2012. március 3., szombat

Diétás "pörkölt"



Ez a bejegyzés elsősorban azoknak íródott, akik szeretik a cuppogós, magyaros ételeket, és diéta alatt is szeretnének hasonlót, enni bűntudat nélkül. A kiinduló változat olyan, mint a pörkölt alap, de lehet bele akár kis csirkemellet  vagy alsócombot főzni, sovány tejföllel lágyítani. Ha hús nélkül készül, valóban csekély a kalóriatartalma, viszont eléggé eltelít. Még régebben létezett zselatin diéta, mivel null százalék kalória található benne, viszont elveszi az éhséget. Ott szúrták el, hogy ezenkívül mást sem ettek. Fogyni fogytak, és bele is haltak páran. Mi ezt azért itt elkerüljük, hiszen csak kiegészítőként szerepel. Azonkívül jót tesz a porcoknak. Némely természetgyógyász kifejezetten ajánlja naponta fogyasztani, és kívülről is bekenni a problémás területen.



Hozzávalók:

1 fej hagyma
fél kg paradicsom
1 tv paprika
1 evőkanál Piros Arany
majoranna
1 csomag zselatin
fél-egy citrom leve
olaj, só

Ízlés szerint:

sovány tejföl
csirkemell vagy csirkecomb alsó
gomba




A felaprított hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a karikára vagy kockára vágott paradicsomot és paprikát, pritamint. Sózom, megszórom majorannával és hagyom összefőni. Felöntöm három-négy deci vízzel, beleszórom a zselatint, és addig főzöm, amíg feloldódik benne. Lehet hagyni így rusztikusan is, de lehet mixerrel pürésebbé varázsolni. Aki tejfölt is ad hozzá, azt akkor kell, mikor a zselatin már feloldódott. Ha csirkét, gombát is, akkor azt a zöldségekkel együtt. 
Legvégül belefacsarom a citromot, majd hagyom az egészet kihűlni, aztán beteszem a hűtőbe. Én itt csak a képek miatt tettem tányérba, különben lábasban hagyom és onnan szedem ki az adagokat. De aki szeretné, nyugodtan teheti abba is, amibe az igazi kocsonyát szokták.

2012. március 2., péntek

Illatos sültcsirke hercegnőburgonyával



Egy újabb régi receptet vettem elő. Először olyan tíz évvel ezelőtt süthettem, és néha-néha előkerül. Azért nem sűrűn, mert egy igazi illat-és ízbomba, valahogy nem lehet beleilleszteni a mindennapi konyhába. Az olyan lenne, mintha mindíg karácsonyi ételeket ennénk. Ez az a tipikus maximium kétszer-háromszor egy évben megcsinálom étel, és inkább azokon a napokon érvényesül, amikor már beköszönt a hidegebb, ködös, napszegényebb időszak. Talán azért, mert ilyenkor jobban kívánja az ember a teltebb, fűszeresebb ízeket, illatokat. Inkább üdítő, annak ellenére, hogy hús krumplival menü, talán az almának és a bornak köszönhetően. Én itt csak egy fél csirkét készítettem, de aki egy egészet (én akkor egymásnak háttal sütöm a feleket), az számoljon mindenből (krumpliból is) dupla mennyiségre. Pláne, mert a hercegnő burgonya igencsak eteti magát. Időben akkor járunk a legjobban, ha előbb a köretet készítjük el, és ha kész a csirke, visszatesszük a sütőbe átfmelegíteni pár percre.



Hozzávalók:

1/2 csirke
kb. 4 db alma
1 dl fehérbor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
só, 3 dkg vaj

2-3 evőkanál tejszín

1/2 kg krumpli
2 tojás sárgája
5 dkg vaj
só, bors, őrölt szerecsendió





Egy jó órával sütés előtt lesózom a csirkét, állni hagyom.(Ha sütés előtt teszem, merő só lesz az alma.) Felrakom a kockákra vágott krumplit főni. Ha puha, leszűröm, kissé hűlni hagyom. Pürévé keverem a vajjal, majd, ha már langyos, hozzáteszem a tojássárgákat, és megfűszerezem. Nyomózsákból (ha nincs otthon, egyszerűen kanállal teszek kis kupacokat) 5-6 cm átmérőjű kupolaformákat nyomok egy sütőpapíros tepsire, majd előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt megsütöm.
Amíg sül, egy tepsit jól kivajazok, plusz elszórok kis vajhalmokat az alján. Erre karikázom rá az almát. Kiszedem a magházát, és olyan két centi vastagra vágom. Ebből lesz a mártás hozzá. Aki nem akar szűrögetni a végén, az levághatja a haját is. Azért hagyom rajta, mert jó ízt ad neki. Lemosom a csirkét, kissé lecsöpögtetem. ahová helyezem a tepsin, oda szórom a fahéjat és szegfűszeget. Lehet egészet is használni, csak akkor a szűrésnél vigyázni kell. Rárakom a pipit. Felöntöm a decinyi borral. Fóliázom a tetejét, hogy a bor ne illanjon el, hanem a csirkét járja át. Így jó tíz percre a sűtőbe teszem, utána leveszem róla és hagyom pirosra sűlni.
Ha kész, tálra szedem. Az összesült almákat lapáttal egy kis tálba szedem, hagyom, hogy a zsíradék kiüljön rajta, majd leöntöm. Villával pürésítem, hozzáadok egy evőkanálnyi vizet és  a tejszínt. Mártássá elegyítem. Ha rajtahagyom a haját, és egész fűszereket használtam, átnyomkodom egy tésztaszűrőn, persze a fűszereket megpróbálom kihalászni előtte. Ha négy személyre készítem, számolhatok fejenként negyed csirkét, és négy-öt krumplikupolával

2012. március 1., csütörtök

Szegény ember "túrógombóckái"

Akkor szoktam ezt készíteni, amikor valami könnyűt, gyorsat ennék. Ízvilágában hasonlít a túrógombócra, azért is ez a név. Nem kell főzni, formálni, és gyorsan kész. Szinte mindig van itthon tejföl, úgyhogy nagyon jól jön, mikor semmi édesség nincs a stelázsiban. Ha van kedvetek hozzá, próbáljátok ki egyszer!))



Hozzávalók (2 személyre):

1 kis pohár  tejföl
1-2 evőkanál olaj vagy kb. 3 dkg vaj
kb. 3 dl zsemlemorzsa
2 evőkanál porcukor + szóráshoz
1 citrom reszelt héja
pici só

Az olajon vagy vajon megpirítom a morzsát. Enyhén sózom, ha kissé kihűlt, elkeverem a porcukorral. A tejfölt dobozban hagyom, megszórom kevés porcukorral, és citromhéjjal, majd egy teáskanál segítségével, mint egy galuskát kiszúrom, és óvatosan beleforgatom a morzsába. Nem kell túl nagyokat, mert a kisebb mindig ízesebb. Viszont minden rétegnél megszórom cukorral és citromhéjjal, söt valamennyit a morzsába is lehet keverni, nem árt neki. Mikor mindet kiszúrtam és beleforgattam, még megszórom extra morzsával, és a tetejét meghintem porcukorral.


2012. február 29., szerda

Diómakron



Hozzávalók:


2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
20 dkg dió
fél kávéskanálnyi vanília aroma


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, aztán hozzáadom a vanília aromát. Negyedelem a diókat (lehet kisebb is) és finoman a habba forgatom. Két teáskanál segítségével kis halmokat formálok egy sütőpapírral borított tepsire. 150 fokon 20-25 percig sütöm, vagyis inkább szárítom. Akkor kész, ha a teteje már kocog, és nem érezzük alatta a puhaságot. Viszont túlsütni (barnára) nem érdemes, égettes íze lesz. Nagyon óvatosan kell leszedni, jobb pl. egy palacsintakéssel alányúlni, mert törhet.

Túrós csusza




Hozzávalók:


25-30 dkg  csusza tészta
1/2 kg túró
20-25 dkg füstölt szalonna
tejföl igény szerint


Először a szalonnát vágom kis kockákra, és sütöm ki. Kiszedem a zsírból és félreteszem. Felteszem a csuszának való vizet, ha forr, megsózom és teszek egy kanálka sültszalonna zsírt. Beleszórom a tésztát, és megkevergetem néha, hogy ne ragadjon össze.
A túrót megsózom, és jól elkeverem vele. Ha kész a csusza, leszűröm, öntök rá kevés szalonnazsírt, majd jól összekeverem vele és a sós túróval.
Tálalásnál megszórom tepertővel. Aki szereti a tejfölt rá, meglocsolhatja vele. Ha vendégeknek készítem, egy kis tálban mellé adom.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...