2012. október 25., csütörtök

Kolbászos-juhtúrós pogácsa



Könnyű tésztájú, ízes pogácsa, még másnap hidegen sem nehezül el teljesen. Ez persze leginkább a zsírnak köszönhető. Nagyjából másfél kiló lesz belőle (a leeső sallangokat  kisütöm pluszba a kutyának, hogy neki is süssön kicsit a nap), de nem fog sokáig tartani. És ha az ember fia kicsit újramelegíti...háát. Na igen, melegen, mellé kisdinnyét eszegetve komoly menü kérem!))

Hozzávalók:

A tésztához:

65 dkg liszt
12,5 dgk mangalica zsír
12,5 dkg vaj
25 dkg juhtúró
1 tojás + 1 sárgája

1 kis doboz tejföl
1 dl tej
1 teáskanál cukor
3.dkg élesztő
1,5 dkg só

A kenéshez:

25 dkg jóféle házikolbász

A tetejére: 

2 tojás sárgája 
köménymag



Először az élesztőt futtatom fel a cukrozott, langyos tejben. Addig a lisztet elkeverem a sóval, majd elmorzsolom a felkockázott zsíradékokkal. Utána jön bele a juhtúró, a tejföllel elkevert tojás, és végül a felfutott élesztő. Jól kigyúrom, összegömbölyítem, majd meleg helyen, letakarva egy órát kelesztem.
A kolbászt lehet darálni vagy késsel jó apróra vágni, kinek hogy tetszik. A megkelt tésztát lisztezett felületen bő centi vastagra nyújtom, és a kolbász felét elegyengetem rajta. Összehajtom, előbb balról középre, majd jobbról átfedem, aztán alulról felhajtom, és végül a felsővel borítom. Visszateszem negyed órára pihentetni. Aztán megint nyújtom, kolbászozom, hajtom, és 15 percet pihentetem.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tésztát centi vastagra nyújtom, pizzavágóval felkockázom a tetejét, és 5 centis szaggatóval kiszúrom a pogácsákat. (Nyugodtan lehet összeszedni megint ami kimarad, gömbölyíteni, nyújtani, szaggatni.) A tenyerem külső szélével sodorva dupla magasra húzom fel. Sütőbe tevés előtt megkenem sárgájával, és megszórom köménnyel. 20 perc alatt sül ki, rácsra teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...