2012. március 15., csütörtök

Majonézes krumplisaláta



Hozzávalók:


6-8 közepes krumpli (nálam inkább a sárga héjú)
2 közepes hagyma
házi majonéz
1 kis doboz tejföl

A krumplit héjában felteszem főni, hagyom kihűlni ha kész. A majonézhez hozzáadom a tejfölt, és utánízesítem. A hagymát apró kockákra vágom, és hozzákeverem. A krumplit meghámozom, majd karikára vágom (lehet kockára is), és óvatosan jól elkeverek mindent. Kihűtöm. Magában, virslihez, egy szép szelet rántott szelethez igen jó köret.

2012. március 14., szerda

Töltött oldalas meggyszósszal




Hozzávalók:


1 nagyobb  oldalas
2  zsemle 
4-5 közepes gomba
3 fej hagyma
1 csomó petrezsemzöld
1 tojás
só, bors


5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kömény

2 evőkanál paradicsompüré (ha sűrítmény, hígítani kell)
1 csapott evőkanál méz
1 evőkanál balzsamecet


40 dkg meggy
1 dl tejszín
1 karika citrom
6 evőkanál cukor
1-2 darabka fahéj
liszt, olaj
2 csipet só




Az oldalast felszúrom, az alján, a csontok mellett végig bevágom. Kívülről jól bedörzsölöm sóval, zúzott fokhagymával, köménnyel, a belsejében csak sóval. Egy fej apróra vágott hagymát megdinsztelek, hozzáteszem a kisebb szeletekre vágott gombát, sózom, borsozom. Ha puha, a végén kissé lepirítom. 
A maradék két fej hagymát csíkokra vágom, lepirítom. A zsemléket összetépkedem, vízbe áztatom, kinyomkodom. Hozzáteszem a hagymához, ahogy a gombát és az aprított petrezselyemzöldet is. Sózom, borsozom, erős közepes lángon jól átforgatom, hagyom a vizet valamelyest elpárologni. Elzárom, ha kihűlt valamelyest, elkeverek benne egy tojást. 
Betöltöm az oldalast. Összetűzöm. Lehet varrni is, én most hústű helyett fogpiszkálóval húztam össze.
A sütőedénybe teszek kanál zsírt, rá a húst, felöntöm egy decinyi vízzel, fóliázom, és jól átmelegített sütőbe tolom. Fél óráig magasabb lángon sütöm, hogy átmelegedjen a hús, majd visszaveszem kisebb lángra, és még egy jó órát sütöm (nagyságtól függően).
Elkészítem rá a kencét. Összekeverem a mézet, a pürét és a balzsamecetet. Miután kiveszem az oldalast, egy kenőecset segítségével (ha nincs, akkor a kanál hátoldalával) elsímítom rajta. Én mindenhova kenek, így oldalra is. Visszatolom, és kissé magasabb hőn lesütöm a húst. Ha marad a kencéből, még egyszer le lehet kenni vele.
A szószhoz a meggyet annyi vízbe teszem, ami épp ellepi. Sózom, cukrozom, belevágok egy karika citromot, hozzáteszem a fahéjat. Puhára főzöm. Akkor olajjal, liszttel (lehet vajjal is) rántást készítek, és besűrítem vele a szószt. Tejszín öntök bele, ha kell, még utánízesítem.
Az oldalasnál fontos, hogy szálirányba kezdjük el szeletelni, különben csak marcangolódik. 

Tejszínes-gombás sertéshús Zöpflivel


Ki ne ismerné a '80-as évek egyik slágerfőzöményét? Azt hiszem akik a későbbi korosztályhoz tartoznak, azok is kaptak belőle bőven. Olyan, mintha mindig is létezett volna ez a recept, és talán még az örökkévalóság panoptikumába is beeszi majd egyszer magát. Többféle tészával lehet kombinálni, mi azt hiszem mindig  széles fodrosmetélttel készítettük. Viszont a tegnapi bevásárlás során belebotlottam egy csomag Zöpflibe (ejtsd: cöpfli), magyarul copfocskába, és rögtön tudtam mi lesz a sorsa.:-)



Hozzávalók:

50 dkg sertéshús (pörköltnek való)
30 dkg csiperke
1 fej hagyma
2 dl tejszín
2 evőkanál liszt
fél-egy citrom leve
1 csomó petrezselyemzöld
1 csipet fehérbors
diónyi vaj
só, olaj
25 dkg Zöpfli tészta


A felaprított hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a kisebb kockákra (kb. 3x3 cm) vágott húst. Magas hőmérsékleten alaposan átblansolom. Hozzáadom a  felkockázott gombát. Sózom, borsozom, lefedve kis lángon puhára főzöm. A tejszínt egy habverő segítségével símára keverem a liszttel, és besűrítem vele a szaftot. Beledobok egy diónyi vajat és belefacsarom a citrom levét. 
A tésztát sós, kicsit olajos vízben kifőzöm. Elkeverem egy kis olajjal, hogy ne tudja a szószt teljesen magába szívni. Összekeverem a raguval. Tálalásnál finomra vágott petrezselyemzölddel szórom meg.

2012. március 13., kedd

Croissant narancsmarcipánnal töltve

Amikor a múltkor croissant-t készítettem, ebből is lett pár darab. Mire elfogyott az utolsó is, rájöttem, teljesen a Kossuth kiflire emlékeztet az íze. A tészta receptjét nem írom le újra,itt megtaláljátok.



Hozzávalók (6 darabhoz):

8-10 dkg marcipán
2 evőkanál narancslekvár
4 kanál cukor
3 kanál porcukor
kb. negyed-fél citrom leve

A marcipánt kisebb darabokra vágom és elkeverem a lekvárral. A tészta vastagabb felére halmozok belőle, de arra gondolni kell, hogy meg fog dagadni, ezért kinyomja majd a töltelék egy részét. Ezért nem érdemes túl nagy mennyiséget adagolni, és szorosan feltekerni. Ugyanúgy járok el, mint a síma croissant-nál, vagyis megkenem vízzel, és még 30 percre hűvös helyre (lehet hűtő is) teszem. 180 fokra melegítem elő a sütőt. Mielőtt betenném, tejjel bőven átkenem, és olyan 25 perc alatt készre sütöm. Míg sül, elkészítem a szirupot: négy kanál cukrot három kanál vízzel sziruppá főzök. Mikor kiveszem a kifliket, rácsra teszem és még forrón átkenem vele. Gyönyörűen csillog majd! Ha kihűltek sűrű mázat keverek a porcukorból és citromléből. Egy kanálról folyatva áthúzom vele a kifliket. 

2012. március 12., hétfő

Provence-i szűzérme borsópürével


Egyszerűen összedobható fogás, viszont ügyesen kell időzíteni. Ha krumplit is készítek hozzá, először azt teszem fel. Utána a borsót, és végül az előkészített szűzérmét. A borsó makacs egy körítés, mivel a héja nem dolgozható fel, és passzírozni kell, de aki egyszer is elkészíti pürének, lassacskán rákap majd. Intenzív, ezért nem érdemes olyan mennyiségekben gondolkozni, mint egy krumplipürénél, de kiegészítésként egész remek kis darab.


Hozzávalók:

70 dkg szűzérme
provence-i fűszerkeverék
50 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
fél evőkanálnyi vaj
5-6 evőkanálnyi tej vagy tejszín
6-8 szem közepes sárga héjú krumpli
só, olaj

A szűzérmét egészben sózom és körbeszórom fűszerkeverékkel. A krumplikat jól megmosom, és egészben felteszem sülni annyi olajban, ami legalább háromnegyedig ellepi, és még öntök rá egy decinyi vizet, megsütöm. A fokhagymát felaprítom, picit vajon előpárolom. Hozzáadom a borsót. Sózom, öntök rá egy decinyi vizet és készre párolom. A szűzérmét forró olajon minden oldalán hirtelen megkapatom, majd visszaveszem a hőt, fedő alatt átpárolom. Közben a borsót, ha kész, felöntöm tejjel,  botmixerrel pürésítem, majd szűrőn áttöröm. Ha kivettem a krumplikat sózom, szórok rájuk kevés fűszerkeveréket, plusz pici vajat adok hozzá, és jól átforgatom. A szűzérmét tálalás előtt szeletelem csak fel. Rakok a tányérra a krumpliból, a húsból, püréből, és meglocsolom a sült szafttal.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...