem. 
Tojással lekenem a tetejét, és megszórom tetszés szerint. 220 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 10-12 perc alatt kisütöm. Nem árt ránézni, mert méretfüggő a sütési idő! Szinte bármivel lehet tölteni: túróval, szilvalekvárral, sajttal-sonkával, gyümölcsmarcipánokkal, kinek mi ízlik. Én itt birsmarcipánt tettem bele, jégcukrot a tetejére és persze porcukorral szórtam.


Rozsdás csirkeszárnyak




Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál balzsamecet
3 bő evőkanál juharszirup (vagy 2 evőkanál méz)
3 evőkanál paradicsomlé
4-6 gerezd fokhagyma, préselt
1-2 teáskanál chili (por vagy őrölt pehely)
2 evőkanál olaj

A páchoz elkeverem a fokhagymát az olajjal és a chilivel. Hozzáöntöm a szójaszószt, balzsamecetet, juharszirupot és paradicsomlevet. A szárnyakat lemosom, és papírtörlővel "szárazra" törlöm. Enyhén lesózom és jól beledörzsölöm. Egy tálba teszem őket - de lehet sütőzacskóba is - és a pácot belemasszírozom a húsba. A tálat lefedem - a zacskót összehúzom -, és éjszakára hűtőbe teszem, de lehet 24 órára is. Tepsire helyezem és közepes lángon pirosra sütöm.

2012. február 7., kedd

Fatörzs


Szerettem volna ma reggel zsemlét sütni, de még fél adagra való lisztet sem találtam, a vajról nem is beszélve. Ezért kevesebb lisztet vettem, és vaj helyett olajat használtam. Onnan kapta a nevét, hogy amikor a kis rudakat ide-oda görgetem a lisztes felületen, hosszában becsípődnek, így a résekbe már nem tud liszt kerülni. Amikor meg sütés közben kinyílnak, ilyen szép erezett minta képződik. Ha éjszakára betesszük egy zacskóba, másnap is puha marad.




Hozzávalók (4 darabhoz):

30 dkg liszt, normál
2 dkg élesztő
2 evőkanál olaj 
1 kávéskanál só
2,5 dl víz (testhőmérsékletű)

A liszthez hozzámérem az élesztőt, sót, olajat, majd felöntöm vízzel, és 5 perc alatt símává dagasztom. Letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztem. Bekapcsolom a sütőt 220 fokra. Egy darab sütőpapírt megszórok liszttel, és egy kanál vagy lapát segítségével ráhúzom a megkelt tésztát. Célszerű megfelezni, és a felét egy másik, kisebb, lisztezett papírra tenni. A tetejét is megszórom némi liszttel, és olyan 4 centi vastagságúra hengergetem (lehet a papír segítségével is). Kettévágom, a végeit kicsit eldolgozom. Megismétlem a másik rúddal is. Sütőpapírral leterített lemezre helyezem, és letakarva még 15 percig kelesztem. Forró sütőbe teszem, és körülbelül 15 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyom hűlni.

2012. február 6., hétfő

Balzsamos-darált húsos pizza




Hozzávalók (1 vastagabb tésztájú pizzára):


25 dkg darált hús (itt pulyka)

2 közepes fej hagyma
1 dl paradicsomlé (dobozos)
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál juharszirup (vagy egy evőkanál méz)
chili ízlés szerint
1 kávéskanál kakukkfű
8-10 dkg durvára reszelt sajt


A pizzatésztát elkészítem a recept szerint. Míg kel, addig egy serpenyőben egy fej felkockázott hagymát üvegesre párolok kevés olajon. A darált húst jól átblansolom magasabb lángon, és hagyom kifőni a vizet belőle. Hozzáadom a balzsamecetet, juharszirupot, chilit, kakukkfüvet. Sózom és felöntöm a paradicsommal. 10-15 percig jól összerottyantom. Laskára vágom a másik fej hagymát. A pizzatésztára először pár deka sajtot szórok. Arra öntöm a már nem forró szószt. Felváltva megszórom sajttal és hagymával. Előmelegített sütőbe teszem, és olyan 15 perc alatt készre sütöm. Megszórom kakukkfűvel.


Pizzatészta





Hozzávalók (1x28 centis -vastag tészta- vagy 2x28 centis-vékony tészta- pizzaformára):


30 dkg liszt
2,5 dl víz (testhőmérsékletű)
fél csomag (2.5 dkg) élesztő
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só



Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, és feloldjuk kevés meleg vízben, majd hozzáöntjük a többit is. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és az olajat. Teljesen síma, rugalmas tésztává dolgozzuk ki, pár percig dagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ha vékonyabb pizzát szeretnénk, kettévágjuk, cipót formázunk belőle, majd a formára nyújtjuk. Lehet nyújtófát is használni a nyújtáshoz, de én csak kézzel formázom ki, kis peremet képezve a szélén. Pluszban megkenem a szélét és a forma alját is egy kevéske olajjal. 175 fokon 15-20 percig sütöm feltéttel.



Receptforrás: Süssünk örömmel!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...