2012. február 29., szerda

Diómakron



Hozzávalók:


2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
20 dkg dió
fél kávéskanálnyi vanília aroma


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, aztán hozzáadom a vanília aromát. Negyedelem a diókat (lehet kisebb is) és finoman a habba forgatom. Két teáskanál segítségével kis halmokat formálok egy sütőpapírral borított tepsire. 150 fokon 20-25 percig sütöm, vagyis inkább szárítom. Akkor kész, ha a teteje már kocog, és nem érezzük alatta a puhaságot. Viszont túlsütni (barnára) nem érdemes, égettes íze lesz. Nagyon óvatosan kell leszedni, jobb pl. egy palacsintakéssel alányúlni, mert törhet.

Túrós csusza




Hozzávalók:


25-30 dkg  csusza tészta
1/2 kg túró
20-25 dkg füstölt szalonna
tejföl igény szerint


Először a szalonnát vágom kis kockákra, és sütöm ki. Kiszedem a zsírból és félreteszem. Felteszem a csuszának való vizet, ha forr, megsózom és teszek egy kanálka sültszalonna zsírt. Beleszórom a tésztát, és megkevergetem néha, hogy ne ragadjon össze.
A túrót megsózom, és jól elkeverem vele. Ha kész a csusza, leszűröm, öntök rá kevés szalonnazsírt, majd jól összekeverem vele és a sós túróval.
Tálalásnál megszórom tepertővel. Aki szereti a tejfölt rá, meglocsolhatja vele. Ha vendégeknek készítem, egy kis tálban mellé adom.



2012. február 28., kedd

Sertéspörkölt nokedlivel




Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1 nagyobb fej hagyma
1 tv paprika
1 csipős paprika
1-2 paradicsom
1 evőkanál csemege paprika
1 evőkanál csemege Piros Arany
pár szem fekete bors
(ízlés szerint még 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet kömény)

kb. 25 dkg liszt
1 tojás
1 kanál olaj




A felaprított hagymát olajon vagy zsíron (persze a legjobb a disznózsír hozzá) üvegesre párolom. A húst felkockázom, és nagy lángon megblansolom (fehéredésig hevítem). Hozzáadom a paprikát és a piros aranyat. Jól összeforgatom vele. Egy perc után visszaveszem a hőt. A húshoz teszem a paprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Sózom, és készre párolom. Mikor már majdnem kész, félrehúzom a fedőt, hogy a víz jó része elpárologhasson, és szaft maradjon.
A lisztet elkeverem az olajjal, tojással, kb. egy kávéskanál sóval, és annyi vízzel, hogy épp összeálljon. Nem kell híg tésztát keverni. Bő, forró, sós, picit olajos vízbe szaggatom, mikor mind feljött, párat forralok még rajta. Leszűröm, kevés olajjal vagy zsírral elkeverem.


Egyszerű főtt rizs






2 dl rizst a főzőlábasban háromszor jól átmosok. Nem kell több liternyibe, de legyen rajta. Én jól elmorzsolgatom az ujjaim közt, hogy jöjjön le róla minél több keményítő. Meglátjátok majd, kicsit üvegesre tisztul. Leszűröm és felöntöm a rizs kétszeresének megfelelő vízzal. Sózom és felteszem főni fedő alatt. Kis lángon kell, és nem kavargatni. Amikor látjátok, hogy nincs már rajta víz, akkor elzárni, és még tíz percet gőzölni. 

2012. február 27., hétfő

Savanyú tojásleves




Hozzávalók:


3 evőkanál olaj
1 bő evőkanál liszt
1 liter víz
4 tojás (fejenként 1)

1 fej hagyma
3 babérlevél
1 evőkanál cukor
1-2 citrom leve
1 evőkanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
1 kis doboz tejföl



A lisztet olajon meghuzatom. Belekeverem a paprikakrémet, és lassan, kevegetve felöntöm a vízzel. Sózom, beleteszem a hagymát, babérlevelet és a cukrot. Olyan 30 percet főzöm. Nagy lángra teszem, és ha rotyogni kezd óvatosan, egyenként beleengedem a felütött tojásokat. A tefölt elkeverem pár kanál levessel. Beleöntöm, kicsit elkeverem és el is zárom. Citromlével savanyítom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...