2012. március 21., szerda

Tepertős pogácsa




Hozzávalók:

75 dkg liszt
1 jó evőkanál só
3 dkg élesztő
1 dl tej
4 evőkanál fehérbor
2 kisdoboz tejföl
1 egész tojás + 2 sárgája
5 dkg zsír
só, cukor
45 dkg tepertő darálva, vagy tepertőkrém
1 tojás sárgája kenéshez


A lisztet a sóval elkeverem, a langyos, cukros tejben meleg helyen felfuttatom az élesztőt. Elmorzsolom a zsírral, majd hozzáöntöm a fehérbort, a tojásokkal elkevert tejfölt és végül az élesztőt. Jól kigyúrom, és letakarva meleg, védett helyen 20 percet kelesztem.
A tepertöt megsózom, elkverem (a krémet is, ha natúrt veszek), a tésztát négyszögbe nyújtom. Elkenem rajta a teprtőt és mint egy beiglit feltekerem. Fél órát kelesztem. Kinyújtom, és újra felcsavarom. Megint fél óra kelesztés, nyújtás tekerés, és egy utolsó fél órányi kelesztés. kettévágom, mert egy tepsire nem fog ráférni.
Kb. másfél - két centi vastagra nyújtom, késsel kockásra írdalom a tetejét, és lekenem egy tojás sárgájával. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrom, és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten készre sütöm.



2012. március 19., hétfő

Töltött karalábé




Hozzávalók (4 személyre):

4  karalábé
50 dkg sertés darálthús 
2 fej hagyma
1 dl rizs
1 csokor petrezselyemzöld
1 tojás
kisebb tv paprika
1 doboz tejföl
1 jó ek liszt
1 citrom leve
diónyi vaj
1 tk vegeta
só, bors, olaj

Először a rizst főzöm meg-de csak félig. Ha kihűlt, elkeverem a hússal. Hozzáadom még az apróra vágott petrezselymet és hagymát (csak az egyik fejet), tojást. Sózom, borsozom, jól összegyúrom. A karalábét pucolom, levágom a tetejét. Olyan 2/3 részét kivájom, lehetőleg úgy, hogy minél több nagyobb darabka sikeredjen. 
A darálthúsból gombócokat formázok. Négyet betöltök a karalábékba. Egy lábasba, amibe bele tudom majd állítani őket, vizet engedek, hogy majd belepje, sózom, vegetázom, beleteszem a töltött karalábékat, mellé a húsgombócokat és a szebb karalábé darabokat. Hozzáteszem még másik hagymát és a paprikát. Lefedem, és felteszem főni közepes lángra. Ha időközben túlforrna, visszaveszem a hőt. 
Ha minden megpuhult, kiveszem a karalábékat és a gombócokat, hagymát, paprikát. Lisztből és tejfölből habarást készítek. Beledobom a vajat, hozzáfacsarom a citromot. Visszateszek mindent, kivéve a hagymát és paprikát.

2012. március 17., szombat

Héjában sült krumpli olajban



Még a provence-i szűzérménél kaptam rá erre az elkészítési módra. Akkor sárga héjú krumpliból készítettem, most pirosból. Maradjunk a sárgánál, ha lehet. Vékonyabb héjú, ízletesebb. Nagyon jól megy sültekhez. Marhához, sertéshez, csirkéhez, pulykához. Kifejezetten kedveli a fűszereket, vajat.


Hozzávalók:

sárga héjú, kis szemű krumpli
olaj, amennyi 3/4 részt ellepi
só, fűszerek, vaj

Egy serpenyőben annyi olajat hevítek, ami a krumplikat majd 3/4 részt ellepi. (Elég épp csak közép melegre.) Dobok bele egy darabka vajat. A krumplikat jól megmosom, az olajba pakolom és öntök rá egy deci vizet. Fedőt vagy fóliát teszek rá, és alsó közép lángon párolom. Néha megfordítom. Ha félig puha, leveszem róla a fóliát, és úgy sütöm tovább. Ha kész, kiszedem. Sózom, ha kell fűszerezem és (már felvágva) kicsit meglocsolom szafttal.

Provence-i citromos sültcsirke


Aki szereti a kicsit rozmaringos, kakukkfüves ízeket, érdemes beszerezni ezt a fűszerkeveréket. Én az Aldiban találtam rá, de feltételezem máshol is kapható, sőt otthon is előállítható. Tavasszal, nyáron különösen jól jön, mikor kezdjük elhagyni a nehéz téli ízeket, fűszereket, utat engedve mindennek, ami frissít, üdít. Nem tettem sütőbe, mert így gyorsan, és egyszerűen elkészíthető. Azt hiszem most, hogy kisütött végre a nap, mindenki szeretne több időt a szabadban, és kevesebbet a konyhában tölteni. Praktikus és ízletes fogás, hidegen piknikre is vihető egy könnyű kis fehérbor társaságában. 



Hozzávalók:

kedvenc csirkealkatrészek (amennyi egy nagy serpenyőbe fér)
provence-i fűszerkeverék
pár dkg vaj
1 citrom leve
olaj, só

A csirkét darabolom, megmosom, papírtörlővel leitatom a vizet. Besózom, megszórom a fűszerkeverékkel. A serpenyőben némi olajat hevítek, amibe egy darabka vajat dobok. A csirkét minden oldalán előpirítom, meglocsolom a citrom levével, kis lángra veszem és lefedem (vagy alufóliát teszek rá), félidőben megfordítva olyan  30 perc alatt megsütöm. A mellre érdemes odafigyelni, nehogy kiszáradjon (én azt is csontostól teszem be, szaftosabb marad). Ha kell, a végén még utánpirítom a bőrét. Tálalásnál még megszórom kis fűszerrel. Saláta körettel igazán könnyű hétvégi ebéd. Én héjában sült krumplit adtam hozzá.


2012. március 15., csütörtök

Tőkehalmáj habkrém kaviárral


Most mit mondjak? Teljesen rákattantam erre a krémre. Mindig úgy voltam a tőkehalmájjal, hogy szeretem, szeretem, de pár falat, és vége az élvezeteknek. Miután megoldottam a problémát, gondoltam kicsit tovább lépek, és mi lenne ha egy kis kaviárt is csempésznék bele? Belecsempésztem. Elég vastagon tettem, de rájöttem, jobb ha csak vékony csíkban kenem el, akkor olyan kis meglepetés bombaként hat. 


Hozzávalók:

1 doboz tőkehalmáj
10 dkg puha vaj
1 kis doboz kaviár
pár csepp citromlé

A vajat sózom, és habosra verem. A májat hozzáadom, és tovább verem vele, majd így teszek az olajával is. Pár csepp citromlevet adok hozzá. 10 perce mélyhűtőbe teszem, majd újra habosra keverem. Ez azért kell, mert ezzel a módszerrel teljesen símává tehető. Attól függően mire használom majd teszem kis üvegtálba vagy üvegbe (ha pl. party asztalra szánom, jobb az üvegtál, ahonnan bárki szedhet, ha otthonra vagy esetleg ajándékba, inkább csavaros vagy csatos üveg) rétegezem. Alulra krém, rá kevés kaviár, azrán krém amíg el nem fogynak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...