2012. január 28., szombat

Mákmuffin narancsos tojáslikőrkrémmel




Hozzávalók:

20 dkg liszt
20 dkg mák
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
3 dl tej
1 csomag vaníliacukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 jó csipet só

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
4 evőkanál tojáslikőr
1 kis üvegcse narancs aroma
1 teáskanál citromsárga ételfesték


A puha vajat robotgéppel elkeverem a cukorral és a tojásokkal. A mákot ledarálom (vagy eleve daráltat veszek), és elkeverem a liszttel, sütőporral, vanilinnel,sóval, citromhéjjal. Hozzáadom a vajas keverékhez. Beleöntöm a tejet, és először kanállal, majd a robotgéppel masszává keverem.
A muffinsütőt kibélelem a papírkapszlikkal, és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőbe helyezem, és 175 fokon (gáz 3) 30 perc alatt készre sütöm.
A krémhez a vajat, a porcukrot, a tojáslikőrt, narancsaromát, színezéket összeöntöm, és sűrű krémmé keverem.
Ha kihűltek a muffinok, habzsákba teszem a krémet, és nyomok belőle mindegyik tetejére egy-egy kis sapkát.

2012. január 27., péntek

Sajtos-gombás és kolbászos melegszendvics


Ma egyáltalán nem szándékoztam posztolni. Annyi elmaradásom van, hogy szünnapot akartam tartani. De mint tudjuk ember tervez...Sütöttem magamnak egy kis melegszendvicset, és olyan finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek. Most kérdezhetnétek: Miért, eddig nem csináltál? Persze, hogy igen. Leginkább kolbászosokat. Ami most különbség, hogy mégiscsak a kis saját sütésű kenyérkém, a másik, hogy a gombát előtte hagymával lepirítottam. Zseniálisan finom! Símán vetekszik a pizzával, sőt! Ráadásul nem kell dagasztani semmit hozzá. Ami még plusz, hogy én mindig szórok kakukkfüvet rá. Teljesen pizza hatást kelt. Szóval a titka egy jó, masszívabb házi kenyér, persze vékonyra szeletelve, kissé megvajaz, sonkaszelet leterít, rá pirított gomba, arra hagyma szeletek, gouda nagylyukún ráreszel, hogy a feltét kilátszódjon kicsit, kakukkfűvel megszór!


Gombás

Hozzávalók:

fejenként egy szelet házikenyér, 1 centi vékonyra szelve
szeletenként nagyságtól függően 2-4 szelet gépsonka
szeletenként nagyságtól függően 1 1/2 - 3 közepes champion gombafej
2-5 dkg vaj a kenéshez
1 közepes hagyma rászelni
5-10 dkg gouda esetleg trappista sajt ráreszelni
kevéske kakukkfű




A hagymát megdinsztelem, hozzáteszem a gombaszeleteket, sózom, kicsit borsozom. Ha megpárolódot, nagylángon kicsit lepirítom. Ha kissé kihűlt, felhasználom. Nyugodtan el lehet készíteni este is, előző nap. A többi leírást megtaláljátok a bevezetőben.


Kolbászos

Hozzávalók:

fejenként egy szelet házi kenyér
szeletenként  4-8 karika vastagkobász
3-5 dkg vaj a kenéshez
2 fej hagyma
5-10 dkg gouda vagy trappista sajt
kevéske kakukkfű




A kenyeret egy centi vastagra szelem, kissé megvajazom. Beterítem kolbászkarikával, majd bő mennyiségű hagymát vágok rá. Megreszelem sajttal és kakukkfűvet szórok rá. Előmelegített sütőben közepes fokon rápirítom kicsit a sajtot.


Cigányka házilag



Tegnap délután megkaptam az adagot, és neki is kezdtem életem első cigánykája elkészítésének. Ez a muníció pontosan sertés darálthúst, májat és a legfontosabbat, fátyolkát takar. Fátyolka nélkül mit sem ér az akarat. De mivel szűkös kis családunk kifogyott a kolbásztartalékból, ezért Faterom nekiállt hentes haverjaival egy újabb adag legyártásának. Így könnyen be tudta szerezni a fő alkotóelemet. Különben, ha sikerül hozzájutni hentes ismerősön keresztül, bárki könnyedén otthon is előálíthatja.
Régóta eszemben volt már, de mindig halogattam. Sajnos manapság teljesen elmentek a paprikás kolbásztöltelék irányába, pedig ez eredetileg májas étel, és én is így szoktam és szerettem meg. Sok máj, hagyma, kicsi bors és enyhe majoranna íz. Enyhén szólva meguntam ezt a full só-paprika, kevés máj, fele rizs és hús variációt. Na de Tea ügyes és bátor, majd készít magának! Tök saját kútfőből indultam neki, az én ízlésvilágommal karöltve. Amit elrontottam - de most még megbocsájtom magamnak, hiszen először fogtam neki - az a hagyma, mert sokkal apróbbra kellett volna vágni, és a rizs, amiből több kellene bele. A fátyolkától tartottam, mert mindenki azt mondta szakad. Nekem semmi gondom nem adódott vele. Bár az ízét nem tudom nektek reprezentálni, de a képeken megnézhetitek a végeredményt.))





Hozzávalók (nekem 11 db kb 12 x 8 centis darab jött ki):

fél kg sertés darálthús
fél kg sertésmáj
1 fátyolka (receháj)
2 gerezd fokhagyma
1 kk kömény, jobb ha őrölt
1 jó ek csemege fűszerpaprika
2 tk só
3 közepes hagyma
1 kk majoranna
1 csapott kk őrölt fekete bors
bő 4 ek rizs
2 tojás




Először a rizst főzöm meg. Közben bekeverem a darálthúst a préselt fokhagymával, sóval, köménnyel, paprikával. Lefedve félreteszem. A hagymát apróra vágom és enyhén lepirítom. A fátyolkát egy langyosvizes edénybe teszem, hogy "kirúgja magát". Ha már terülős, kiveszem és kissé szétteregetve hagyom száradni. (Én csak dupla sütőpapírra fektettem, de lehet vágódeszkára is, mert jobban beszívja a vizet. Bár lehet az enyém pont a nedvesség miatt nem szakadt.)A májat felkockázom, és ledarálom, vagy aprítóba teszem. (Én aprítottam.) A göcsörtös részeket nem teszem bele! A rizst ráteszem a kolbászhúsra, erre a májat.  Ráöntöm a hagymát, borsozom, majorannázom. Beleütök két tojást, kicsit sózom és jól összekeverem a masszát.
A hártyából nyesek olyan 12x18 centis darabot, beleteszek 3 kanál tölteléket, majd  ráhajtogatom a fátyolka végeit. Egyszerűen becsomagolom. Nekem mindig több lett, így utánvágtam. Elég, ha nem engedi ki a tölteléket, nem kell ujjnyi vastagon állni, nagy csomókban. Én most mondtam egy méretet, de aki nekikezd, menetközben úgyis látja, hogy jön ki. Nagy lovakat nemigen érdemes gyártani, nehogy ez a vékony hártya ne bírja meg. 
Én egy tálcára fektettem őket, sütőpapírt téve alájuk, meg föléjük, hogy szívjanak még kis vizet, aztán fagyizacsira helyeztem. Lefóliáztam, és betettem a hűtőbe pár darabot, a többit azonnal be a fagyiba. Ha nekifogtok a készítésének és bejön, legközelebb vehettek dupla mennyiséget és lefagyaszthatjátok, mert jól tűri. Lehet sütőben és serpenyőben is sütni. A sütőben szebb lesz, a serpenyőben pedig jobban átsülnek a fátyolkák, és élvezhetőbb. Hát ennyi tanácsot tudok én nektek adni!)))




Krumplipaprikás bakonyi módra




Hozzávalók (4 személyre):

2-3 dekányi szalonna
1 hagyma
6 közepes krumpli
6 közepes champion vagy csiperke
fejenként 1-1 szelet házi füstölkolbász vagy lángoltból 1-1 darabka
fél dl paradicsompüré
1 evőkanál Piros Arany
1 tojás
4 evőkanál liszt
1 jó evőkanál tejföl


A szalonnát felszeletelem és kisütöm a zsírját. Kiveszem belőle és hozzáteszem a felaprított hagymát, üvegesre párolom. A krumplikat hámozás után nyolcadolom, beleteszem a hagymába, és magas lángon átforrósítom. Hozzáadom a piros aranyat, a gombát és jól elkeverem. Sózom, hozzánötöm a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd közepesre visszaveszem a hőt. Ha elkezd rotyogni kis lángra veszem. Mikor már majdnem puha a krumpli, hozzáadom a kolbászt és puhára főzöm. A tojást elkeverem a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy masszívabb galuskatésztává álljon össze. Beleszaggatom a paprikásba és felfőzöm. Mikor kész, egy kanál tejfölt belekeverek.

Tárkonyos pulykamell





Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg pulykamell
2 nagyobb gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 evőkanál tárkony
1 csipet fehérbors
1 csapott evőkanál liszt
fél, levesebb citrom leve
diónyi vaj



Az aprított fokhagymát a csíkokra vágott mellel egy kevés, forró olajjal kiöntött serpenyőbe dobom, fehéredésig hevítem, közben fordítgatom. Sózom, borsozom, rászórom a tárkonyt, majd felöntöm két decinyi vízzel, a fele tejszínnel, kiforralom. Visszaveszem közepesre a hőt, és olyan 6-7 percig főzöm. A maradék tejszínt elkeverem a liszttel, és behabarom a szószt. Beledobom a vajat, belefacsarom a citromot. Elkeverem, majd elzárom. Kb. negyed óra alatt kész az egész. Tésztaféléket vagy rizst adok hozzá.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...