2012. február 26., vasárnap

Mangalica Vadászné módra




Hozzávalók:

4 ujjnyi vastag szelet mangalica comb vagy tarja
10 dkg bacon 
1 nagyobb fej hagyma
1 répa
1 kisebb zellergumó
3 dl paradicsompüré (folyós)
2 nagyobb babérlevél
1 evőkanál mustár
1 teáskanál kakukkfű
só, bors, olaj
1 kanál liszt


A szalonnát kockákra vágom, kevés olajon zsírjára pirítom, majd kiveszem egy kistányérra, hogy csak a zsír maradjon.
A mangalica szeleteket sózom, borsozom, és megkenem mustárral. Forró zsírban hirtelen elősütöm. Kislángra veszem, és hozzáadom a vékony karikára vágott hagymát, répát és a kis darabokra aprított zellert. (csak a fehér részt használom, különben tele lesz kellemetlen, fás részekkel). Hozzáadom a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd felöntöm paradicsompürével, plusz két deci vízzel. Még egyszer megsózom. Lefedem, és készre főzöm. (Én alufóliával szoktam borítani, mert a legnagyobb serpenyőmhöz nincs fedő, de akinek van levehető fogantyús teflonja, nyugodtan rakja be sütőbe, alacsony hőfokon, persze lefedve.)
Ha minden megpuhult, kiveszem a húst. Vagy paszírozom, ha van türelmem, vagy botmixerrel pürésítem. Egy  kanál lisztből, olajból rántásta készítek, és felfőzöm a szósszal. Még egy deci vízzel hígítom, ha kell, és visszateszem bele a húst.
Bár én itt barnarizzsel tálaltam, de igazából krokett vagy szalmakrumpli illik hozzá, esetleg még a szalvétagombóc.



2012. február 25., szombat

Töltött tojás



Hozzávalók:

6 tojás
1 kis doboz sertésmájkrém
1 evőkanálnyi tejföl
petrezselyemzöld
mustár
só, bors

1 tojás sárgája
kb. 1 dl olaj
1 kis doboz tejföl
mustár
citrom
só, cukor

petrezselyemzöld
Piros Arany

A 6 db tojást keményre főzzük, közben elkészítjük a majonézt, úgy, hogy a nyers tojássárgát elkeverjük egy kis mustárral. Csak ezután kezdjük el hozzáadagolni az olajat. Ilyenkor nem kell cseppenként, mert a mustár megakadályozza a kicsapódást. Ha már szép kemény állaga lesz, beleadjuk a csipet sót, 1 kk. cukrot, egy negyed citrom levét(ha a citrom kevésbé leves, ennél többet), még egy kevés mustárt és a tejfölt. Hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tojásokat.
A kihűlt tojásokat hosszában félbe vágjuk, óvatosan kiszedjük a sárgákat egy kis keverőtálba. Villával összetörjük őket, és hozzátesszük a májkrémet, egy kanál aprított petrezselyemzöldet,  mustárt, sót, borsot. Először a villával törjük, majd kanállal símára keverjük.
A félbevágott tojásfehérjéknek alul óvatosan talpat vágunk, vigyázva, hogy ne lukasszuk ki. Egy olyan tálba helyezzük őket, aminek pereme is van. Kiskanállal beletöltjük a tojáskrémet, majd leöntjük a mártással.
A tetejére egy pötty Piros Aranyat nyomunk, és egy levél petrezselyemzöldet tűzünk rá.


Parmezános borda





Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet csontos rövidkaraj
parmezán
só, bors, olaj

diónyi vaj
1 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál fehérbor
1 teáskanál mustár
1 pici fej hagyma vagy vöröshagymapor fél kávéskanál
2 csipet tárkony
pár csepp citromlé


A húst kissé kiklopfolom, és pár helyen bevágom az inasabb részeknél. Egész enyhén sózom, mert a parmezán sós. Kissé borsozom, és 2-3 evőkanál forró olajon hírtelen elősütöm. A tetejét megszórom parmezánnal. Jóval kevesebbet szórok rá, mint egyébb sajtból tenném, mivel intenzív az íze, és a cél egy vékony, de ropogós sajtkéreg kialakítása.
Egy sütőlapon, jól előmelegített sütőbe teszem és rápirítom a sajtot.
Amíg elkészül, a visszamaradt zsiradékba apróra vágott hagymát teszek, átfuttatom rajta, míg kissé színt kap. Visszavéve a hőt, lisztet szórok rá, majd a bort, mustárt, tárkonyt, és lassan, kevergetve felengedem kb. másfél deci vízzel. Símára keverem a szószt, sózom beleteszek egy diónyi vajat meg pár csepp citromlevet.
Ha kész a borda tányérra teszem, szedek hozzá a szószból. Mellé leginkább burgonyakrokett , krumplipüré vagy petrezselymes krumpli illik.

2012. február 24., péntek

Répatorta





Hozzávalók (20-as tortaformára):

20 dkg liszt
18 dkg répa finomra reszelve
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 tojás
1 narancs reszelt héja
1,5 dl tej
2 csomag vaníliacukor
3/4 csomag sütőpor 
1 csipet só
1 csapott kávéskanál fahéj (őrölt)
1 csapott kávéskanál gyömbér (őrölt)

25 dkg porcukor
nagyjából 1-2 citrom, levességtől függően

fél doboz krokant

A vajat habosra keverem a cukorral, csipet sóval, vaníliacukorral, fahéjjal, gyömbérrel és a tojásokkal. A liszt háromnegyedét elegyítem a sütőporral. A lereszelt répát és narancshéjat összekeverem a liszt maradék egyharmadával. 
A tojásos krémhez öntöm a tejet, és a répa nélküli lisztet. Először csak lapáttal, majd a robotgép lassú fokozatán egyneművé keverem. Ha kész, újra a lapáttal óvatosan beleforgatom a répás-narancsos lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöm. Elegyengetem a tetejét, kicsit megrázogatom, és 175 fokra előmelegített sütőben olyan 30 perc alatt megsütöm. Résnyire kitámasztom az ajtót, és még 10 percig benne hagyom. 
Ha már nem forró, egy nagyobb tányérra, vagy tálcára (amin tálalni fogom), egy akkora sütőpapírt -ami majd valamennyire túllóg rajta- kettévágok, és úgy helyezem rá, hogy középen fedjék egymást. Fejjel lefelé ráborítom a tortát.
Mikor langyos, elkészítem a mázat. A porcukorból és a citromléből sűrű mázat keverek. Nem szabad folyósnak lennie. A torta közepétől indulva, körkörösen rákenem a citrommázat, ahogy folyik le az oldalán, ott is elkenem. (Én ezekhez az akciókhoz mindig egy palacsintafordító célszerszámot használok.) Amíg még friss a máz, a tenyeremből szórva, végig a torta mellett vezetve rápakolom a krokantot. 
Körülbelül fél óra alatt kiszárad. Akkor késsel a torta mellett a ráragadt mázat körbevágom, és finoman kihúzom alóla a sütőpapírt.

Majonéz házilag




Hozzávalók:

1 tojás sárgája
jó 1 dl étolaj
1 csapott evőkanál mustár
2-3 csipet só
1 csapott evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál citromlé

A mustárt egy tálkában elkeverem a tojássárgával. (Célszerű alá egy konyharuhát vagy nedves törlőt teríteni, hogy mindkét kezünket tudjuk használni.) Elkezdem bele vékonyabban, de folyamatosan csurgatni az olajat, és közben keverem. Lehet akár kanállal is, de jobb egy kézi habverővel. Nem kell cseppenként, mert a mustár megakadályozza az olaj kiválását. Minél előreheladottabb állapotban van, annál nehezebben keverődik. A végén egy szépen rezgő állagú "krémet" kapok. Akkor beleteszem a sót, cukrot és belefacsarom a citromlevet. Ha van porcukor, érdemesebb azt használni, mert a kristály nehezebben oldódik fel, és így többször át kell még keverni, plusz eltérés adódik ízesítéskor, ezért jobb csak akkor hozzáadni a sót és citromot, ha a kristálycukor már felolvadt.
Megjegyezném, aki diétázik és nem óhajt ennyi zsírt magába tömni, bármikor készítheti olivaolajból. Én ilyenkor hidegen sajtoltat veszek hozzá. Elég vad, kesernyés íze lesz, viszont, ha éjszakára hűtőbe tesszük, ehetőre mérséklődik. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...