2012. január 26., csütörtök

Karamellkrémes torta




Hozzávalók (26 cm-es tortaformára):

Tészta:

8 tojás
8 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
5 dkg darált mogyoró
3/4 csomag sütőpor
5 dkg vaj
2 csapott teáskanál nescafé por
2,5 csapott evőkanál kakaó

Krém:

18 dkg cukor
5 dkg porcukor
0,5 kávéskanál nescafé por
1 evőkanál kakaó
25 dkg vaj
2 dl tejszín

Bevonó:

10 dkg tejcsoki
10 dkg étcsoki
1 dl tejszín
1 teáskanál zselatin

A tetejére:

kb. 5 dkg marcipán
1-2 evőkanál tejszín
kávészemek

Oldalára:

0,5 doboz krokant




A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem két kanál cukorral. A lisztet elkeverem a sütőporral és a mogyoróval. A sárgákat habosra keverem hat kanál cukorral, majd tovább keverem a puha vajjal, kávéval és kakaóval. A formát kivajazom és lisztezem. A tojássárga krémbe óvatosan, felváltva belekeverem a habot és a lisztes egyveleget. Elegyengetem a formában és többször finoman megrázogatom. Jól előmelegített sütőben, olyan 170 fokon 35 perc alatt megsütöm. (Ha kész, én a sütő ajtaját kitámasztom a gyufásdoboz vékonyabb oldalával 10 percig, aztán a vastagabbal. Utána nyitom ki csak résnyire az ajtót, majd veszem ki. Így nem esik össze és egyenes marad a teteje is.) Rácsra rakom, majd amikor már csak langyos három részre vágom.
A krémhez lassú tűzön lekaramellizálom a cukrot, hozzáöntöm a felmelegített tejszínt, és egyenletessé keverem vele. Lehúzva a tűzről hozzáadom a porcukrot, a kávét, a kakaót, majd a vajat. Krémmé keverem őket. Érdemes az egészet átönteni egy lehűtött keverőtálba, és ha kissé kihűlt a krém is, hűtőbe tenni. Ha dermedt habosra keverem, majd újra hűtöm és keverem.
Mikor a tortalapok sem melegek már, fejtetőre állítom, mert az alja mindig egyenesebb. Megkenem a krémmel, de csak két lapot. A tetejére felolvasztom a kétféle csokit. A tejszínbe beleszórom a zselatin, és addig főzöm, amíg elolvad benne. Ha kissé kihűlt összekeverem a csokival, és bevonom vele a tortát.
Az oldalára krokantot nyomok, majd a marcipánt elkeverem a tejszínnel, nyomózsákba helyezem és ezzel díszítem a tetejét, a tetejükre pedig kávészemeket illesztek.


Party szendvicsek


Lazackrémes falatok





Hozzávalók:

baguette
kb. 15 dkg vaj
4-5 tojás
10 dkg füstölt lazac
3/4 dl tejszín
1 kis üveg kaviár
citrom
némi piros színű paprika

A lazacot kisebb darabokra vágom, villával elkeverem 10 dkg vajjal és a tejszínnel, majd kézimixerrel krémesítem.
A baguette-et kissé ferdén vékony, kb. másfél centis szeletekre vágjuk. Én mielőtt készítem, egy percre szeletelve bedobom meleg sütőbe, hogy felfrissüljön a kenyér. Ha kihűlt, megkenem vajjal, majd egész halvány rétegben a lazac krémmel. Az egyik oldalára szeletelt tojást teszek, a másikra habzsákból krémet nyomok (ha nincs, kiskanállal). Arra egy kevés kaviár, majd citrom, amit szeletelek, majd egy cikket vágok ki belőle, héj nélkül. Középre vékony paprika csíkot helyezek.


Szardellakrémes falatok





Hozzávalók:

baguette
3/4 üveg szardella
kb. 15 dkg vaj
1 dl tejszín
mustár (én itt magos franciát használtam)
10 dkg sonka
pár darab kisebb uborka
1 tojás vagy fehérje maradék a lazacosból
pár csepp piros arany

A szardellát kisebb darabokra vágom, hozzáteszek egy csapot evőkanál mustárt, a puha vajat és a tejszínt. Villával elkeverem, majd kézi mixerrel habosítom.
A kenyereket úgy készítem elő, mint a lazacosnál. Vékony vajat kenek rá, majd egy sonka szeletet  a kenyér szélességére vágok, végigfeketem rajta, majd a végét aláhajtom, hogy egy ív keletkezzen. Szintén egyik végére nyomok a szardellakrémből, rá a tojásfehérjéből apró kockákat vágok, és pötty piros aranyat nyomok. De lehet a sárgájából is kockát vágni és a fehérje mellé állítani. 
Az uborkát hosszában nagyon vékonyan bevágom szeletnek, de nem vágom végig. Még kétszer megismétlem, aztán elvágom a végénél és kissé legyező alakban szétterítem. A krém elé helyezem.

Barackos marcipántekercs



Hozzávalók:

20 dkg héj nélkül darált mandula
10 dkg porcukor
5 kanál sárgabarack lekvár
10 dkg étcsoki
1 kk zselatin

A lekvárt felmelegítjük a zselatinnal. Addig főzzük, amíg a zselatin felolvad, és nem látunk a kanálon apró darabkákat belőle. Félretesszük hűlni. Addig a mandulát és a cukrot némi vízzel - egy, két evőkanál - masszává gyúrjuk. Egy porcukorral megszórt sütőpapírra helyezzük, és téglalap alakúvá nyújtjuk. Megkenjük a baracklekvárral, úgy, hogy a széleit kihagyjuk.  A papír segítségével feltekerjük. Betesszük a hűtőbe dermedni. Amikor a lekvár szeletelhető, csokit olvasztunk, és bevonjuk a roládot. Akkor szeleteljük, amikor a csoki már nem folyós, de még nem is szilárdult meg teljesen, ugyanis úgy törik. Viszont minden egyes szelet után mossuk le vízzel a kést és töröljük meg, mert így nem húzunk csokicsíkot.

Csípős paprikaszósz




Hozzávalók:

1 kosszarvú paprika (csípős)
3/4 kisebb piros kaliforniai, esetleg kápia paprika
1 kisebb krumplinak megfelelő gyömbér
2 gerezd fokhagyma
3/4 doboz retró paradicsompüré
1 ek méz
2 ek szójaszósz
1/2 citrom leve
olaj, só


A paprikákat először hosszában kb. 4 cm szélesre felcsíkozom, majd olyan 3 mm vékony laskákra vágom. A gyömbért hámozás után szintén szeletekre, majd csíkokra vágom. A fokhagymát ugyanígy készítem elő. Ha minden kész egy serpenyőben kevés, közepesen forró olajon áthevítem őket, hozzáadom mézet, majd ha felolvadt, a paradicsompürét is. Visszaveszem a lángot, beleöntök kb. 1 decinyi vizet, és összefőzöm az alapanyagokat. Ha puha (én csak félig főzöm puhára, mert jobban szeretem, ha a turmixolás után kissé rusztikus marad) beleöntöm a szójaszószt, és csak most sózom meg ízlés szerint. Végül belecsavarom a citromlevet. Kisebb edénybe öntöm, és összerurmixolom. Aki szintén szereti a darabkákat benne, ne pürésítse túl.





Scharfe Paprikasoße




Zutaten:



1 kleinere grüne Paprika, scharf
1 rote Paprika, süß
1 stück Ingwer (größe kleinere Kartoffel)
2 Zehen Knoblauch
1 gute Eßlöffel Tomatenmark
1 Eßlöffel Honig
2 Eßlöffel Sojasoße
Saft eine halbe Zitrone
Salz, Öl


Paprika quer 3mm dünn, längs 4 cm lang zusammenschneieden, so wie die Knoblauch und (nach dem Schälen) den Ingwer auch. In einer Pfanne etwas Öl erhitzen, und die vorbereitete Paprika, Knoblauch, Ingwer einwerfen. Honig zugießen, und wenn es beginnt zu karamellisieren, auch Tomatenmark zugeben.Hitze zurücknehemen, etwas Wasser eingiessen (so eiene kleinere Tasse) und die Zutaten weich garen.Wenn es fertig ist aufgießen mit Sojasoße, und erst jetzt salzen! Zitronensaft hinzugeben, und mit Staubmixer pürieren.Die etwas rustischer mögen, die nicht zu weich kochen, und weniger stark pürieren! (Bild)   


Avokádó krém


Már csak juszt sem guacamole! Majd' húsz éves az ismeretségem az avokádóval,  és ez volt az első recept amit megismertem. Nem megszokásból maradok ennél, inkább az egyszerűsége és tisztasága miatt. Mostanság mindenbe sajtkrémet raknak, de én valahogy jobban szeretem a zöldség, illetve mivel botanikailag az avokádó gyümölcsnek számít, hát gyümölcs ízét kiérezni. Jó zsírdús növény, én meg még plusz meg is toldom nem kevés (oliva)olajjal. 



Hozzávalók:

2 db avokádó
2 nagy gerezd fokhagyma
1 kis citrom leve
olivaolaj
só, fehérbors

Az avokádót hosszában felénél magig bevágom, tetejét elfordítva leszedem róla, majd egy éles kést hirtelen belecsapok a magba (csak annyira mélyen, hogy beleragadjon), és szépen kihúzom a gyümölcsből. Kikaparom a héjából a húst. Most nyugodtan lehet farigcsálni, úgyis pürésítve lesz. Villával nagyjából összetöröm, beleteszem a feldarabolt fokhagymát, a citromlevet,  és az olajat. Ízlés szerint sózom, borsozom, majd kézi turmixszal krémesítem. Aztán egy friss baguette-tel nekiesek.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...