2013. január 7., hétfő

Sajtos rúd, az ellenállhatatlan






"Fogyókúra felfüggesztve"- közölte Marisom csüggedt arccal. Ez azt jelenti "már megint akadt valami ellenállhatatlan a hétvégén". Valami, amiből veszel egyet, aztán még egyet, és mire észbe kapsz már be is faltál fél tányérral. És aztán megállíthatatlan...

Hozzávalók:

500 g liszt
250 g puhább margarin
175 g tejföl
2 tojás sárgája
1 dl tej
25 g élesztő
1 evőkanál só
pici cukor

250 g reszelt sajt (füstölt és síma keverve)
30 g olvasztott vaj
1 tojás fehérje




A sót elkeverem a liszttel, majd elmorzsolom benne a felkockázott margarint. A tejfölt elkeverem a tojássárgákkal, kicsit sózom, majd ráöntöm a lisztre. Erre jön a cukros tejben felfuttatott élesztő. Jól kigyúrom. (Lágy tészta lesz belőle, de nem szabad plusz lisztet hozzáadni!) Gömbölyítem és folpackba tekerem. Éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap lisztezett felületen olyan fél centi vastagra nyújtom. Lekenem olvasztott vajjal, és megszórom a sajt felével. Feltekerem, mint egy bejglit. Folpacba újra, és a hűtőbe még fél órára. Addig előmelegítem a sütőt 180 fokra. 
A tésztát megint fél centisre nyújtom. Pizzavágóval 1x8 centis rudakra vágom. Lekenem fehérjével, és megszórom sajttal. Egy lapátkával ráemelem egy sütőpapíros tepsire, ott kicsit széthuzogatom, majd sütőbe tolva aranysárgára sütöm.


2013. január 3., csütörtök

Rántott libamáj rósejbnivel





Vagyis szalmakrumplival. És birssel. Vagy bogyós gyümölcsökkel, miket egy kis cukorral hirtelen, hangyányit összerottyantunk. Mert a libamáj ezt szereti. És összezörren minden savanyúság, saláta láttán. Szóval, ha már áldozunk rá, tegyünk az ő kedvére is!


Hozzávalók:

1 szép libamáj
0,5-1 kg libaháj
2-3 tojás
2-3 kanál tejszín
liszt
házi morzsa
só,bors

1 kg krumpli
0,5 liter olaj

birs kompót



A hájat feldarabolom, olajon kisütöm. Kiszedem a tepertőket. A zsírból abba a serpenyőbe, amiben a májat rántom majd, átöntök annyit, hogy olyan centi vastagon álljon benne. A megmaradt zsírhoz még öntök olajat, ha kell, mert ebben sütöm a krumplit.
A májat kicsit leöblítem, finoman megtörlöm. Ujjnyi vastag szeleteket vágok, sózom, frissen örölt borsot tekerek rá. A krumplit hámozom, majd fél centis-centis lapokra vágom. Deszkán tovább szelem, ugyanolyan vastagra, mint a lapokat. Enyhén forró olajban aranysárgára sütöm.Papírtörőn leitatom, sózom.
Míg sül, májat lisztbe, tejszínnel, sóval elkevert tojásba, morzsába forgatom, és közepesen forró olajban kisütöm. Papírtörlőre szedem. 
Birskompótot adok hozzá.



2012. december 31., hétfő

Újévi köszöntő versikék






Malac farka pöndöri,
Turcsi orra tömpöri,
Azt visítja mindig, hogy uii,
Boldog Évet adjon az új!

------------

Hozzon az év lőtt nyúllábat,
Teli kamrát, libamájat,
Mákos lencsét jó nagy tállal,
Bő nadrágot hosszú szárral!

------------

Csillámporral teli hajjal,
Pirospozsgás, rózsás arccal,
Asztal alól négykézláb,
Koccintsunk most cimborák!

BUÉK!

( Ani )

2012. december 29., szombat

Újévi lencsesaláta





Az utóbbi hetekben annyiszor lett elővéve ez a recept, hogy úgy érzem, mire eljön az újév rá sem bírok majd nézni...

Hozzávalók:

200-250 gr lencse
2 gerezd fokhagyma
1-2 babérlevél
3-4 nagyobb fej lilahagyma
kevéske olaj
1 bő evőkanál mustár
1 teáskanál curry
másfél arasz vékony kolbász
3-4 tojás 
200-220 gr zsírdús majonéz
175 gr tejföl (1 kis doboz)
só, kevés cukor
1 citrom leve


A lencsét sóval, fokhagymával, babérral megfőzöm. Leszűröm, hideg vizet folyatva rá átmosom. Hagyom lecsepegni. Addig a lilahagymát finomra vágom.Hozzáteszek sót, cukrot, mustárt, citromlevet, curryt, pici olajat. Jól elkeverem. Hozzáadom a majonézt és a tejfölt. Ha kihűlt a lencse, belekeverem, ahogy a főtt, felszelt tojásokat is.
A kolbász haját lehúzom, fél centis karikákra vágom, kevéske olajon félig átsütöm. Kiszedem, kihűtöm, és végül azt is belekeverem a salátába. Tálba vagy formába teszem, kidíszítem sült kolbász karikákkal és szelt főtt tojással. A tetejét áthúzom kevés olajba mártott ecsettel, ne száradjon ki. Hidegre teszem, és hagyom jól összeérni az ízeket.

2012. december 24., hétfő

Karácsonyi ropogós krémfagyi amarenával - gép nélkül



A csábítás maga! Annyira édes, krémes,  és ropogós. Amolyan semifreddo-féleség, és ahogy a neve is mutatja, nem teljesen fagy meg. Nálam ez külön jó pont, mert akármelyik fajta jégkrémet veszem, úgy köt bele odahaza mélyhűtőbe tett dobozába, hogy még a kanál is beletörik. 
Az összeállítása tipikus karácsonyi - mandula, dió, mogyoró, vanília, fahéj, kakaó, amarena...és egy zsák cukor. Szóval édes, úgyhogy aki egy könnyű édességet szeretne desszertként, nem ez lesz a megfelelő. Ami után nyerő, az a vadételek, vadasok, kacsa, töltött pulyka. Ha "éppen" nincs amarenánk, nélküle is tökéletesen élvezhető - vele viszont még inkább az.))
(Ja igen, én egy 15 x 23/5 - ös kerámia formába tettem, de akár kiürült jégrémes dobozba is lehet. Viszon jó pár órát igényel, mire "átfagy".)

Hozzávalók:

Az alaphoz:

3 tojás fehérje
2 tojás sárgája
2 csomag vaníliacukor
150 gr porcukor 

1,5 dl tejszín
50 gr porcukor

Rétegelni:

50 gr mogyoró - 1 teáskanál kakaó
50 gr mandula
50 gr dió - 1 kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliacukor

Tálaláshoz:

amarena meggy (opcionális)

Legelőször a magokat intézem. Ha valakinek van, és nem szeret sokat macerálni a konyhában - bár erről szól a karácsony- az tegye aprítóba őket. Én - bár aprító is van - veszek egy konyharuhát, elszórom a közepén, ráhajtom, körben lefogom, és egy klopfolóval - a síma felével - darabosra ütögetem. Szebb, mert rusztikusabb, nem olyan egyforma az egész. Van benne kicsi és nagy darab is. 
Persze a magokat külön-külön töröm apróra. Előbb a mandulát, aztán diót, mogyorót. A sorrend mindegy. Mikor  megvannak, egymás után lepirítom egy teflonban. Ha már illatozik, jó, nem kell elégetni. Külön kis tálkákba teszem a lepirított, tört magokat. Egy csomag vaníliacukrot elosztok, és hozzájuk keverem. A mandulába csak ez kerül, viszont a dióhoz jön még fahéj, a mogyoróhoz kakaó. 
Három tojást szétválasztok. A fehérjét félig felverem, majd lassanként beleszórom a két vaníliacukrot, aztán adagonként a porcukrot és keményre verem. (A tojásnak és a tejszínnek is jó hideg kell, hogy legyen!) Akkor géppel egyenként hozzákeverem a két sárgáját. Többet nem, mert túlságosan visszalágyítja.
A tejszínből és cukorból is kemény habot verek. Finoman beleforgatom a fehérjés krémbe.
Képzeletben három részre osztom a krémet. A forma vagy jégkrémes doboz alját elkenem az elsővel. Erre jön a fahéjas dió. Rá megint egy sor hab, aztán a cukros mandula. (Nem kell teljesen fedje, majd összefolyik.) Aztán hab, és a legvégül a tetejére a kakaós mogyoró. 
Beteszem a mélyhűtőbe, és kifagyasztom. Legjobb előző este betenni, vagy ha este fogyasztjuk akkor délelőtt. 
A tálalás történhet mélytányérba és kehelybe is. Kanállal 3 nagyobb galuskát szaggatok, pár szem meggyel, kis sziruppal garnírozom. Sokkal hamarabb olvad, mint egy bolti jégrém, úgyhogy tényleg csak közvetlen fogyasztás előtt szedem ki.
(Ha nincs kéznél amarena meggy, nagyjából pótolható meggybefőttel is. Ekkor a meggyet magozom, majd levéhez még cukrom adva, szirupossá főzöm vissza, mandula aromát teszek hozzá.)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...