2012. július 21., szombat

Töklecsó kaporral



Nyarak nagy slágere a lecsó. És mivel a magyar egy elég leleményes nép, tenger variációt talál ki változatossá tételére. Erre Citromhabnál bukkantam. Picit átalakítottam a magam szájíze szerint, patiszonból, megbolondítva egy kis kaporral, tejföllel, na és persze édes-savanyú ízvilággal. Ehető magában vagy egy szép szelet kenyérrel, de ugyanúgy jó köretként is, pl. fasírozottak mellé. Süthető a tetejére akár pár karika kolbász, no meg mini szalonnataréj is.


Hozzávalók:

1 közepes patiszon
5 közepes paradicsom
1 paradicsom paprika
1 tv paprika
1 hagyma
1 csomó kapor
só, cukor
1 kis doboz tejföl

A hagymát apróra vágom és megpárolom. A patiszont meghámozom, majd - a belét kikaparva - csíkokra vágom. Így teszek a paprikákkal is, a paradicsomot pedig negyedelem. Beleteszem a kész hagymába, sózom. A kaprot apróra vágva hozzászórom. Ilyenkor nyugodta hozzá lehet adni a kapor szárát is. Jó félig puhára főzöm a lecsót, majd a fedőt levéve jó sűrűre összerottyantom - kaporszárakat kiveszem. Vigyázni kell, le ne égjen! Mikor majdnem kész, megcukrozom, hogy azzal is kissé átkaramellizálódjon. Ehhez az ételhez bővel használok olajat, hogy legyen tartalma, selymessége. Ha beköszön a lecsópaprika szezon, tv paprika helyett inkább azt használjuk. 
Tálalásnál meglocsolom tejföllel és megszórom kaporral.

2012. július 19., csütörtök

Triplán sajtos mini croissant



Végülis duplán-triplán sajtos, mert háromféle sajtot használok három helyen. A tészta közé azért szórok parmezánt, mert jó intenzív az íze, a karaván meg  nemcsak füstölt, hanem egyben is marad sütésnél és nem folyik annyira szét, a trappista pedig jól pirul. Vajjal csak azért kenem meg, mert azért a bolti legtöbbször szárazabb, mint házilag készített rokona, ám ha valaki jófélét szerez be el is hagyhatja.


Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta
5-6 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán
5 dkg darabolt karaván
5 dkg reszelt trappista

A vajat felolvasztom. A kiengedett tésztát vékonyra nyújtom. Egy kenőecset segítségével megkenem vajjal (kb. felével). Megszórom parmezánnal. Összehajtom a tésztát és újra kinyújtom. Nagyjából 8x10 centis háromszögeket vágok, amiket szépen kihuzigatok. Formára darabolt karavánt  teszek a szélesebb végéhez. Lazán feltekerem, majd patkóvá hajtom, és a két végét összenyomom, hogy formára maradjon. Végül lekenem őket a megmaradt vajjal és  megszórom trappistával. Közepesre előmelegített sütőbe teszem, és  arany színűre sütöm őket. Túl sötétre nem érdemes hagyni, mert megkeseredhet a sajt. 

2012. július 15., vasárnap

Amúr fűszeresen zöldborsópürével




Hozzávalók:

amúr tetszés szerint - 0,5-1 kg
2-3 gerezd nagyobb fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
1 csapott kávéskanál bors
1 csésze kukorica keményítő - vagy bármilyen más
2 csésze liszt
olaj

45 dkg zöldborsó - 1 zacskó
0,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, vegeta

A halat besózom. A fokhagymát áttöröm és elkeverem az olajjal a fűszerekkel együtt. Ebbe megforgatom a halat, és hűtőbe teszem - edényestől - 1 órára érni. A lisztet elkeverem a keményítővel, kicsit sózom. Beleforgatom a halat és közepesen forró olajban kisütöm.
A borsót pici olajon megfuttatot fokhagymára teszem. Sózom, vegetázom és felöntöm olyan decinyi vízzel. Puhára főzöm, majd botmixerrel pürésítem. Beleöntöm a tejszínt, borsozom, szerecsendiózom.

2012. július 14., szombat

Rosztyóka leves gazdagon


Jóanyám egyik nagy kedvence, a neve pedig nem mást takar, mint egy egyszerű köménymagos levest (tót eredet). Jó gyomorbántalmakra, viszont akkor pőrén kell enni, a cicomát kéretik kifelejteni belőle! 


Hozzávalók:

1 jó teáskanál köménymag
1 jó teáskanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
4-6 szelet házi kolbász
3-4 tojás
1 jó evőkanál liszt
olaj,
2-3 szelet kenyér

A köménymagot 2-3 kanál olajon, közepes lángon kipattogtatom. Jobb rátenni a fedőt az edényre, mert valóban pattog! Viszont vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Leveszem a lángot, rádobom a lisztet, paprikát és lassan kezdem felönteni vízzel. Először csak olyan 2 decit öntök rá, símára keverem, és akkor öntöm fel nagyjából 5-6 deci vízzel. Beleteszem a kolbászt, majd egyenként merőkanállal beleengedem a tojásokat. Nem árt, ha jó meleg lébe engedem, mert így marad egyben. Még körülbelül 8 percig főzöm, amíg kész a tojás. 
Két szelet kenyeret kisebb kockákra vágok, és kevés olajon lepirítom őket. Tálalásnál szedek kolbászt és tojást is a tányérba, viszont praktikusabb, ha a zsemlekockákat mindenki maga teszi rá, nehogy szétázzon, ha esetleg túl forró a lé.

Marinált tojás


Nyáron kellemesen hűsítő, sokféleképpen variálható étel. Lehet akár csak magában,  vajas pirítóssal fogyasztani. Lehet például zöldfűszeres túrómajonézt adni hozzá vagy egy kis serrano sonkát lazán mellé gyűrni, zöldségtatárral kiegészítve tálalni. De szendvicsre is, füstölt lazac, kaviár, és majonézes torma társaságában. Szóval csak fantázia és ízlés dolga ki mivé formálja. Viszont akármilyen péksütemény választunk hozzá, jobb legalább enyhén megpirítani.


Hozzávalók (fél literes üvegbe 6 darabhoz):

6 tojás
1 kisebb fej hagyma
10-15 szem bors
1 babérlevél
3 evőkanál 20 %-os ecet
3 csapott evőkanál cukor
pici só

A tojásokat keményre főzöm, hűtöm, hámozom. Elkészítem a marinádot; két deci vizet elkeverek  cukorral, ecettel és  sóval. Kóstolni kell azért kinek ecetesebb, kinek édesebb az ízlése. (Túl sok só nem kell bele, viszont  intenzívebbnek kell lennie, mert a tojásnak nem lesz íze, ha zsengére készítjük.) 
A hagymát vékonyabb karikákra vágom. Az üveg aljára teszem a babért, pár karika hagymát és szem borsot. Belerétegezem a tojást, hagymát borsot. Felöntöm a lével, és 2-3 napra hűtőbe teszem érni. 
Utólagos megjegyzés: én szép nagy tojásokból készítettem, tehát kitöltötték az üveget a hagymával együtt. Ha kisebb tojásokat veszünk, netán az üveg is nagyobb, értelemszerűen több marinád kell majd hozzá.

Elkészítette még: A konyhám
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...