2012. március 14., szerda

Tejszínes-gombás sertéshús Zöpflivel


Ki ne ismerné a '80-as évek egyik slágerfőzöményét? Azt hiszem akik a későbbi korosztályhoz tartoznak, azok is kaptak belőle bőven. Olyan, mintha mindig is létezett volna ez a recept, és talán még az örökkévalóság panoptikumába is beeszi majd egyszer magát. Többféle tészával lehet kombinálni, mi azt hiszem mindig  széles fodrosmetélttel készítettük. Viszont a tegnapi bevásárlás során belebotlottam egy csomag Zöpflibe (ejtsd: cöpfli), magyarul copfocskába, és rögtön tudtam mi lesz a sorsa.:-)



Hozzávalók:

50 dkg sertéshús (pörköltnek való)
30 dkg csiperke
1 fej hagyma
2 dl tejszín
2 evőkanál liszt
fél-egy citrom leve
1 csomó petrezselyemzöld
1 csipet fehérbors
diónyi vaj
só, olaj
25 dkg Zöpfli tészta


A felaprított hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a kisebb kockákra (kb. 3x3 cm) vágott húst. Magas hőmérsékleten alaposan átblansolom. Hozzáadom a  felkockázott gombát. Sózom, borsozom, lefedve kis lángon puhára főzöm. A tejszínt egy habverő segítségével símára keverem a liszttel, és besűrítem vele a szaftot. Beledobok egy diónyi vajat és belefacsarom a citrom levét. 
A tésztát sós, kicsit olajos vízben kifőzöm. Elkeverem egy kis olajjal, hogy ne tudja a szószt teljesen magába szívni. Összekeverem a raguval. Tálalásnál finomra vágott petrezselyemzölddel szórom meg.

2012. március 13., kedd

Croissant narancsmarcipánnal töltve

Amikor a múltkor croissant-t készítettem, ebből is lett pár darab. Mire elfogyott az utolsó is, rájöttem, teljesen a Kossuth kiflire emlékeztet az íze. A tészta receptjét nem írom le újra,itt megtaláljátok.



Hozzávalók (6 darabhoz):

8-10 dkg marcipán
2 evőkanál narancslekvár
4 kanál cukor
3 kanál porcukor
kb. negyed-fél citrom leve

A marcipánt kisebb darabokra vágom és elkeverem a lekvárral. A tészta vastagabb felére halmozok belőle, de arra gondolni kell, hogy meg fog dagadni, ezért kinyomja majd a töltelék egy részét. Ezért nem érdemes túl nagy mennyiséget adagolni, és szorosan feltekerni. Ugyanúgy járok el, mint a síma croissant-nál, vagyis megkenem vízzel, és még 30 percre hűvös helyre (lehet hűtő is) teszem. 180 fokra melegítem elő a sütőt. Mielőtt betenném, tejjel bőven átkenem, és olyan 25 perc alatt készre sütöm. Míg sül, elkészítem a szirupot: négy kanál cukrot három kanál vízzel sziruppá főzök. Mikor kiveszem a kifliket, rácsra teszem és még forrón átkenem vele. Gyönyörűen csillog majd! Ha kihűltek sűrű mázat keverek a porcukorból és citromléből. Egy kanálról folyatva áthúzom vele a kifliket. 

2012. március 12., hétfő

Provence-i szűzérme borsópürével


Egyszerűen összedobható fogás, viszont ügyesen kell időzíteni. Ha krumplit is készítek hozzá, először azt teszem fel. Utána a borsót, és végül az előkészített szűzérmét. A borsó makacs egy körítés, mivel a héja nem dolgozható fel, és passzírozni kell, de aki egyszer is elkészíti pürének, lassacskán rákap majd. Intenzív, ezért nem érdemes olyan mennyiségekben gondolkozni, mint egy krumplipürénél, de kiegészítésként egész remek kis darab.


Hozzávalók:

70 dkg szűzérme
provence-i fűszerkeverék
50 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
fél evőkanálnyi vaj
5-6 evőkanálnyi tej vagy tejszín
6-8 szem közepes sárga héjú krumpli
só, olaj

A szűzérmét egészben sózom és körbeszórom fűszerkeverékkel. A krumplikat jól megmosom, és egészben felteszem sülni annyi olajban, ami legalább háromnegyedig ellepi, és még öntök rá egy decinyi vizet, megsütöm. A fokhagymát felaprítom, picit vajon előpárolom. Hozzáadom a borsót. Sózom, öntök rá egy decinyi vizet és készre párolom. A szűzérmét forró olajon minden oldalán hirtelen megkapatom, majd visszaveszem a hőt, fedő alatt átpárolom. Közben a borsót, ha kész, felöntöm tejjel,  botmixerrel pürésítem, majd szűrőn áttöröm. Ha kivettem a krumplikat sózom, szórok rájuk kevés fűszerkeveréket, plusz pici vajat adok hozzá, és jól átforgatom. A szűzérmét tálalás előtt szeletelem csak fel. Rakok a tányérra a krumpliból, a húsból, püréből, és meglocsolom a sült szafttal.



2012. március 11., vasárnap

Narancslekvár


Eszembe jutott, hogy mindjárt ránk köszönt a tavasz, én meg még mindig itt állok az évi narancslekvár adag nélkül. Szóval rohanás és narancs beszerezés. Szerencsémre igazán jó fajtát kaptam, jutányos áron. A nagy, illatos és kemény, vastag héjú, magnélkülit favorizálom, illetve szerintem abból lehet csak jót készíteni, viszont igen elenyésző mennyiség lesz belőle, a nyersanyag egyharmada, persze plusz cukor. Pacsmagos egy munka, de egyszer egy évben mégiscsak elviselhető. Mit mondjak? Ne előtte manikűröztessünk!


Hozzávalók:

3 kg narancs
kb. 90 dkg cukor (az előkészített narancs súlya)
1 citrom reszelt héja
2 citrom leve

A narancsot szappanos, langyos vízben átmosom. Jól leöblítem, szárazra törlöm. Vékonyan lereszelem a héját, vigyázva, hogy fehér rész ne nagyon kerüljön bele. Hozzáteszem a citromhéjat is, és két kanál cukorral elkeverem. A narancsot egy éles késsel teljesen meghámozom - egy gramm fehér rész sem maradhat rajta -, alul, felül levágom. És most jön a mutatvány! Egy mélyebb tál felett, ahová bőven folyhat a lé, tenyerembe fogom a gyümölcsöt, és szépen, egyenként kivágom a gerezdeket. Lehet rémesen hangzik, de, ha valóban nincs rajta hártya és a kés is éles, egész gyorsan lehet végezni vele. Épp ezért kell a kemény húsú és magtalan, mert különben kínlódás lenne az egész. Ha kész, lemérem, és súlyának megfelelő cukrot teszek hozzá. Botmixerrel felaprítom. Beledobom a héjakat, belefacsarom a citromot és kisebb fokozaton olyan két és fél óra alatt összefőzöm, majd üvegekbe töltöm.

Körömpörkölt


Pörköltek között talán a legnagyobb kedvenc. Azt hiszem ez is olyan vízválasztó étel, aki odavan érte az nagyon, aki meg nem, az egyáltalán nem is fogyasztja. Kétféleképpen szoktam készíteni: hagyományosan, és egy kissé pikánsabb módon. Ez az utóbbi változat. 


Hozzávalók:

3 köröm (darabolva)
1 nagyobb fej hagyma
2 paradicsom vagy 1 dl paradicsomlé
1 zöld paprika
1 evőkanál fűszerpaprika
fél tubus Piros Arany (nagy)
1 kis doboz tejföl vagy 1 dl tejszín
2 x 1 teáskanál majoranna
1 citrom leve
5-6 szem fekete bors
5-6 szem közepes krumpli
1 csapott evőkanál liszt
só, olaj

A körmöket beáztatom pár percre, majd jól lecsöpögtetem. Addig kevéske olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Nagy lángra veszem, beleteszem a körmöt, és pár percig ahol csak tudom jól átblansolom. Belenyomom a paprikakrémet, a fűszerpaprikát és azokkal is átforgatom. Felöntöm a paradicsommal, hozzáteszem a paprikát, majorannát, borsot, sózom, felöntöm addig, amíg épp csak ellepi. Fedőt rá és visszaveszem takarékra. Mikor már majdnem puha, kockára vágom a krumplikat és azt is beledobom. Ha kell, utánsózom. Ha puha a köröm és a krumpli is, beleszórom a maradék egy teáskanál majorannát. A tejfölt vagy  tejszínt csomómentesre keverem a liszttel, teszek pár kanállal a pörköltszaftból, és beleöntve kicsit besűrítem vele. Végül beefacsarom a citrom levét. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...