2012. február 10., péntek

Dagasztás nélküli kenyér





Hozzávalók:

7,5 dl liszt
3,75 dl langyos víz
negyed teáskanál szárított élesztő
2 kávéskanál só




Egy tálban a lisztet elkeverem a sóval és az élesztővel, majd felöntöm a vízzel, és nagyolva elkeverem. Letakarom és meleg helyen  12 órát kelesztem. Ha több nem baj. Érdemes este bekeverni. Reggel aztán lisztezett felületre borítom, középre behajtom alulól, felülről és két oldalról, újra cipót képezve. Én vissza szoktam pakolni a tálba, majd ott megint két órát hagyom kelni. Jól bemelegítem a sütőt olyan 220-250 fok körülre. (Én nem szoktam a legnagyobbra tenni, mert nálam kisebben is jól megpirul ennyi idő alatt.) Előmelegítem a sütőlábast. (Elég egy 20 centi átmérőjű.) Beleteszem a tésztát, lefedem és 30 percig sütöm. Leveszem a fedelét, és még 20 percig a sütőben hagyom. 





Receptforrás: Csilla konyhája

2012. február 9., csütörtök

Diétás, lisztmentes "palacsinta"





Megint valami azoknak, akik kénytelenek kicsit behúzni a nadrágszíjat, illetve azoknak is, akik lisztmentes ételekre kényszerülnek. Ne nagyon tévesszen meg a külseje, mert az íze egyáltalán nem hasonlít a palacsintáéhoz. Csak tojás van benne és víz. Nem kell hozzá nagy felhajtás, pillanatok alatt kész van. Aki csak lisztet nem ehet, nyugodtan tekerhet bele almapürét, szilvalekvárt, esetleg kis fahéjjal és cukorral ízesítheti. Nem muszáj töltelékkel betekerni, ki lehet sütni magában is reggelire, tekerni vagy háromszögbe hajtani. Kis paradicsomot enni mellé, netán megszórni kedvenc zöldfűszerekkel, petrezselyemmel és máris diétás, színes, vitaminokkal teli tápláló reggeli van az asztalon. Ebédre viszont lehet beletenni kevés fűszeres csirkemellet brokkolival, zöldbabbal, spenóttal... Az alapja annyi, hogy minden egy darab tojáshoz mindig egy evőkanálnyi vizet adunk (1 tojásból 2 palacsinta lesz-persze a serpenyő méretétől is függ). Kicsit sózzuk és símára keverjük. Enyhén kiolajozott (lehet darabka vajjal kikenni vagy olajspray-vel befújni) és forró serpenyőbe öntjük, majd ugyanúgy terítjük szét, és sütjük meg, mint a palacsintát. Én ujjal szoktam kissé megemelni, úgy alányúlni és késsel megfordítani. 


Hozzávalók (4 darabhoz):

2 tojás
2 ek víz
15 dkg túró
5 dkg tejföl
1 tk kapor (lehet szárított is)
fél gerezd fokhagyma
só, pár csepp citromlé
olaj vagy vaj a sütéshez

A palacsintákat a fennt leírt módon elkészítem. A túrót elkeverem a tejföllel. Sózom, beleaprítom a fokhagymát, beleszórom a kaprot, és hozzácseppentem a citromot. Elkeverem és elosztva a palacsintákra kenem. Hajtom vagy feltekerem. Lehetőleg ne hűtőből kivett alapanyagokat használjunk. Ha mégis, már feltekerve vissza lehet tenni kicsit az enyhén meleg serpenyőbe és átmelegíteni.

Tarhonya szaftosan


Nos, a tarhonya valójában természetesen a köretek közé tartozik, de én a legtöbbször magában, egy kis savanyúsággal vagy káposztával szoktam fogyasztani. Aki vega életmódot követ, de hiányzik a pörköltes íz, nagyon jó kis fogást kreálhat magának, azonban marhapörkölt mellé is ezt készítem. Krémes, szaftos, kicsit tapadós,  remek pénztárca kímélő ebéd vagy vacsora lehet belőle.



Hozzávalók:

25 dkg tarhonya
3  evőkanál Piros Arany
2 evőkanál vöröshagymakrém
1 dl paradicsomlé
3-4 evőkanál olaj

A tarhonyát egy szélesebb, lapos lábasban (lehet serpenyő is) nagy lángon, olajon lepirítom. Hozzáadom a paprikakrémet, a hagymakrémet és a paradicsomlevet. Hirtelen átkavarom vele, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi - kb. mit a tarhonya. Lefedem, és kis lángon háromnegyedig puhára főzöm. Elzárom, és hagyom puhára párolódni.

2012. február 8., szerda

Egyszerű kelt tészta




Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
másfél evőkanál cukor
1 tojás 
fél  élesztő (2,5 dkg)
1 dl tej
25 dkg liszt
2-3 csipet só

1 tojás kenéshez

A vajat, cukrot, tojást habosra keverem. Az élesztőt egy kis tálkában szétmorzsolom, és leöntöm langyos (37 fokos) tejjel. Addig keverem, míg felodódik. Hozzáadom a krémhez, ahogy a lisztet is. Kigyúrom, letakarom. Meleg, védett helyen 30 percet kelesztem. 
Mégegyszer kigyúrom, kettéveszem, majd lisztezett felületen köralakban kinyújtom. Nyolc cikkre vágom. A nagyobb részre helyezem a tölteléket. Két oldalt kissé ráhajtom, és feltekerem, hogy az illesztés alulra essen. Újra 30 percet kelesztem. 
Tojással lekenem a tetejét, és megszórom tetszés szerint. 220 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 10-12 perc alatt kisütöm. Nem árt ránézni, mert méretfüggő a sütési idő! Szinte bármivel lehet tölteni: túróval, szilvalekvárral, sajttal-sonkával, gyümölcsmarcipánokkal, kinek mi ízlik. Én itt birsmarcipánt tettem bele, jégcukrot a tetejére és persze porcukorral szórtam.


Rozsdás csirkeszárnyak




Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál balzsamecet
3 bő evőkanál juharszirup (vagy 2 evőkanál méz)
3 evőkanál paradicsomlé
4-6 gerezd fokhagyma, préselt
1-2 teáskanál chili (por vagy őrölt pehely)
2 evőkanál olaj

A páchoz elkeverem a fokhagymát az olajjal és a chilivel. Hozzáöntöm a szójaszószt, balzsamecetet, juharszirupot és paradicsomlevet. A szárnyakat lemosom, és papírtörlővel "szárazra" törlöm. Enyhén lesózom és jól beledörzsölöm. Egy tálba teszem őket - de lehet sütőzacskóba is - és a pácot belemasszírozom a húsba. A tálat lefedem - a zacskót összehúzom -, és éjszakára hűtőbe teszem, de lehet 24 órára is. Tepsire helyezem és közepes lángon pirosra sütöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...