2012. július 10., kedd

Brokkolis rakott tészta




Hozzávalók:

1 kg brokkoli (brutto súly)
50 dkg mascarpone
20-25 dkg szeletelt angolszalonna vagy füstölt tarja/sonka10 dkg karaván
2 tojás sárgája
20 dkg csusza tészta
2-3 csipet szerecsendió
só, bors, kevés olaj vagy vaj




A brokkolit megtisztítom, átmosom, sózom, majd egy kevés vajon félig megpárolom. Az angolszalonnát keresztben négy részre vágom. A sajtot lereszelem, és elkeverem a mascarponéval, valamint a két tojás sárgájával. Sózom, borsozom, majd belekeverem a szerecsendiót. Ha kifőtt a csuszatészta, hozzáadom az angolszalonnát, a mascarponés keverék 70%-át, valamint a brokkolit. Egy tűzálló tálat kikenek kevés vajjal vagy olajjal, és beleborítom a tésztát, aminek a tetején elpötyögtetem a maradék krémet. 180 fokos sütőbe téve olyan 30-40 perc alatt pirosra sütöm.

2012. július 7., szombat

Harcsapaprikás kapros túróscsuszával


A rántott ponty, a halászlé és a sült keszeg után talán a legnépszerűbb hazai halételünk. Afrikai harcsából is készítik, de sosem lesz olyan selymesen édeskés ízvilága és omlós húsállaga mint a harcsának. Paprikást készíthetünk még pontyból vagy szálkamentes apróhalból, például törpeharcsából is. 


Hozzávalók:

75 dkg harcsa filé 
1 nagyobb hagyma
2 paradicsom
1 tv paprika
1 evőkanál csemege fűszerpaprika
1 kis doboz tejföl
20 dkg füstölt szalonna
25 dkg túró
10-15 dkg csusza tészta
2-3 szál kapor
só, olaj

A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját. Kiszedem és félreteszem. Egy-két kanálnyit leveszek belőle, és azon párolom meg a felaprított hagymát. Ha üveges, megszórom füszerpaprikával és hozzáteszem a felkockázott paradicsomot meg paprikát. Közepes lángon megfőzöm, és botmixerrel pürésítem. A halat kisebb vagy nagyobb kockára vágom. Beleteszem az alapba és pár perc alatt puhára főzöm. A túrót egy tálba öntöm. Sózom és elkeverem az apróra vágott kaporral. A kifőtt csusza tésztára két-három kanál szalonna zsírt öntök, majd hozzáforgatom a túrós keveréket. Tálalásnál a paprikást meglocsolom egy kis tejföllel, és mellé teszem a tésztát, amit megszórom a félretett szalonnával. 




2012. július 4., szerda

Lencsesaláta hidegen


Azt is mondhatnám téli ízek a nyárban. A lencse - kolbász párosról legalábbis nemigen a trópusok jutnak az ember eszébe. Különben az a vicc, hogy én ezt már télen is megcsináltam egyszer, de nem nagyon akart csúszni. Talán mert semmi sem esik jól, ami hideg. Most viszont azért jól megizzasztja - pluszba - az ember fiát. Szóval igazi magyaros ízek salátában. Sajnos a külseje nem túl bizalomgerjesztő, tipikusan a ronda, de finom ételkategória.


Hozzávalók:

20 dkg lencse
15 dkg vékony házikolbász
1 kis doboz tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej hagyma
1 babérlevél
2 evőkanál mustár - itt hagymás
3 evőkanál olaj

A lencsét sós, babérleveles, fokhagymás vízben megfőzöm. Leszűröm és hagyom a vizet teljesen lecsöpögni. A hagymát és a kolbászt is karikára vágom, olajon megfuttatom. Hozzáadom a lencséhez. Belekeverem a mustárt és a tejfölt, utánsózom. Jól behűtöm. Különben lehet ahogy elkészült, melegen is fogyasztani.



2012. július 1., vasárnap

Kapros uborkaleves hidegen


Kifejezetten nyári nagy melegekben kínál felüdülést. Az uborka és a kapor frissességét a joghurt teszi lágyan krémessé. A cukor és a citrom finoman kiemeli és összeköti az ízeket, a lazac pedig kis ellensúlyt biztosít. Kissé darabos leves, ám aki krémesebben szeretné fogyasztani, hagyja kicsit tovább sózódni az uborkát. Ilyenkor jobban megereszkedik, és könnyebben lehet botmixerrel pürésíteni. De ezt már csak akkor, ha elkevertük a joghurttal.


Hozzávalók:

1 nagyobb uborka
300-400 gr natúr krémjoghurt
1 kis csomó kapor
100-150 gr füstölt lazac
1 gerezd fokhagyma
só, cukor, citromlé ízlés szerint
kevés olaj

Az uborkát meghámozom,lereszelem, majd olyan kávéskanálnyi sóval átforgatom és tíz percig állni hagyom. A fokhagymát is lereszelem, és a megtisztított, felaprított kaporral együtt kevés olajon megfuttatom. Ez egy-két percet vesz igénybe. Elzárom, majd hozzákeverem az uborkát -levével együtt- és a joghurtot. Sóval, cukorral, citromlével ízesítem. Tálalásnál vékonyra vágott lazac csíkokkal díszítem.



2012. június 30., szombat

Majonézes - zöldborsós tésztasaláta


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem ilyen nagy melegekben jobban esik egy jól behűtött saláta a húsoknál. Tészta is van benne, majonéz is, úgyhogy laktató. Viszont elkövettem egy kis bakit, amit a fotó szépen ki is ad. Ugyebár elfelejtettem, hogy a tésztafélék bizony jócskán magukba szívják a krémes dolgokat. Úgyhogy a majonéz fele beleduzzadt a szarvacskába. Az eredeti mennyiséget írom majd le, de szerintem jobban jártok, ha a tészta mennyiségét kicsit visszaveszitek. Ja igen, még csak annyit, hogy persze, tubusos majonézből is lehet készíteni a krémet, de szerintem annyi adalék van benne, és házilag elkészíteni olyan gyorsan megy, hogy bőven megéri eská gyártani. A borsó pedig gusztusosabb - ráadásul se főzni, se edényt piszkolni nem kell vele - ha egy kicsi konzervet vesztek, és nem pároljátok. Én pároltam, így azt írom le, ám legközelebb én sem teszem.


Hozzávalók:

20 dkg szarvacska tészta
15-20 dkg zöldborsó - konzervből elég egy kicsi
3 főtt tojás
10 dkg szeletelt sonka
1 tojás sárgája
mustár, olaj, só, cukor, citromlé
+1 kis doboz tejföl

A fenntiek szerint elkészítem a majonézt. Hozzákeverem a tejfölt, még plusz mustárt, sót, cukrot és citromlevet. A tésztát kifőzöm, leszűröm, hagyom  hűlni. A tojást hosszában kettévágom, és felcikkezem. A sonkát felkockázom. A borsót kevés olajon megpárolom, és hagyom kihűlni. A tésztához keverem a borsót, tojást és sonkát. Beleforgatom a krémbe, majd hűtőbe téve hagyom jól átérni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...