2012. november 3., szombat

Szilvalekváros hókifli



Hozzávalók:

45 dkg liszt
30 dkg (mangalica)zsír
30 dkg tejföl
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
liszt a nyújtáshoz

25-30 dkg szilvalekvár
15 dkg porcukor
2 zacskó vaníliáscukor



A lisztet elkeverem a sóval, cukorral, citromhéjjal, majd belemorzsolom a közepesen kemény zsírt. A tejfölt elkeverem a tojássárgával, rummal. Hozzáadom a liszthez, és egy kellemesen puha tésztává gyúrom. Gömbölyítem, folpackba tekerem, és a hűtőbe teszem egy jó órára. 
Felét veszem, és lisztezett deszkán 2-3 milli vékonyra nyújtom. Alját, tetejét egyenesre vágom, ahogy azt az oldalt is, ahonnan majd tölteni kezdem. 7-8 centi széles csíkokra szelem, majd hosszukban a szabad szélén egy centi szélesen vastagabb szilvalekvár csíkot húzok. Egyszer átgöngyölöm, szélénél levágom, patkóba hajtom, majd a két végét megnyomom. (Az illeszték mindig alulra kerül, különben szétnyílik!) Ha jól csináltuk, akkor az egymás feletti csíkok egyszerre haladnak. Sütőpapíros tepsire rakom, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. 15-20 perc alatt halvány aranysárgára sütöm. (A leeső részeket újra lehet gyúrni a végén, de ezek már lisztesebbek lesznek.)
A porcukrot elkeverem a vaníliacukorral. Ha túl göcsörtös lenne, kanál hátával szépen el lehet nyomogatni.A kisült, de már nem forró kifliket belehempergetem. Tányérra teszem, és mégegyszer megszórom a cukorral.
TIPP!
Aki igazán finomat szeretne, keverje el az adott lekvár mennyiségét egy teáskanál fahéjjal, 1 citrom levével és 3 evőkanál porcukorral. Pikánsabb ízt fog kapni! Viszont figyelni kell a végek zárására, mert lágyabbá válik a lekvár!


Elkészítette még: Az én édes konyhám

11 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Hú! Nagyon csábítóak ezek a kiflik. Tetszik, ahogy sok rétegben tekereg a ropogós tészta a kemény szilvalekvár körül. Ezt ki kell próbálnom.

Ani írta...

Ropogós tészta? Az kéne még! Teljesen lágy és omlós. Persze, ha valaki valaki szénné égeti tuti ropogni fog.))

Unknown írta...

Kissé bonyolultnak tűnik ez a feltekerés, lehetne kérni mégegyszera gyengébbek kedvéért?:-)

Ani írta...

Próbálom, de kezdem az elején, hátha úgy könnyebb. (Ja, lehet kicsit hosszú lesz...)Szóval megpróbálunktéglalap alakú egész vékony tésztát nyújtani - mondjuk pl. 40x50-est. Ami a szabályos négyszögön kívül esik, azt levágjuk. Az egyenesbe hozott négyzetet (a leeső maradékot lehet majd újta nyújtani), hosszanti irányba nagyjából 5-8 centis csíkokra vágom, ahogy a tészta kiadja. (Ez lesz a hókifli hossza.)
Szóval mondjuk, most van szép 5 db 8x50 cm-es csíkunk egymás mellett a nyújtó felületen.
Fogjuk a kikevert lekvárt (ha nem ízesítjük, akkor is fel kell keverni, mert felpuhul, és könnyebb vele dolgozni), és úgy teszem rá, hogy az alsó, felső, és oldalsó oldalából fél-fél centi maradjon ki a tésztából. A lekvárt kb. 1 centis csíkban egyengetem el. Szóval ezt a lekvárcsíkot kell körbegöngyölni a tésztával. Fogjuk, és oldalról elkezdük göngyölni a kifliket, kb. másfélszer. Tehát a tésztát áthajtom a lekváron, amíg újra leér a tésztához a nyújtólapon. Akkor átgurítom rajta még félszer. Levágom a csík tésztát a hókifliről. Ekkor kész 1db hókifli. A széleket és az alját finoman összenyomkodom, hogy ne nyíljon szét.Aztán kis félholdakba hajtom. Kezdem az újat, ugyanígy. Lehet úgy is haladni, hogy egy sort készítek, amíg a végére nem érek, de lehet a sorokkal egyszerre haladni. 1. sor tekeer, levág, 2. sor teker, levág 3. sor...a végén összenyomkod és formáz.
Még csak annyit, hogy leveles tészta, tehát hidegen kell vele dolgozni, lehetőleg ne túl meleg konyhában, hidegen jó meleg sütőbe tenni. Ha túl sokat tökölnénk vele, jobb ha sütőlapra tevés után még sütés előtt hideg helyen áthűtjük.
Hát remélem tudtam valamit segíteni, és nem zavartalak össze még jobban. De szerintem munka közben úgyis világossá válik majd.-)))

Unknown írta...

Nagyon köszönöm! Remélem menni fog:-) Valószínűleg könyebb megcsinálni mint leírni.

Unknown írta...

Jah és még annyi hogy hajtogatni nem kell a tésztát nyújtás előtt,? Mert olyan szép leveles a képen...mintha jópárszor nyújtva és hajtogatta lenne:-)

Ani írta...

Szívesen segítek, végülis azért van a blog.
Nah kérlek, nem kell hajtogatni, ez ilyen lesz. Általában az alkohol pl. rum, vagy savas dolgok, pl. ecet, a zsiradékot szétkapja, ettől réteges kissé.
És igen, leírni elég nyakatekert, csinálni pár mozdulat. Én is remélem, hogy sikerülni fog, de ha van kedved jelezz vissza, mi sült ki a projektből?
Különben frissen is jó, de másnap talán méginkább, mikor a tészta is átveszi a lekvár és a vanília ízét.:-))

Unknown írta...

Készen vannak a kiflicskék:-) Nagyon jól sikerültek. Készült még a szilvalekváros mellett diós és mákos kifli is. Remek lett a tészta állaga, bár ragadt amikor összeállítottam,de mikor a pihentetés után kivettem a hűtő ből akkor könnyen nyújtható lett. Köszönöm a receptet, remélem holnap a kiscsaládomnak is ízleni fog.

Ani írta...

Jól belejöttél, ha ennyi variációt csináltál, akkor szépen boldogultál a tésztával is, meg a tekeréssel is. Hááát, ha szeretik a hókiflit, csak nem fognak megdobálni vele!:-))
Szívesen a receptet, váljék egészségetekre!

Unknown írta...

Ma elkészítettem a kifliket, egyszerűen isteniek lettek, mindenki csak dicsérte. Nagyon köszönöm!;)

Ani írta...

Nagyon szívesen! Örülök, hogy elkészítetted, legyen sok örömötök benne, ha még maradt...:-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...