2012. február 25., szombat

Parmezános borda





Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet csontos rövidkaraj
parmezán
só, bors, olaj

diónyi vaj
1 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál fehérbor
1 teáskanál mustár
1 pici fej hagyma vagy vöröshagymapor fél kávéskanál
2 csipet tárkony
pár csepp citromlé


A húst kissé kiklopfolom, és pár helyen bevágom az inasabb részeknél. Egész enyhén sózom, mert a parmezán sós. Kissé borsozom, és 2-3 evőkanál forró olajon hírtelen elősütöm. A tetejét megszórom parmezánnal. Jóval kevesebbet szórok rá, mint egyébb sajtból tenném, mivel intenzív az íze, és a cél egy vékony, de ropogós sajtkéreg kialakítása.
Egy sütőlapon, jól előmelegített sütőbe teszem és rápirítom a sajtot.
Amíg elkészül, a visszamaradt zsiradékba apróra vágott hagymát teszek, átfuttatom rajta, míg kissé színt kap. Visszavéve a hőt, lisztet szórok rá, majd a bort, mustárt, tárkonyt, és lassan, kevergetve felengedem kb. másfél deci vízzel. Símára keverem a szószt, sózom beleteszek egy diónyi vajat meg pár csepp citromlevet.
Ha kész a borda tányérra teszem, szedek hozzá a szószból. Mellé leginkább burgonyakrokett , krumplipüré vagy petrezselymes krumpli illik.

2012. február 24., péntek

Répatorta





Hozzávalók (20-as tortaformára):

20 dkg liszt
18 dkg répa finomra reszelve
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 tojás
1 narancs reszelt héja
1,5 dl tej
2 csomag vaníliacukor
3/4 csomag sütőpor 
1 csipet só
1 csapott kávéskanál fahéj (őrölt)
1 csapott kávéskanál gyömbér (őrölt)

25 dkg porcukor
nagyjából 1-2 citrom, levességtől függően

fél doboz krokant

A vajat habosra keverem a cukorral, csipet sóval, vaníliacukorral, fahéjjal, gyömbérrel és a tojásokkal. A liszt háromnegyedét elegyítem a sütőporral. A lereszelt répát és narancshéjat összekeverem a liszt maradék egyharmadával. 
A tojásos krémhez öntöm a tejet, és a répa nélküli lisztet. Először csak lapáttal, majd a robotgép lassú fokozatán egyneművé keverem. Ha kész, újra a lapáttal óvatosan beleforgatom a répás-narancsos lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöm. Elegyengetem a tetejét, kicsit megrázogatom, és 175 fokra előmelegített sütőben olyan 30 perc alatt megsütöm. Résnyire kitámasztom az ajtót, és még 10 percig benne hagyom. 
Ha már nem forró, egy nagyobb tányérra, vagy tálcára (amin tálalni fogom), egy akkora sütőpapírt -ami majd valamennyire túllóg rajta- kettévágok, és úgy helyezem rá, hogy középen fedjék egymást. Fejjel lefelé ráborítom a tortát.
Mikor langyos, elkészítem a mázat. A porcukorból és a citromléből sűrű mázat keverek. Nem szabad folyósnak lennie. A torta közepétől indulva, körkörösen rákenem a citrommázat, ahogy folyik le az oldalán, ott is elkenem. (Én ezekhez az akciókhoz mindig egy palacsintafordító célszerszámot használok.) Amíg még friss a máz, a tenyeremből szórva, végig a torta mellett vezetve rápakolom a krokantot. 
Körülbelül fél óra alatt kiszárad. Akkor késsel a torta mellett a ráragadt mázat körbevágom, és finoman kihúzom alóla a sütőpapírt.

Majonéz házilag




Hozzávalók:

1 tojás sárgája
jó 1 dl étolaj
1 csapott evőkanál mustár
2-3 csipet só
1 csapott evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál citromlé

A mustárt egy tálkában elkeverem a tojássárgával. (Célszerű alá egy konyharuhát vagy nedves törlőt teríteni, hogy mindkét kezünket tudjuk használni.) Elkezdem bele vékonyabban, de folyamatosan csurgatni az olajat, és közben keverem. Lehet akár kanállal is, de jobb egy kézi habverővel. Nem kell cseppenként, mert a mustár megakadályozza az olaj kiválását. Minél előreheladottabb állapotban van, annál nehezebben keverődik. A végén egy szépen rezgő állagú "krémet" kapok. Akkor beleteszem a sót, cukrot és belefacsarom a citromlevet. Ha van porcukor, érdemesebb azt használni, mert a kristály nehezebben oldódik fel, és így többször át kell még keverni, plusz eltérés adódik ízesítéskor, ezért jobb csak akkor hozzáadni a sót és citromot, ha a kristálycukor már felolvadt.
Megjegyezném, aki diétázik és nem óhajt ennyi zsírt magába tömni, bármikor készítheti olivaolajból. Én ilyenkor hidegen sajtoltat veszek hozzá. Elég vad, kesernyés íze lesz, viszont, ha éjszakára hűtőbe tesszük, ehetőre mérséklődik. 


2012. február 22., szerda

Kacsacomb rozmaringgal




Hozzávalók:

2 kacsacomb
4 közepes krumpli
1 alma, piros
1 közepes hagyma
pár szál rozmaring
só, bors, kevés olaj

A combokat lesózom, picit borsozom, és kevés olajjal meglocsolt sütőtálra helyezem. Hozzáadom a negyedelt krumplit, almát, a cikkekre vágott hagymát és a rozmaringokat. A körítésre is szórok pici sót. Lefóliázom a tálat és jó forró sütőbe helyezem 15 percre, de aztán visszaveszem a hőt. Ha puha, leszedem a fóliát és közepes lángon pirosra sütöm a combokat.




Entenkeule mit Rosmarin

Zutaten:

2 Entenkeule
4 Kartoffeln
1 Zwiebel
1 Apfel, rot
paar Zweige Rosmarin
Öl, Pffer, Salz

Entenkeulen salzen, pfeffern und geölte Oberfläche legen. Kartoffeln vierteln, Apfel achteln, und zu Keulen geben, wie Rosmarinzweige und Zwiebel auch.  Beilage etwas salzen. Die ganze mit Alufolie bedecken und in heiße Ofen schieben. Nach 15 Minute Alufolie entfernen, und auf kleinere Stufe die Ente fertig braten.

2012. február 21., kedd

Nutella házilag





Többször vettem már mogyorókrémeket, több fajtát, nutellát, milky way-set, ilyen gyártmányt, amolyant. Jó is van, de rossz még több. Rém kemények, a kés megáll bennük kapásból, az ízük meg inkább csoki, mintsem mogyoró. Szóval se krém, se mogyoró. Sokféle receptet megnéztem, mire ennél kilyukadtam. Előnyei: kenhető - még a hűtőből kivéve is -, mogyorósabb, viszont édesebb. Ugyan nem sokkal, mint a Nutella maga, de aki kevésbé édesszájú, tegyen bele kevesebb cukrot. A mézen ne spóroljatok, mert attól kenhetőbb az eredetinél.



Hozzávalók:

10 dkg egész mogyoró 
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
6 dkg étcsoki
4 dkg tejcsoki
1 dl kondenzált tej (cukor nélküli)
1 csapott evőkanál virágméz

A mogyorót teflonban megpirítom. (Ezt azért kell, mert ekkor jön ki igazán az íze, és a héját is könnyebb eltávolítani.) Mikor kihűlt, két tenyerem között megdörzsölöm, hogy lejöjjön a héja. Kávédarálóba teszem, finomra őrlöm. A kondi tejet a porcukorral, a csokikkal és a mézzel felmelegítem, amíg el nem olvadnak, de nem főzöm. Ha kissé kihűlt, összedolgozom a mogyorót, a tejjel, és finomabb szűrőn átszűröm, hogy ne kerülhessenek bele nagyobb darabok. Végül krémesre keverem a vajjal. Üvegbe töltöm, és hűtőbe rakom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...