2012. március 17., szombat

Héjában sült krumpli olajban



Még a provence-i szűzérménél kaptam rá erre az elkészítési módra. Akkor sárga héjú krumpliból készítettem, most pirosból. Maradjunk a sárgánál, ha lehet. Vékonyabb héjú, ízletesebb. Nagyon jól megy sültekhez. Marhához, sertéshez, csirkéhez, pulykához. Kifejezetten kedveli a fűszereket, vajat.


Hozzávalók:

sárga héjú, kis szemű krumpli
olaj, amennyi 3/4 részt ellepi
só, fűszerek, vaj

Egy serpenyőben annyi olajat hevítek, ami a krumplikat majd 3/4 részt ellepi. (Elég épp csak közép melegre.) Dobok bele egy darabka vajat. A krumplikat jól megmosom, az olajba pakolom és öntök rá egy deci vizet. Fedőt vagy fóliát teszek rá, és alsó közép lángon párolom. Néha megfordítom. Ha félig puha, leveszem róla a fóliát, és úgy sütöm tovább. Ha kész, kiszedem. Sózom, ha kell fűszerezem és (már felvágva) kicsit meglocsolom szafttal.

Provence-i citromos sültcsirke


Aki szereti a kicsit rozmaringos, kakukkfüves ízeket, érdemes beszerezni ezt a fűszerkeveréket. Én az Aldiban találtam rá, de feltételezem máshol is kapható, sőt otthon is előállítható. Tavasszal, nyáron különösen jól jön, mikor kezdjük elhagyni a nehéz téli ízeket, fűszereket, utat engedve mindennek, ami frissít, üdít. Nem tettem sütőbe, mert így gyorsan, és egyszerűen elkészíthető. Azt hiszem most, hogy kisütött végre a nap, mindenki szeretne több időt a szabadban, és kevesebbet a konyhában tölteni. Praktikus és ízletes fogás, hidegen piknikre is vihető egy könnyű kis fehérbor társaságában. 



Hozzávalók:

kedvenc csirkealkatrészek (amennyi egy nagy serpenyőbe fér)
provence-i fűszerkeverék
pár dkg vaj
1 citrom leve
olaj, só

A csirkét darabolom, megmosom, papírtörlővel leitatom a vizet. Besózom, megszórom a fűszerkeverékkel. A serpenyőben némi olajat hevítek, amibe egy darabka vajat dobok. A csirkét minden oldalán előpirítom, meglocsolom a citrom levével, kis lángra veszem és lefedem (vagy alufóliát teszek rá), félidőben megfordítva olyan  30 perc alatt megsütöm. A mellre érdemes odafigyelni, nehogy kiszáradjon (én azt is csontostól teszem be, szaftosabb marad). Ha kell, a végén még utánpirítom a bőrét. Tálalásnál még megszórom kis fűszerrel. Saláta körettel igazán könnyű hétvégi ebéd. Én héjában sült krumplit adtam hozzá.


2012. március 15., csütörtök

Tőkehalmáj habkrém kaviárral


Most mit mondjak? Teljesen rákattantam erre a krémre. Mindig úgy voltam a tőkehalmájjal, hogy szeretem, szeretem, de pár falat, és vége az élvezeteknek. Miután megoldottam a problémát, gondoltam kicsit tovább lépek, és mi lenne ha egy kis kaviárt is csempésznék bele? Belecsempésztem. Elég vastagon tettem, de rájöttem, jobb ha csak vékony csíkban kenem el, akkor olyan kis meglepetés bombaként hat. 


Hozzávalók:

1 doboz tőkehalmáj
10 dkg puha vaj
1 kis doboz kaviár
pár csepp citromlé

A vajat sózom, és habosra verem. A májat hozzáadom, és tovább verem vele, majd így teszek az olajával is. Pár csepp citromlevet adok hozzá. 10 perce mélyhűtőbe teszem, majd újra habosra keverem. Ez azért kell, mert ezzel a módszerrel teljesen símává tehető. Attól függően mire használom majd teszem kis üvegtálba vagy üvegbe (ha pl. party asztalra szánom, jobb az üvegtál, ahonnan bárki szedhet, ha otthonra vagy esetleg ajándékba, inkább csavaros vagy csatos üveg) rétegezem. Alulra krém, rá kevés kaviár, azrán krém amíg el nem fogynak.

Majonézes krumplisaláta



Hozzávalók:


6-8 közepes krumpli (nálam inkább a sárga héjú)
2 közepes hagyma
házi majonéz
1 kis doboz tejföl

A krumplit héjában felteszem főni, hagyom kihűlni ha kész. A majonézhez hozzáadom a tejfölt, és utánízesítem. A hagymát apró kockákra vágom, és hozzákeverem. A krumplit meghámozom, majd karikára vágom (lehet kockára is), és óvatosan jól elkeverek mindent. Kihűtöm. Magában, virslihez, egy szép szelet rántott szelethez igen jó köret.

2012. március 14., szerda

Töltött oldalas meggyszósszal




Hozzávalók:


1 nagyobb  oldalas
2  zsemle 
4-5 közepes gomba
3 fej hagyma
1 csomó petrezsemzöld
1 tojás
só, bors


5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kömény

2 evőkanál paradicsompüré (ha sűrítmény, hígítani kell)
1 csapott evőkanál méz
1 evőkanál balzsamecet


40 dkg meggy
1 dl tejszín
1 karika citrom
6 evőkanál cukor
1-2 darabka fahéj
liszt, olaj
2 csipet só




Az oldalast felszúrom, az alján, a csontok mellett végig bevágom. Kívülről jól bedörzsölöm sóval, zúzott fokhagymával, köménnyel, a belsejében csak sóval. Egy fej apróra vágott hagymát megdinsztelek, hozzáteszem a kisebb szeletekre vágott gombát, sózom, borsozom. Ha puha, a végén kissé lepirítom. 
A maradék két fej hagymát csíkokra vágom, lepirítom. A zsemléket összetépkedem, vízbe áztatom, kinyomkodom. Hozzáteszem a hagymához, ahogy a gombát és az aprított petrezselyemzöldet is. Sózom, borsozom, erős közepes lángon jól átforgatom, hagyom a vizet valamelyest elpárologni. Elzárom, ha kihűlt valamelyest, elkeverek benne egy tojást. 
Betöltöm az oldalast. Összetűzöm. Lehet varrni is, én most hústű helyett fogpiszkálóval húztam össze.
A sütőedénybe teszek kanál zsírt, rá a húst, felöntöm egy decinyi vízzel, fóliázom, és jól átmelegített sütőbe tolom. Fél óráig magasabb lángon sütöm, hogy átmelegedjen a hús, majd visszaveszem kisebb lángra, és még egy jó órát sütöm (nagyságtól függően).
Elkészítem rá a kencét. Összekeverem a mézet, a pürét és a balzsamecetet. Miután kiveszem az oldalast, egy kenőecset segítségével (ha nincs, akkor a kanál hátoldalával) elsímítom rajta. Én mindenhova kenek, így oldalra is. Visszatolom, és kissé magasabb hőn lesütöm a húst. Ha marad a kencéből, még egyszer le lehet kenni vele.
A szószhoz a meggyet annyi vízbe teszem, ami épp ellepi. Sózom, cukrozom, belevágok egy karika citromot, hozzáteszem a fahéjat. Puhára főzöm. Akkor olajjal, liszttel (lehet vajjal is) rántást készítek, és besűrítem vele a szószt. Tejszín öntök bele, ha kell, még utánízesítem.
Az oldalasnál fontos, hogy szálirányba kezdjük el szeletelni, különben csak marcangolódik. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...