2012. április 21., szombat

Tormakrémes és kőrözöttes sajttekercs


Ezt a variánst újra a diéta jegyében posztolom. Ugyanis itt mindkét fajta tekercs sovány termékekkel lett készítve, a tormás, túróval és nem besamel alapú főzött krémmel. Aki Atkins tipusú (lowcarb) diétát követ, talán leginkább nekik szól. De például, lehet használni "diéta-partikra" is, csak akkor kisebb darabokat vágnék, és finger foodként tálalnám. Leginkább a tégelyes túróval (pl. Bakony) szeretem készíteni, mert szebben összeáll.


Hozzávalók:

1 csomag nagyobb szeletelt sajt
1 kis tégelyes túró
fél doboz sovány tejföl
1 teáskanál reszelt torma
1 teáskanál Piros Arany
1 teáskanál kömény
1 kávéskanál mustár
fél fej hagyma

A túrót elkeverem a tejföllel. Két részre szedem. Az egyikbe tormát és sót keverek. A másikhoz apróra vágom a hagymát. Belekeverem a paprikakrémmel, köménnyel, mustárral egyetemben, sózom. A sajtokat kiterítem. Egyik felébe tormás, másikba kőrözöttes túrót teszek és feltekerem. Tetejükre is teszek belőle. Zöldpaprika és paradicsom darabkákkal díszítettem. Ha falatkának készítem, akkor dermedés után négy centis darabokra vágom.



2012. április 18., szerda

Rácponty hamisan



Hozzávalók (2 személyre):

másfél kilós ponty első negyede (ketté vágott halé)
5-6 szem közepes krumpli
másfél kis doboz tejföl
3-4 dkg vaj

A krumplit felkockázom, és sós vízben jó félig megfőzöm. A halat két centinként mélyen, hosszan beirdalom. Besózom. Egy laposabb jénait bőven kivajazok, és a kész krumplit ráhelyezem. Erre teszem a halat, amelynek irdalt részeibe vajat tömködök. Leöntöm tejföllel. Kicsit sózom, és ha marad vaj rámorzsolom. Közepesen meleg sütőbe - olyan 180 fok - teszem, és nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm. Ha valaki inkább szalonna párti, vaj helyett használhat azt is. Akkor szeleteket fektetek a krumpli alá, és az irdalásokba is azt helyezek.



Szardíniakrém





Hozzávalók:

1 kis doboz szardínia
10 dkg puha vaj
1 evőkanál olaj
fél-egy citrom leve

A vajat sózom és habosra kikeverem. A szardíniát villával összetöröm, majd az olajával plusz étolajjal (vagy olivával), citromlével hozzáadom a vajhoz. Villával jól elkeverem, és  15-20 percre lefedve fagyasztóba teszem. Nem kell tömbbé fagynia, de legyen kemény kissé, mert a haldarabok úgy fognak szétomlani. Géppel újból jól kikeverem. 

2012. április 17., kedd

Császárzsemle - keményítős


Néha a szükséggel jönnek a legjobb ötletek. Így ma is, amikor nekiálltam volna egy újabb adagnak, viszont liszt az épp csak lötyögött valamennyi a zacskó alján. Megoldás után kellett néznem. Szerencsémre mindig tartok itthon egy kis kukorica keményítőt. Gondoltam kipótlom vele a lisztet, belehalni csak nem fogok! Még élek. A zsemi pedig nem is lett olyan rossz. Kezdetben furcsa összeállítani, mert "nyikorog" a tészta, de mikor kezd eldolgozódni, nagyon kellemessé válik, mintha kenyérliszt lenne. Mikor pedig formázásra kerül a sor, annyira lágyan gyurmaszerűvé alakul, hogy az ember csak nyomkorászná és nyomkorászná. Ki fogom próbálni más péksüteményekben is, szerintem érdemes tenni hozzájuk.


Hozzávalók (8 darabhoz):

30 dkg liszt
15 dkg kukorica keményítő
2,5 dkg élesztő
bő 1 kávéskanál só
bő csipet cukor
3 dkg puhább vaj
2,5 dl langyos víz

A lisztet elkeverem a keményítővel, cukorral, sóval. Belemorzsolom az élesztőt és a vajat.  Beleöntök két decinyi vizet, a többit fokozatosan, ahogy felveszi. Jól kidagasztom, majd letakarva 30 percet kelesztem. Nyolc darabra osztom, gombócot formázok, majd koronggá nyomom. Egy kanál élével öt részre osztom szélforgó alakban -nem kell átvágni a tésztát. Sütőpapíros lemezre teszem, majd letakarva 20 percig kelesztem. Sütés előtt vízzel lekenem a tetejüket. Előmelegített sütőben 220 fokon olyan 10-15 perc alatt kisütöm.

Vaníliás tej



Filléres kis ötlet. A lényeg, ha vaníliarudat használunk, cukor készítésen kívül tejbe is tehetjük megmaradt szár részét. Kinyitás után egyszerűen csak beledobni a dobozba, és éjszakára állni hagyni. (Szerintem egyszerre felét is elég felhasználni.) Jó alap kakaónak, turmixnak, madártejnek, krémeknek, de aki lefekvés előtt szokott meginni egy pohárka langyos tejet - na és persze szereti a vaníliát -, nyugodtan kiprópálhatja. Sőt minő szentségtörés, de kávéba is remek! Én nagyon szeretem, jobban bejön, mint a kakaó, de többnyire síma vaníliáscukrot használok. Viszont, ha marad egy kis rúd, bűn kidobni! Többnyire kakaó, tejeskávé, csokistej, karamellástej él a köztudatban, de vaníliásan legalább olyan boldogsághormon felszabadító...ha nem még jobban! Azért ugye tudjuk, a vanília is afrodiziákum, nem csak a csokoládé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...